Najgorsze połączenie. Obiad będzie nie do strawienia

Pomidory do obiadu łączysz w sałatce z ogórkami? Wołowinę popijasz winem, a do sosu dodajesz cebulę i paprykę? Posiłki z tak dobranymi składnikami będą trudne do strawienia i nie dostarczą tylu cennych składników, ile mogłyby, gdyby były inaczej skomponowane. Sprawdź, jakich połączeń unikać. 

ObrazekPomidory nie powinny być łączone z ogórkami - Pyszności; Fot. Pixabay

W gulaszach, zupach sosach często łączymy cebulę i paprykę. Mimo że, wydawałoby się, warzywa te świetnie ze sobą współgrają, wielu osobom mogą po prostu zaszkodzić. A to ze względu na to, że zarówno papryka, jak i cebula są ciężkostrawne. Niekiedy też wołowinę, podaną do obiadu, popijamy z czerwonym winem. To kolejny błąd. Taniny zawarte w winie blokują wchłanianie żelaza, które jest jednym z najcenniejszych minerałów zawartych w czerwonym mięsie. To jednak niejedyne trefne połączenia.

Najgorsze połączenia: ogórki i pomidory

Dlaczego produkty te powinniśmy jeść osobno? To ze względu na askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C zawartą w innych warzywach. Tym samym, łącząc pomidory z ogórkami, nie przyswoimy witaminy C zawartej w pomidorze. Co ciekawe, wystarczy kilka kropel soku z ogórka, by pozbawić kilograma pomidorów tej witaminy. Dotyczy to również innych warzyw i owoców zawierających kwas askorbinowy.

Obrazek
Pomidory (pexels)

Jakich połączeń produktów unikać?

To połączenie produktów weszło nam w krew, trzeba jednak uważać, by nie popełnić jednego błędu. Mowa konkretnie o herbacie z cytryną. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, należy stosować się do pewnej zasady: wyciągnij torebkę lub fusy z herbaty, zanim dodasz sok lub kawałek cytryny. Dlaczego? Herbata zawiera glin, który jest szkodliwy dla naszego organizmu, ale nie rozpuszcza się w wodzie.

Pijąc więc samą herbatę, zaparzoną we wrzątku, jesteśmy bezpieczni. Sytuacja wygląda inaczej, kiedy do naparu dodamy sok z cytryny. Wtedy glin zmienia się w cytrynian glinu, dobrze wchłaniany przez nasz organizm. Niemniej, kiedy dodamy sok do herbaty już zaparzonej w wodzie, ale w której nie ma fusów (zwierających glin), możemy czuć się bezpieczni.

Pod żadnym pozorem nie łączmy też miodu z gorącymi napojami. Powód jest bardzo prosty: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości antybiotyczne. Wymieszany z gorącą herbatą czy mlekiem jest wyłącznie słodzidłem. Warto wiedzieć, że maksymalna temperatura miodu nie powinna przekraczać 35 st. C. Dlatego też, zanim dodasz złotą maź do napoju, uprzednio go ostudź.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej