Na zimę robię zapas botwinki w słoikach. Przydaje się nie tylko do zupy

Botwinka w sklepie kusi kolorami i nęci smakiem. Warto skorzystać z dobrodziejstwa sezonu i przygotować słoiczki na późniejsze miesiące.

Botwinka w słoikuBotwinka w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na botwinkę rozpoczyna się na koniec kwietnia, ale przełom maja i czerwca to punkt kulminacyjny. Młode buraczki z zielonymi liśćmi to baza pysznej zupy, która latem wygryza barszcz. Kiedy ceny spadają, a botwinka kusi kolorami, warto zabrać się za przygotowanie zapasów. W moim domu na te przetwory przeznaczam całą półkę - sprawdzają się nie tylko jako dodatek do zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Botwinka do słoika

Ten przepis na botwinkę do słoików to sprytny sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tego sezonowego warzywa na chłodniejsze miesiące. Gdy najdzie mnie ochota na pyszną zupę poza sezonem, wyciągam tylko słoik i gotowe. To nie tylko same buraczki i liście. W słoiczku znalazło się też dodający ostrości czosnek, ziołowy koperek oraz słodko-kwaśna zalewa, która dodatkowo podkręca smak botwinki.

Botwinka na zimę
Botwinka na zimę © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 marchewka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5 łyżek octu,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Botwinę dokładnie umyj.
  2. Liście drobno posiekaj, buraczki pokrój w cienkie paski i przełóż do miski.
  3. Dorzuć pokrojoną w półplasterki marchewkę, posiekany koperek oraz czosnek.
  4. Dodaj sól, cukier, ocet oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw na pół godziny, aby botwinka puściła sok.
  6. Po tym czasie przemieszaj całość i przełóż do słoiczków, wlewając pozostały w misce sok.
  7. Szczelnie zakręć słoiki.
  8. Dno garnka wyłóż ściereczką i wlej wodę tak, aby sięgała do ok. 2/3 wysokości słoików. Nie może dotykać nakrętki.
  9. Gotuj przez 25 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Zapasteryzowane słoiki odłóż do góry dnem, aż przestygną. Po tym czasie odwróć i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Jak wykorzystać botwinkę?

Chociaż naturalnie pierwszym skojarzeniem jest dodawanie jej do zupy, to znajdzie również miejsce w innych potrawach. Można ją układać na pieczywie z serami, wędlinami, pastami warzywnymi, tworząc pyszne przekąski. Sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków, a jej słodko-kwaśny smak doskonale przełamie ciężki smak pieczonych mięs lub podkręci smak ryb. Urozmaici sałatkę ziemniaczaną, a wymieszana z jogurtem lub kefirem będzie szybkim patentem na chłodnik.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką