Na zimę robię zapas botwinki w słoikach. Przydaje się nie tylko do zupy

Botwinka w sklepie kusi kolorami i nęci smakiem. Warto skorzystać z dobrodziejstwa sezonu i przygotować słoiczki na późniejsze miesiące.

Botwinka w słoikuBotwinka w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na botwinkę rozpoczyna się na koniec kwietnia, ale przełom maja i czerwca to punkt kulminacyjny. Młode buraczki z zielonymi liśćmi to baza pysznej zupy, która latem wygryza barszcz. Kiedy ceny spadają, a botwinka kusi kolorami, warto zabrać się za przygotowanie zapasów. W moim domu na te przetwory przeznaczam całą półkę - sprawdzają się nie tylko jako dodatek do zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Botwinka do słoika

Ten przepis na botwinkę do słoików to sprytny sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tego sezonowego warzywa na chłodniejsze miesiące. Gdy najdzie mnie ochota na pyszną zupę poza sezonem, wyciągam tylko słoik i gotowe. To nie tylko same buraczki i liście. W słoiczku znalazło się też dodający ostrości czosnek, ziołowy koperek oraz słodko-kwaśna zalewa, która dodatkowo podkręca smak botwinki.

Botwinka na zimę
Botwinka na zimę © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 marchewka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5 łyżek octu,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Botwinę dokładnie umyj.
  2. Liście drobno posiekaj, buraczki pokrój w cienkie paski i przełóż do miski.
  3. Dorzuć pokrojoną w półplasterki marchewkę, posiekany koperek oraz czosnek.
  4. Dodaj sól, cukier, ocet oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw na pół godziny, aby botwinka puściła sok.
  6. Po tym czasie przemieszaj całość i przełóż do słoiczków, wlewając pozostały w misce sok.
  7. Szczelnie zakręć słoiki.
  8. Dno garnka wyłóż ściereczką i wlej wodę tak, aby sięgała do ok. 2/3 wysokości słoików. Nie może dotykać nakrętki.
  9. Gotuj przez 25 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Zapasteryzowane słoiki odłóż do góry dnem, aż przestygną. Po tym czasie odwróć i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Jak wykorzystać botwinkę?

Chociaż naturalnie pierwszym skojarzeniem jest dodawanie jej do zupy, to znajdzie również miejsce w innych potrawach. Można ją układać na pieczywie z serami, wędlinami, pastami warzywnymi, tworząc pyszne przekąski. Sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków, a jej słodko-kwaśny smak doskonale przełamie ciężki smak pieczonych mięs lub podkręci smak ryb. Urozmaici sałatkę ziemniaczaną, a wymieszana z jogurtem lub kefirem będzie szybkim patentem na chłodnik.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀