Moja babcia zawsze tak przygotowywała karpia. Nie baliśmy się o ości i zajadaliśmy ze smakiem

Na Wigilię często smażymy karpia w całości, tylko pokrojonego w duże dzwonka. Niestety, tak przygotowana ryba może być trudna do zjedzenia zwłaszcza przez dzieci i osoby starsze. W niektórych sklepach rybnych są dostępne filety z karpia, ale przed samymi świętami to raczej rzadkość. Co prawda już nie dostaniemy w sklepie żywej ryby, ale o filetowanie trzeba będzie zadbać w domu. Warto skorzystać z tradycyjnej metody na pozbycie się ości.

W tradycyjnej panierce możesz przygotować także filety z karpiaW tradycyjnej panierce możesz przygotować także filety z karpia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karp należy do ryb z dużą ilością ości – i to nie tylko tych większych, które odchodzą bezpośrednio od kręgosłupa. W popularnej potrawie wigilijnej pełno jest małych ości, które należałoby wydłubywać pęsetą. Nie sposób pozbyć się wszystkich, ale można sprawić, że nie będą stanowiły zagrożenia dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Jak przygotować filety z karpia?

Jeśli nie udało ci się dostać gotowych filetów w sklepie, nic straconego. Sięgnij po długi cienki nóż z ostrym końcem. Natnij rybę wzdłuż kręgosłupa, przecinając skórę i ostrożnie tuż przy samych ościach oddziel mięso. Skórę pozostaw – przygotowana w panierce przyjemnie chrupie, a przy okazji sprawia, że ryba pozostaje w środku soczysta i pełna smaku.

Stary i skuteczny sposób na zmiękczenie ości karpia

Jednak nawet po ofiletowaniu karp może zawierać mnóstwo drobnych ości. Aby je unieszkodliwić, możesz namoczyć rybę w occie. Jednak jeśli planujesz smażyć rybę w panierce, lepiej tego nie rób. Roztwór znacznie zmieni smak mięsa. Inną metodą jest nacinanie filetów, aby rozdrobnić ości, których nie dało się wyjąć.

Jak to zrobić? Połóż rybę na desce skórą do dołu i ponacinaj mięso od góry na głębokość 2-3 cm w odstępach ok. 1 cm. Jeśli nie przetniesz skóry, ryba się nie rozpadnie. Tak przygotowane filety możesz usmażyć w panierce. Podczas smażenia bardzo drobne ości dodatkowo miękną, więc już nie musisz na nie aż tak bardzo uważać.

Jak smażyć karpia?

Smażony karp będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, jeśli zaczniesz smażyć filety skórką do dołu. Wiele osób tak robi, nie wiedząc dlaczego. Tymczasem tradycyjny sposób na smażenie wigilijnej ryby jest uzasadniony. Tłuszcz wytapia się bezpośrednio na patelnię, sprawiając, że skórka szybciej robi się chrupiąca, a do tego zapobiega przed przywieraniem. Ta metoda ma także wymiar praktyczny – chrupiącą skórkę łatwiej jest oddzielić od mięsa.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze