Najlepsze danie PRL-u według Roberta Makłowicza. Mało kto wie, że to polska potrawa

Najlepsze danie PRL-u? Dla jednych bryzol, dla kolejnych śledzik po japońsku. Moda na prostą kuchnię sprzed lat wraca. Wielu nie zdaje sobie jednak sprawy, że część przepisów nie jest z nami od zawsze, a narodziła się właśnie w minionej epoce. O jednym z nich opowiedział Robert Makłowicz.

ObrazekNajlepsze danie PRL według Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Robert Makłowicz zapytany przez jednego z internautów o najlepsze - jego zdaniem - danie okresu PRL-u, bez zastanowienia wskazał na... placki ziemniaczane. Nie omieszkał też przybliżyć historii tego dania i zapoznać internautów z pewną związaną z nim ciekawostką.

Najlepsze danie PRL-u według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, to znany historyk i krytyk kulinarny, który od 2020 roku prężnie prowadzi swój kanał na YouTube. Pochwalić może się sporą liczbą obserwujących, bo przekraczającą 520 tysięcy. Chętnie dzieli się tam nie tylko przepisami czy relacjami z podróży, lecz także odpowiada na pytania zadawane przez internautów. Podczas jednego z livechatów zapytany został o najlepszą w jego opinii potrawę okresu PRL-u. Bez cienia wątpliwości wskazał na placki ziemniaczane po węgiersku (zbójnicku).

- To jest bardzo ciekawa rzecz. Do dzisiaj żyjemy w przekonaniu, że niektóre potrawy są w naszej kuchni niemal od zawsze, a tymczasem zostały wymyślone w czasach peerelu. Pamiętam takie danie, pamiętam nawet, kiedy ono powstało. Otóż są to placki po węgiersku, zwane w niektórych regionach Polski plackami po zbójnicku. Co mamy: wielki placek ziemniaczany i na tym mięso w sosie, czymś w rodzaju gulaszu - przekazał internautom.

Robert Makłowicz przybliżył również genezę tegoż specjału. Przypomniał, że dawniej mięso było na kartki, a w kartach restauracyjnych zawsze musiała być podana gramatura do każdego dania.

- Można więc było, używając nikczemnej ilości mięsa, zrobić danie niemal półkilowe, godne człowieka pracy. No i co? Przyjęło się - skwitował znany krytyk kulinarny.

Obrazek
najlepsze danie PRL według Roberta Makłowicza to placek po węgiersku - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Niewęgierskie placki ziemniaczane po węgiersku

Kończąc wątek, Makłowicz podzielił się z internautami nie lada ciekawostką, dotyczącą właśnie peerelowskich placków.

- Mnóstwo naszych rodaków jest absolutnie pewnych, dałoby sobie głowę uciąć, że jest to potrawa węgierska - skomentował.

Dodał też, że w węgierskiej miejscowości Eger, w pobliżu parkingu, gdzie często podjeżdżają autobusy z polskimi wycieczkami, znajdują się węgierskie karczmy. Rodacy w jednej z takich karczm mieli domagać się placków po węgiersku. Węgrzy zaś nie znają placków ziemniaczanych, dzisiaj nikt ich tam nie robi. Natomiast ta presja wieloletnia ze strony polskich turystów miała być tak silna, że właśnie placki po węgiersku znalazły się w menu jednej z tamtejszych karczm.

To jest tak, jakby Japończycy przyjmowali polskich turystów śledziem po japońsku, a Francuzi z Bretanii fasolką po bretońsku

- z rozbawieniem wyjaśnił Robert Makłowicz.

Zobacz przepis na placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym:

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką