Najgorsze rodzaje sera. Dietetycy radzą, by omijać szerokim łukiem
Ser to wspaniały dodatek diety - nadaje potrawom wyrazistości i słoności, podkreśla smak, do tego jest źródłem wapnia. Oczywiście ser serowi nierówny, dlatego też nie każdy produkt nadaje się do codziennego spożywania. Niektóre gatunki mogą pojawiać się na naszych stołach jedynie sporadycznie.
24.05.2024 | aktual.: 24.05.2024 14:19
Chcąc wybrać jak najlepiej, warto zwrócić uwagę na trzy czynniki. Po pierwsze - szukaj serów o naturalnie niewysokiej zawartości tłuszczu, unikaj serów przetworzonych i zwracaj uwagę na obecność w nich sodu (im mniej, tym lepiej). W wielu serach zdążyliśmy się rozkochać bez pamięci, jednak ich częste spożywanie może nieść za sobą negatywne skutki zdrowotne. O jakich produktach mowa?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sery, których powinno się unikać
Mascarpone, popularny włoski ser o subtelnej słodkawej nucie, jest często wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Jego delikatny smak może być kuszący, ale warto pamiętać, że mascarpone nie jest najzdrowszym wyborem: jest bogaty w tłuszcz (składa się z niego aż w 50 proc.), a także dostarcza dużej ilości cholesterolu, co może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy. Osoby zmagające się z problemami sercowymi czy wątrobowymi powinny szczególnie unikać tego sera.
Kolejny na liście jest gruyere, czyli szwajcarski ser o łagodnych, lekko orzechowych nutach. Gruyere to ser długodojrzewający i mimo swojego wyjątkowego smaku, jest tłusty i bardzo kaloryczny. Jeżeli chcemy uniknąć problemów z układem sercowo-naczyniowym, powinniśmy wybrać zdrowszy zamiennik tego sera.
Limburger to specyficzny typ sera farmerskiego, który wyróżnia się swoim intensywnym, ostrym zapachem oraz kremową, aksamitną konsystencją. Ten wyjątkowy ser jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, takich jak tosty, kanapki, a także do warzyw i owoców, nadając im niepowtarzalnego smaku. Niemniej tradycyjny proces produkcji limburgera nie jest pozbawiony wad. W trakcie płukania sera może dojść do rozmnażania się bakterii, które w niektórych przypadkach mogą prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Te sery wyrzuć z jadłospisu
Warto wspomnieć też o serkach topionych, które cieszą się dużą popularnością, głównie ze względu na swój smak oraz łatwość użycia. Należy jednak pamiętać, że są one produkowane w bardzo wysokich temperaturach, sięgających od 90 do 99 stopni Celsjusza. Taka temperatura powoduje utratę wielu cennych wartości odżywczych. Co więcej, serki topione zawierają dużą ilość różnego rodzaju dodatków, takich jak konserwanty, emulgatory, aromaty i utwardzacze. Są to produkty wysokoprzetworzone, które nie powinny być obecne w naszej codziennej diecie.
Cheddar to ser dojrzewający, o twardej konsystencji, produkowany z krowiego mleka. Charakteryzuje się swoim specyficznym kolorem oraz kwaskowato-orzechowym smakiem. Mimo że jest źródłem cennej witaminy A i wapnia, to niestety zawiera również dużą ilość soli i tłuszczu.
Warto również dodać, że szczególną uwagę na sery w diecie powinny zwrócić kobiety w ciąży. Zalecenia dietetyków wskazują, że powinny unikać miękkich serów wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka, ponieważ istnieje większe ryzyko zakażenia bakterią - Listeria. Z diety powinny więc zniknąć takie sery, jak: ser brie, feta, camembert czy gorgonzola.