Na zimę robię zapas botwinki w słoikach. Przydaje się nie tylko do zupy
Botwinka w sklepie kusi kolorami i nęci smakiem. Warto skorzystać z dobrodziejstwa sezonu i przygotować słoiczki na późniejsze miesiące.
Sezon na botwinkę rozpoczyna się na koniec kwietnia, ale przełom maja i czerwca to punkt kulminacyjny. Młode buraczki z zielonymi liśćmi to baza pysznej zupy, która latem wygryza barszcz. Kiedy ceny spadają, a botwinka kusi kolorami, warto zabrać się za przygotowanie zapasów. W moim domu na te przetwory przeznaczam całą półkę - sprawdzają się nie tylko jako dodatek do zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Botwinka do słoika
Ten przepis na botwinkę do słoików to sprytny sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tego sezonowego warzywa na chłodniejsze miesiące. Gdy najdzie mnie ochota na pyszną zupę poza sezonem, wyciągam tylko słoik i gotowe. To nie tylko same buraczki i liście. W słoiczku znalazło się też dodający ostrości czosnek, ziołowy koperek oraz słodko-kwaśna zalewa, która dodatkowo podkręca smak botwinki.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- 1 pęczek koperku,
- 1 marchewka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 5 łyżek octu,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Botwinę dokładnie umyj.
- Liście drobno posiekaj, buraczki pokrój w cienkie paski i przełóż do miski.
- Dorzuć pokrojoną w półplasterki marchewkę, posiekany koperek oraz czosnek.
- Dodaj sól, cukier, ocet oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na pół godziny, aby botwinka puściła sok.
- Po tym czasie przemieszaj całość i przełóż do słoiczków, wlewając pozostały w misce sok.
- Szczelnie zakręć słoiki.
- Dno garnka wyłóż ściereczką i wlej wodę tak, aby sięgała do ok. 2/3 wysokości słoików. Nie może dotykać nakrętki.
- Gotuj przez 25 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
Zapasteryzowane słoiki odłóż do góry dnem, aż przestygną. Po tym czasie odwróć i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Jak wykorzystać botwinkę?
Chociaż naturalnie pierwszym skojarzeniem jest dodawanie jej do zupy, to znajdzie również miejsce w innych potrawach. Można ją układać na pieczywie z serami, wędlinami, pastami warzywnymi, tworząc pyszne przekąski. Sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków, a jej słodko-kwaśny smak doskonale przełamie ciężki smak pieczonych mięs lub podkręci smak ryb. Urozmaici sałatkę ziemniaczaną, a wymieszana z jogurtem lub kefirem będzie szybkim patentem na chłodnik.