Na zimę robię tę pyszną sałatkę z ogórków. Z piwniczki znika jako pierwsza

Pomysłów na przetwory z ogórków nigdy za wiele, ale ten przepis naprawdę wyróżnia się smakiem. Pikantne i chrupiące – idealnie komponują się z obiadem i kanapkami. Warto przygotować większy zapas, bo znikną szybciej, niż się spodziewasz.

Sałatka z ogórkówSałatka z ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowe przetwory z ogórków to smak dzieciństwa, który z przyjemnością przywracamy każdej jesieni. Chrupiące plasterki w pełnej smaku marynacie z dodatkiem czosnku i chili sprawdzą się nie tylko jako dodatek do codziennego obiadu, ale też jako przekąska na imprezę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Sałatka z ogórków

Po zamknięciu w słoikach i pasteryzacji, sałatkę najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu – dzięki temu zachowa pełnię smaku nawet przez kilka miesięcy. Warto sięgnąć po małe lub średniej wielkości ogórki gruntowe – bez przebarwień i miękkiego środka, ponieważ to właśnie takie nie tracą chrupkości po pasteryzacji. Dodatek ostrej papryczki sprawia, że ogórki mają charakter i doskonale ożywiają każde danie. Można je podawać do kotleta, ziemniaków, jako dodatek do burgerów, zapiekanek czy mięs z grilla, albo po prostu – wyjadać prosto ze słoika.

Na pierwszy rzut oka mogą przypominać klasyczne ogórki konserwowe czy kiszone, ale już po jednym kęsie wiadomo, że to coś zupełnie innego. Są wyraziste, pikantne, lekko słodkawe i aromatyczne – to zasługa czosnku, koperku i chili. W odróżnieniu od kiszonych nie fermentują, a od konserwowych odróżnia je mocniejszy, bardziej zdecydowany smak. Dzięki temu zaskoczą wszystkich przy stole swoim smakiem, a goście na pewno poproszą cię o przepis lub od razu o chociaż jeden słoik.

Przepis na sałatkę z ogórków

Składniki:

  • 600 g ogórków gruntowych,
  • 100 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 50 g cukru,
  • 10 g soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 gałązki koperku,
  • 1 papryczka chili.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie ogórki i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Dodaj do nich zmiażdżony czosnek, cukier, sól, drobno posiekany koperek oraz posiekaną papryczkę chili.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż cukier i sól się rozpuszczą, a ogórki puszczą sok.
  4. Następnie wlej ocet i ponownie wymieszaj.
  5. Odstaw ogórki w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, najlepiej na całą noc.
  6. Następnego dnia przełóż warzywa do wyparzonych słoików, uzupełnij zalewą i dodaj po kawałku chili do każdego słoika.
  7. Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut od zagotowania wody.
  8. Po wyjęciu odwróć je do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Pod koniec gotowania wrzucam 1 kostkę. Sos pomidorowy jest smaczniejszy i bardziej aksamitny
Pod koniec gotowania wrzucam 1 kostkę. Sos pomidorowy jest smaczniejszy i bardziej aksamitny
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację