Najgorsza pora na jedzenie owoców. Bomba z opóźnionym zapłonem

Owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, dlatego powinny stanowić ważny element codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że czas ich spożywania ma znaczący wpływ na to, jak nasz organizm je przetworzy i wykorzysta.

Najgorsza pora na jedzenie owoców. Bomba z opóźnionym zapłonemNajgorsza pora na jedzenie owoców. Bomba z opóźnionym zapłonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielu z nas docenia korzyści zdrowotne płynące z jedzenia owoców. Jednak mało kto zwraca uwagę na odpowiednią porę ich spożywania. Okazuje się, że nie tylko rodzaj owocu, ale także godzina, o której go jemy, może mieć wpływ na nasze zdrowie i wagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Dlaczego poranek to najlepszy czas na owoce?

Poziom glukozy we krwi po zjedzeniu owoców rośnie gwałtownie, a następnie spada. W pierwszej połowie dnia tempo metabolizmu jest wysokie, a enzymy trawienne działają sprawnie, co oznacza, że dostarczona energia zostanie zużyta do popołudnia. Owoce na śniadanie lub drugie śniadanie pobudzą mózg do pracy i zapewnią energię na cały dzień.

Owoce na deser - dlaczego to zły pomysł?

Spożywanie owoców po obfitym posiłku może prowadzić do fermentacji i problemów trawiennych. Zawarte w nich cukry proste nie zostaną w pełni przyswojone, a nadmiar kalorii odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Lepiej zjeść owoce na kwadrans przed posiłkiem lub odczekać 1-4 godzin po posiłku, w zależności od jego rodzaju.

Uwaga na owoce po południu i wieczorem

Metabolizm organizmu spowalnia w godzinach popołudniowych i wieczornych. Spożywanie owoców o tej porze dnia może prowadzić do odkładania się cukru w postaci tkanki tłuszczowej. Cukry proste z owoców nie zostaną wtedy zużyte, a zamiast tego zmagazynowane w postaci tłuszczu.

Dobre połączenia - z czym jeść owoce?

Owoce warto łączyć z produktami, które nie upośledzają ich trawienia i regulują poziom glukozy we krwi. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z jogurtem, kefirem, płatkami zbożowymi, orzechami lub twarożkiem. Można je również dodawać do owsianki, sałatek i smoothie.

Pamiętaj, owoce są cennym źródłem składników odżywczych, jednak ich spożywanie w odpowiedniej porze dnia i w połączeniu z innymi produktami może znacząco wpłynąć na ich przyswajanie i ogólne zdrowie organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥