Na zimę robię tę pyszną sałatkę z ogórków. Z piwniczki znika jako pierwsza

Pomysłów na przetwory z ogórków nigdy za wiele, ale ten przepis naprawdę wyróżnia się smakiem. Pikantne i chrupiące – idealnie komponują się z obiadem i kanapkami. Warto przygotować większy zapas, bo znikną szybciej, niż się spodziewasz.

Sałatka z ogórkówSałatka z ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowe przetwory z ogórków to smak dzieciństwa, który z przyjemnością przywracamy każdej jesieni. Chrupiące plasterki w pełnej smaku marynacie z dodatkiem czosnku i chili sprawdzą się nie tylko jako dodatek do codziennego obiadu, ale też jako przekąska na imprezę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Sałatka z ogórków

Po zamknięciu w słoikach i pasteryzacji, sałatkę najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu – dzięki temu zachowa pełnię smaku nawet przez kilka miesięcy. Warto sięgnąć po małe lub średniej wielkości ogórki gruntowe – bez przebarwień i miękkiego środka, ponieważ to właśnie takie nie tracą chrupkości po pasteryzacji. Dodatek ostrej papryczki sprawia, że ogórki mają charakter i doskonale ożywiają każde danie. Można je podawać do kotleta, ziemniaków, jako dodatek do burgerów, zapiekanek czy mięs z grilla, albo po prostu – wyjadać prosto ze słoika.

Na pierwszy rzut oka mogą przypominać klasyczne ogórki konserwowe czy kiszone, ale już po jednym kęsie wiadomo, że to coś zupełnie innego. Są wyraziste, pikantne, lekko słodkawe i aromatyczne – to zasługa czosnku, koperku i chili. W odróżnieniu od kiszonych nie fermentują, a od konserwowych odróżnia je mocniejszy, bardziej zdecydowany smak. Dzięki temu zaskoczą wszystkich przy stole swoim smakiem, a goście na pewno poproszą cię o przepis lub od razu o chociaż jeden słoik.

Przepis na sałatkę z ogórków

Składniki:

  • 600 g ogórków gruntowych,
  • 100 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 50 g cukru,
  • 10 g soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 gałązki koperku,
  • 1 papryczka chili.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie ogórki i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Dodaj do nich zmiażdżony czosnek, cukier, sól, drobno posiekany koperek oraz posiekaną papryczkę chili.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż cukier i sól się rozpuszczą, a ogórki puszczą sok.
  4. Następnie wlej ocet i ponownie wymieszaj.
  5. Odstaw ogórki w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, najlepiej na całą noc.
  6. Następnego dnia przełóż warzywa do wyparzonych słoików, uzupełnij zalewą i dodaj po kawałku chili do każdego słoika.
  7. Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania wody.
  8. Po wyjęciu odwróć je do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀