Na śniadanie robię bałkańskie placki. O naleśnikach nikt już nie chce słyszeć

Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na Bałkanach często serwuje się je na śniadanie, chociaż sprawdzą się świetnie również na podwieczorek. To doskonała alternatywa dla klasycznych racuchów, naleśników i placuszków.

Bałkańskie plackiBałkańskie placki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
2

Priganice to tradycyjne bałkańskie danie, szczególnie popularne w Czarnogórze Najczęściej przyjmuje formę małych kulek, placuszków lub kwadratów. W Bułgarii, Serbii spotkać je można również pod nazwą mekitsa. Oba są smażonymi ciastami na bazie mąki, popularnymi na Bałkanach i serwowanymi zarówno na słodko, jak i na słono. Główna różnica polega na pochodzeniu, bo smak jest taki sam. Zdecydowanie warto zaprosić ten przepis do swojej kuchni i przygotować danie, które czaruje prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Priganice

Ich sekretem jest prostota – nie potrzebujesz drożdży ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczą mąka, woda i odrobina soli, a efektem są złociste, chrupiące placki, które smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Neutralny smak pozwala na wiele smacznych eksperymentów.

Bakłańskie placki
Bakłańskie placki © Adobe Stock

Do masy dodaje się często także łyżkę rakii lub spirytusu, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz. Działa to podobnie jak przy naszych babcinych pączkach. Placuszki są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To pyszny i tani przepis na odrobinę Bałkanów w kuchni.

Składniki:

  • 300 ml wody,
  • 400 g mąki,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka rakiji, spirtysu lub wódki.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wodę, cukier i pokruszone świeże drożdże. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Dodaj mąkę i sól. Wymieszaj wszystkie składniki, początkowo łyżką, a następnie ręką. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, podobne do ciasta na chleb pszenny.
  3. Dodaj łyżkę rakiji (lub wódki) do ciasta i dokładnie zagnieć.
  4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu bardzo delikatnie ugnieć ciasto, aby usunąć nadmiar powietrza. Następnie podziel ciasto na mniejsze porcje i uformuj z nich małe kuleczki.
  6. Odstaw na 10 minut do podrośnięcia.
  7. Każdą kuleczkę delikatnie rozpłaszcz na placki.
  8. Wrzucaj priganice partiami na gorący olej. Smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  9. Wyjmuj usmażone priganice łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Priganice najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu. Są doskonałym pomysłem na śniadanie, brunch, przekąskę lub nawet lekki posiłek. W wielu domach podaje się je z dodatkiem miodu i orzechów, dżemami, konfiturami, białym serem czy cukrem pudrem. W wytrawnej wersji można zaserwować je z dodatkiem ajwaru, jogurtem naturalnym, warzywną pastą lub jako dodatek do wędlin i serów.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku