NewsyMrożenie czosnku - jak to zrobić w domu

Mrożenie czosnku - jak to zrobić w domu

Mrożenie czosnku - jak to zrobić w domu
Frania
30.07.2019 10:11, aktualizacja: 24.01.2020 10:29

Czosnek to jedno z tych warzyw, które można znaleźć w każdej kuchni. Dlatego dziś zdradzę Ci sekret, dzięki któremu czosnek zachowa świeżość na dłużej.

Mrożenie czosnku, bo o tym mowa, zapewni Ci dostęp do smacznego i aromatycznego warzywa o każdej porze roku. I to w bardzo prosty sposób! Zaczynamy ?

#1 Mrożenie czosnku w całości

Obraz

Ten trik jest bajecznie prosty. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to owinąć czosnek folią spożywczą. Pamiętaj, aby zrobić to dokładnie. Kiedy już zabezpieczysz wszystkie główki warzywa, umieść je w zamrażarce.

#2 Pojedyńcze ząbki

Obraz

Czosnek możesz zamrozić również w mniejszych porcjach. Podziel go na ząbki i dokładnie obierz. Następnie wrzuć do woreczka z suwakiem i gotowe!

Największy plus? Pod ręką zawsze będziesz mieć obrane ząbki czosnku, które możesz od razu użyć!

#3 Mrożenie czosnku z oliwą z oliwek

Ząbki czosnku możesz również rozdrobnić w blenderze i połączyć je z oliwą z oliwek. I tu do mrożenia może przydać się zarówno woreczek z suwakiem, mała blaszka, jak i foremki na kostki lodu.

Użyj takiego rozwiązania, które najbardziej będzie Ci odpowiadało!

Jak sama widzisz, mrożenie czosnku jest naprawdę łatwe. A może Ty znasz inne sztuczki, które mogłyby znaleźć się na tej liście?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także