Na konkurs zrobili pierogi, jakich Polska nie widziała. Zdradzili też sekret idealnego ciasta
Gdzie jada się najlepsze pierogi w Polsce? Ci, którzy odwiedzając co roku Szczerbin, bez dwóch zdań wskazują tę wieś w gminie Łobżenica. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, a także uczestnicy konkursu kulinarnego na najlepsze pierogi, dwoją się i troją, aby zaskoczyć klasycznymi i nowymi smakami. W tym roku furorę robiły m.in. pierogi z kurczakiem, nektarynkami i karmelizowanymi marchewkami — wszystko to w jednym farszu. Co jeszcze zdumiało uczestników?
10.08.2024 10:27
Święto Pieroga w Szczerbinie to coroczne wydarzenie kulinarne, które przyciąga prawdziwe tłumy. To jedna ze smakowitych imprez w województwie wielkopolskim, która idealnie wpisuje się w nasz redakcyjny cykl Kulinarna Stolica Polski. W sierpniu właśnie do Wielkopolski zjeżdżają najwięksi miłośnicy pierogów w rozmaitych wersjach. Zarówno ci gotujący — aby poddać ocenie swoje wyroby, jak i ci testujący, aby zgodnie z tradycją rok w rok spróbować ulubionych specjałów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak z nektarynką, czyli jak zaskoczyć miłośników pierogów
W tym roku tuż obok pierogów z mięsem, pierogów ruskich (z ziemniakami i serem białym oraz cebulką) i pierogów z kapustą, pojawiły się nietuzinkowe, wyjątkowe nadzienia. Para młodych uczestników konkursu zaskoczyła jury niekonwencjonalnym połączeniem smaków. Postawili na połączenie kurczaka w sosie miodowo-curry z dodatkiem nektarynek i karmelizowanych marchewek. Inspiracją do tej potrawy był dobrze znany z azjatyckich kuchni kurczak z ananasem. Para nie kombinowała więcej w daniu i postawiła na klasyczną wersję przepisu na ciasto na pierogi. Co też okazało się drogą do kulinarnego sukcesu. Wystarczy bowiem wziąć proste składniki, czyli gorącą wodę, mąkę, trochę oleju i szczyptę soli.
— Duże silne dłonie. Trzeba dobrze wygnieść ciasto — opowiadał do kamery WP uczestnik konkursu.
Jakie pierogi lubią Polacy?
W Szczerbinie posmakować można pierogów w rozmaitych wersjach. Zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Królują też smaki kwaśne, jak słynne pierogi z kiszoną kapustą. Pierogi prosto z wody, pierogi smażone i też te pieczone - co przepis i gospodyni, to inne podejście do przygotowania. Przepytywani uczestnicy imprezy najczęściej za swoje ulubione wskazywali... pierogi z kapustą i grzybami. Kojarzą się większości z miłym czasem świąt Bożego Narodzenia. W raporcie Food Trendów 2022 co piąty ankietowany wskazał, że pierogi kojarzą się z kuchnią mamy i babci. Trudno się z tym nie zgodzić, a tym samym z popularnością takich imprez jak Święto Pieroga w Szczerbinie.