PrzepisPrzekąskiNasi dziadkowie i rodzice zajadali się nim. Dziś wielu nie chce nawet patrzeć w jego stronę

Nasi dziadkowie i rodzice zajadali się nim. Dziś wielu nie chce nawet patrzeć w jego stronę

Dawniej często gościł na kanapkach, a i nie brakowało miłośników podkręcania go dodatkowo kilkom kroplami octu. Dziś liczba koneserów spadła, a młodsze pokolenie często z odrazą odwraca wzrok na widok tej wędliny.

Domowy salceson
Domowy salceson
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Salceson w PRL często gościł na stołach, również na imprezach. Widok ciemnej wędliny z wyraźnymi strukturami w środku nie był niczym szokującym, ale dziś znalezienie dobrej jakości salcesonu może być wyzwaniem. Jeśli tęsknisz za jego smakiem, przygotuj go samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Przepis na domowy salceson

Salceson, dzisiaj często kojarzony z tanimi wędlinami, kiedyś był prawdziwym rarytasem na polskich stołach. W czasach, gdy mięso było dobrem luksusowym, a cała tusza zwierzęcia była wykorzystywana z szacunkiem, salceson jawił się jako wyjątkowy przysmak.

Salceson
Salceson© Adobe Stock

Dziś salceson odszedł już nieco w zapomnienie, a wiele osób na jego widok od razu się krzywi. Głowa, golonka i podroby nie cieszą się specjalnym uznaniem. Jeśli jednak tęsknisz za smakiem salcesonu jak kiedyś, idź do dobrego rzeźnika, kup mięso i przygotuj go samodzielnie w domu.

Składniki:

  • 2-2,5 kg tylnej golonki wieprzowej,
  • 2 nóżki wieprzowe,
  • pół głowy,
  • 1-2 ogony wieprzowe,
  • 400 g serc wieprzowych lub ozorków,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2-2,5 litra bulionu,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 5 listków laurowych,
  • 10-15 ziaren ziela angielskiego,
  • 10-15 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól, pieprz czarny i biały do smaku,
  • 1 łyżeczka kolendry.

Dodatkowo:

  • osłonki na salceson,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i wyczyść ze szczeciny, jeśli jest na powierzchni. Najłatwiej zrobić to opalając ją nad płomieniem.
  2. Włóż do garnka, wlej bulion, dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Mięso powinno być miękkie.
  3. Odlej 1,5 szklanki wywaru na później.
  4. Mięso wyjmij z garnka, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Tłuszcz i twarde włókna pokrój drobno lub zmiel na maszynce.
  5. Dopraw porządnie solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz kolendrą. Nie szczędź przypraw, salceson musi być dobrze doprawiony.
  6. Wlej odłożony wywar i dokładnie wymieszaj.
  7. Jeden koniec osłonki zabezpiecz mocno sznurkiem. Wypełnij środek przygotowaną masą mięsną, dociśnij, mocno skręć sznurkiem.
  8. Parz w garnku z wodą przez 1 godzinę — temperatura wody powinna wynosić ok. 80 stopni Celsjusza.
  9. Wyjmij salceson i odstaw do wyparowania na pół godziny.
  10. Po tym czasie przenieś salceson do chłodnego, suchego miejsca i obciąż np. deską i ciężkim słoikiem.
  11. Odstaw do wystudzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie pokrój domowym salceson w plastry i zajadaj. Smacznego!

.

Wybrane dla Ciebie