Najlepsza polska ryba. Jest mniej tłusta i o wiele tańsza od karpia

Wybierając rybę na Wigilię, niekoniecznie trzeba podążać za owczym pędem. Mniej popularne gatunki często są o wiele lepszym rozwiązaniem. Hodowla karpia przed świętami nie jest pozbawiona niechlubnych zagrywek. Pasza z antybiotykami i hormonami wzrostu sprawia, że okaz szybciej rośnie, a jego produkcja bardziej się opłaca. W przedświątecznej gorączce zapominamy o innych równie smacznych gatunkach, jak chociażby karaś srebrzysty.

Karaś to jedna z najlepszych polskich rybKaraś to jedna z najlepszych polskich ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karaś srebrzysty należy do rodziny ryb karpiowatych. Jest to gatunek, który przybył z Japonii, dlatego bywa też nazywany "Japończykiem". Od dawna występuje w Polsce, obok karasia pospolitego i karasia chińskiego, który z kolei pojawia się pod bajeczną nazwą "złotej rybki". Usmażony na patelni karaś srebrzysty z powodzeniem zastąpi popularny wybór. Jednak również w tym przypadku musisz uważać na ości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Dlaczego warto wybrać karasia na Wigilię?

Mięso karasia srebrzystego jest białe i delikatne. Chociaż znajduje się w nim mniej kwasów tłuszczowych omega-3 niż w gatunkach morskich, również jest ich cennym źródłem. Karaś zawiera także o 60 kcal mniej niż karp, jest więc bardziej lekkostrawny. Nadal wysoki poziom białka pomaga skutecznie odbudowywać tkanki i mięśnie. Ryba o japońskim rodowodzie jest także cennym źródłem witamin z grupy B, na przykład B6 i B12, które są ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego.

Za kilogram karasia srebrzystego zapłacisz ok. 20 zł. Zatem jest to o wiele tańszy wybór niż tradycyjny karp, który w tym roku kosztuje ok. 40 zł za kilogram. Jeśli nie przy okazji świąt Bożego Narodzenia, to warto pamiętać o nim w każdy inny dzień. Dietetycy apelują o regularne spożywanie ryb – nawet 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza u osób, które borykają się z podwyższonym poziomem cholesterolu lub ryzykiem chorób serca.

Ciekawostka o karasiu srebrzystym

Ten gatunek ryby charakteryzuje niezwykły sposób rozmnażania, jakim jest gynogeneza. Jest to rodzaj partenogenezy, czyli sposobu na utworzenie zarodka bez potrzeby dostarczania komórek męskich. Dlatego populacje karasi srebrzystych w Polsce składają się wyłącznie z samic. Aby ryby mogły się rozmnażać ich komórki jajowe są stymulowane jedynie przez obecność samców innych gatunków ryb karpiowatych, bez fizycznego kontaktu. Dzięki tej metodzie łatwo jest przenieść hodowlę ryby. Tym bardziej, że karaś srebrzysty ma wygórowanych wymagań. Szybko adaptuje się nawet w niewielkich zbiornikach wodnych.

Jak przygotować karasia srebrzystego na Wigilię?

Rybę możesz usmażyć dokładnie w taki sam sposób jak wigilijnego karpia, Jednak ze względu na ości, warto przygotować z niego filety. Starym sposobem na unieszkodliwienie ości – zarówno w przypadku karpia, jak i karasia – jest nacinanie ryby w odstępach ok. 1 cm. W ten sposób poszatkujesz ewentualne ostre dodatki i nie będą już stanowiły zagrożenia.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie pulpetów z karasia. Zmielone mięso ryby jest całkowicie bezpieczne, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. Pulpety rybne możesz podać w sosie koperkowym lub jako dodatek do wigilijnej zupy rybnej.

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥