Najbardziej trujące warzywo. W sezonie Polacy jedzą na kilogramy

Szparagi cieszą się dużą popularnością w Polsce. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały, a także mają wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak, jak się okazuje, mogą być również niebezpieczne dla zdrowia.

Najbardziej trujące warzywo. W sezonie Polacy jedzą na kilogramyNajbardziej trujące warzywo. W sezonie Polacy jedzą na kilogramy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Niewątpliwie szparagi to jedno z ulubionych warzyw Polaków, szczególnie w sezonie. Jednak najnowsze doniesienia z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu rzucają cień na to popularne warzywo. W tegorocznym konkursie na najbardziej toksyczną roślinę szparagi lekarskie zdobyły drugie miejsce. Czy to oznacza, że warto zrezygnować z tego sezonowego przysmaku? Przyjrzyjmy się bliżej kontrowersyjnemu zwycięzcy i prawdziwym właściwościom szparagów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Dlaczego szparagi są toksyczne?

W 2024 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu wybrał najbardziej trujące rośliny. W tym roku na pierwszym miejscu znalazła się wisteria, jednak uwagę przyciąga drugie miejsce - szparagi lekarskie. Czy faktycznie zasługują na miano toksycznych?

Okazuje się, że szparagi mają tendencję do absorbowania szkodliwych substancji z gleby, w której rosną. Wśród nich znajdują się m.in. pestycydy, chlorany i metale ciężkie, takie jak kadm.

Te związki, w większych dawkach, mogą być szkodliwe dla zdrowia, wpływając negatywnie na układ oddechowy, wątrobę oraz nerki.

Jak wybierać bezpieczne szparagi?

Najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka zatrucia szparagami jest wybieranie ich ze sprawdzonych źródeł. Szparagi najlepiej kupować od lokalnych producentów, którzy stosują naturalne metody uprawy. Jeśli kupujesz szparagi w sklepie, wybieraj te, które pochodzą z upraw ekologicznych.

Właściwości zdrowotne szparagów

Mimo kontrowersji wokół szparagów warto zaznaczyć, że ich spożycie ma też pozytywne strony. Szparagi to źródło witamin A, B, C, E, K oraz minerałów, takich jak magnez, wapń, potas, żelazo, sód, fosfor czy cynk. W 100 g szparagów znajduje się zaledwie 20 kcal, co sprawia, że są one idealnym wyborem na diecie odchudzającej. Ponadto, dzięki białku i błonnikowi pokarmowemu, szparagi są sycące.

Te warzywa nie tylko wspierają układ pokarmowy, eliminując wzdęcia i zaparcia, ale także dbają o prawidłową mikroflorę jelitową. Dodatkowo szparagi zawierają przeciwutleniacze, wspierając walkę organizmu ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, co wpływa na zapobieganie chorobom, w tym nowotworom. Mają także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko cukrzycy.

Kto nie powinien jeść szparagów?

Osoby, które cierpią na dnę moczanową i kamienie nerkowe, powinny unikać szparagów, ponieważ warzywa te zawierają dużo puryn, które przyczyniają się do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Ponadto, na szparagi uważać powinny osoby, mające problemy z perystaltyką jelit, ponieważ w ich przypadku warzywa te mogą powodować wzdęcia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀