Najgorsza pora na jedzenie owoców. Bomba z opóźnionym zapłonem

Owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, dlatego powinny stanowić ważny element codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że czas ich spożywania ma znaczący wpływ na to, jak nasz organizm je przetworzy i wykorzysta.

Najgorsza pora na jedzenie owoców. Bomba z opóźnionym zapłonemNajgorsza pora na jedzenie owoców. Bomba z opóźnionym zapłonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielu z nas docenia korzyści zdrowotne płynące z jedzenia owoców. Jednak mało kto zwraca uwagę na odpowiednią porę ich spożywania. Okazuje się, że nie tylko rodzaj owocu, ale także godzina, o której go jemy, może mieć wpływ na nasze zdrowie i wagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Dlaczego poranek to najlepszy czas na owoce?

Poziom glukozy we krwi po zjedzeniu owoców rośnie gwałtownie, a następnie spada. W pierwszej połowie dnia tempo metabolizmu jest wysokie, a enzymy trawienne działają sprawnie, co oznacza, że dostarczona energia zostanie zużyta do popołudnia. Owoce na śniadanie lub drugie śniadanie pobudzą mózg do pracy i zapewnią energię na cały dzień.

Owoce na deser - dlaczego to zły pomysł?

Spożywanie owoców po obfitym posiłku może prowadzić do fermentacji i problemów trawiennych. Zawarte w nich cukry proste nie zostaną w pełni przyswojone, a nadmiar kalorii odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Lepiej zjeść owoce na kwadrans przed posiłkiem lub odczekać 1-4 godzin po posiłku, w zależności od jego rodzaju.

Uwaga na owoce po południu i wieczorem

Metabolizm organizmu spowalnia w godzinach popołudniowych i wieczornych. Spożywanie owoców o tej porze dnia może prowadzić do odkładania się cukru w postaci tkanki tłuszczowej. Cukry proste z owoców nie zostaną wtedy zużyte, a zamiast tego zmagazynowane w postaci tłuszczu.

Dobre połączenia - z czym jeść owoce?

Owoce warto łączyć z produktami, które nie upośledzają ich trawienia i regulują poziom glukozy we krwi. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z jogurtem, kefirem, płatkami zbożowymi, orzechami lub twarożkiem. Można je również dodawać do owsianki, sałatek i smoothie.

Pamiętaj, owoce są cennym źródłem składników odżywczych, jednak ich spożywanie w odpowiedniej porze dnia i w połączeniu z innymi produktami może znacząco wpłynąć na ich przyswajanie i ogólne zdrowie organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć