Na zimę robię tę pyszną sałatkę z ogórków. Z piwniczki znika jako pierwsza
Pomysłów na przetwory z ogórków nigdy za wiele, ale ten przepis naprawdę wyróżnia się smakiem. Pikantne i chrupiące – idealnie komponują się z obiadem i kanapkami. Warto przygotować większy zapas, bo znikną szybciej, niż się spodziewasz.
Domowe przetwory z ogórków to smak dzieciństwa, który z przyjemnością przywracamy każdej jesieni. Chrupiące plasterki w pełnej smaku marynacie z dodatkiem czosnku i chili sprawdzą się nie tylko jako dodatek do codziennego obiadu, ale też jako przekąska na imprezę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni
Sałatka z ogórków
Po zamknięciu w słoikach i pasteryzacji, sałatkę najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu – dzięki temu zachowa pełnię smaku nawet przez kilka miesięcy. Warto sięgnąć po małe lub średniej wielkości ogórki gruntowe – bez przebarwień i miękkiego środka, ponieważ to właśnie takie nie tracą chrupkości po pasteryzacji. Dodatek ostrej papryczki sprawia, że ogórki mają charakter i doskonale ożywiają każde danie. Można je podawać do kotleta, ziemniaków, jako dodatek do burgerów, zapiekanek czy mięs z grilla, albo po prostu – wyjadać prosto ze słoika.
Na pierwszy rzut oka mogą przypominać klasyczne ogórki konserwowe czy kiszone, ale już po jednym kęsie wiadomo, że to coś zupełnie innego. Są wyraziste, pikantne, lekko słodkawe i aromatyczne – to zasługa czosnku, koperku i chili. W odróżnieniu od kiszonych nie fermentują, a od konserwowych odróżnia je mocniejszy, bardziej zdecydowany smak. Dzięki temu zaskoczą wszystkich przy stole swoim smakiem, a goście na pewno poproszą cię o przepis lub od razu o chociaż jeden słoik.
Przepis na sałatkę z ogórków
Składniki:
- 600 g ogórków gruntowych,
- 100 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 50 g cukru,
- 10 g soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 gałązki koperku,
- 1 papryczka chili.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie ogórki i pokrój je w cienkie plasterki.
- Dodaj do nich zmiażdżony czosnek, cukier, sól, drobno posiekany koperek oraz posiekaną papryczkę chili.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż cukier i sól się rozpuszczą, a ogórki puszczą sok.
- Następnie wlej ocet i ponownie wymieszaj.
- Odstaw ogórki w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia przełóż warzywa do wyparzonych słoików, uzupełnij zalewą i dodaj po kawałku chili do każdego słoika.
- Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania wody.
- Po wyjęciu odwróć je do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.