PoradyNajbardziej trujące warzywo. W sezonie Polacy jedzą na kilogramy

Najbardziej trujące warzywo. W sezonie Polacy jedzą na kilogramy

Szparagi cieszą się dużą popularnością w Polsce. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały, a także mają wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak, jak się okazuje, mogą być również niebezpieczne dla zdrowia.

Najbardziej trujące warzywo. W sezonie Polacy jedzą na kilogramy
Najbardziej trujące warzywo. W sezonie Polacy jedzą na kilogramy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.01.2024 12:21

Niewątpliwie szparagi to jedno z ulubionych warzyw Polaków, szczególnie w sezonie. Jednak najnowsze doniesienia z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu rzucają cień na to popularne warzywo. W tegorocznym konkursie na najbardziej toksyczną roślinę szparagi lekarskie zdobyły drugie miejsce. Czy to oznacza, że warto zrezygnować z tego sezonowego przysmaku? Przyjrzyjmy się bliżej kontrowersyjnemu zwycięzcy i prawdziwym właściwościom szparagów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego szparagi są toksyczne?

W 2024 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu wybrał najbardziej trujące rośliny. W tym roku na pierwszym miejscu znalazła się wisteria, jednak uwagę przyciąga drugie miejsce - szparagi lekarskie. Czy faktycznie zasługują na miano toksycznych?

Okazuje się, że szparagi mają tendencję do absorbowania szkodliwych substancji z gleby, w której rosną. Wśród nich znajdują się m.in. pestycydy, chlorany i metale ciężkie, takie jak kadm.

Te związki, w większych dawkach, mogą być szkodliwe dla zdrowia, wpływając negatywnie na układ oddechowy, wątrobę oraz nerki.

Jak wybierać bezpieczne szparagi?

Najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka zatrucia szparagami jest wybieranie ich ze sprawdzonych źródeł. Szparagi najlepiej kupować od lokalnych producentów, którzy stosują naturalne metody uprawy. Jeśli kupujesz szparagi w sklepie, wybieraj te, które pochodzą z upraw ekologicznych.

Właściwości zdrowotne szparagów

Mimo kontrowersji wokół szparagów warto zaznaczyć, że ich spożycie ma też pozytywne strony. Szparagi to źródło witamin A, B, C, E, K oraz minerałów, takich jak magnez, wapń, potas, żelazo, sód, fosfor czy cynk. W 100 g szparagów znajduje się zaledwie 20 kcal, co sprawia, że są one idealnym wyborem na diecie odchudzającej. Ponadto, dzięki białku i błonnikowi pokarmowemu, szparagi są sycące.

Te warzywa nie tylko wspierają układ pokarmowy, eliminując wzdęcia i zaparcia, ale także dbają o prawidłową mikroflorę jelitową. Dodatkowo szparagi zawierają przeciwutleniacze, wspierając walkę organizmu ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, co wpływa na zapobieganie chorobom, w tym nowotworom. Mają także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko cukrzycy.

Kto nie powinien jeść szparagów?

Osoby, które cierpią na dnę moczanową i kamienie nerkowe, powinny unikać szparagów, ponieważ warzywa te zawierają dużo puryn, które przyczyniają się do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Ponadto, na szparagi uważać powinny osoby, mające problemy z perystaltyką jelit, ponieważ w ich przypadku warzywa te mogą powodować wzdęcia.

Wybrane dla Ciebie