Moja babcia zawsze tak przygotowywała karpia. Nie baliśmy się o ości i zajadaliśmy ze smakiem

Na Wigilię często smażymy karpia w całości, tylko pokrojonego w duże dzwonka. Niestety, tak przygotowana ryba może być trudna do zjedzenia zwłaszcza przez dzieci i osoby starsze. W niektórych sklepach rybnych są dostępne filety z karpia, ale przed samymi świętami to raczej rzadkość. Co prawda już nie dostaniemy w sklepie żywej ryby, ale o filetowanie trzeba będzie zadbać w domu. Warto skorzystać z tradycyjnej metody na pozbycie się ości.

W tradycyjnej panierce możesz przygotować także filety z karpiaW tradycyjnej panierce możesz przygotować także filety z karpia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karp należy do ryb z dużą ilością ości – i to nie tylko tych większych, które odchodzą bezpośrednio od kręgosłupa. W popularnej potrawie wigilijnej pełno jest małych ości, które należałoby wydłubywać pęsetą. Nie sposób pozbyć się wszystkich, ale można sprawić, że nie będą stanowiły zagrożenia dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Jak przygotować filety z karpia?

Jeśli nie udało ci się dostać gotowych filetów w sklepie, nic straconego. Sięgnij po długi cienki nóż z ostrym końcem. Natnij rybę wzdłuż kręgosłupa, przecinając skórę i ostrożnie tuż przy samych ościach oddziel mięso. Skórę pozostaw – przygotowana w panierce przyjemnie chrupie, a przy okazji sprawia, że ryba pozostaje w środku soczysta i pełna smaku.

Stary i skuteczny sposób na zmiękczenie ości karpia

Jednak nawet po ofiletowaniu karp może zawierać mnóstwo drobnych ości. Aby je unieszkodliwić, możesz namoczyć rybę w occie. Jednak jeśli planujesz smażyć rybę w panierce, lepiej tego nie rób. Roztwór znacznie zmieni smak mięsa. Inną metodą jest nacinanie filetów, aby rozdrobnić ości, których nie dało się wyjąć.

Jak to zrobić? Połóż rybę na desce skórą do dołu i ponacinaj mięso od góry na głębokość 2-3 cm w odstępach ok. 1 cm. Jeśli nie przetniesz skóry, ryba się nie rozpadnie. Tak przygotowane filety możesz usmażyć w panierce. Podczas smażenia bardzo drobne ości dodatkowo miękną, więc już nie musisz na nie aż tak bardzo uważać.

Jak smażyć karpia?

Smażony karp będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, jeśli zaczniesz smażyć filety skórką do dołu. Wiele osób tak robi, nie wiedząc dlaczego. Tymczasem tradycyjny sposób na smażenie wigilijnej ryby jest uzasadniony. Tłuszcz wytapia się bezpośrednio na patelnię, sprawiając, że skórka szybciej robi się chrupiąca, a do tego zapobiega przed przywieraniem. Ta metoda ma także wymiar praktyczny – chrupiącą skórkę łatwiej jest oddzielić od mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯