Naukowcy przebadali ten napój. Jego wpływ na jelita jest zbawienny
Chociaż na co dzień nie każdy po nią sięga, to powoli nabiera popularności. Dostać ją można w różnych smakach w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. To napój, który nie tylko zaskoczy smakiem, ale przede wszystkim swoimi właściwościami prozdrowotnymi.
Pod nazwą kombucha skrywa się fermentowany napój na bazie herbaty czarnej lub zielonej, wzbogaconej często o smakowe dodatki. Proces fermentacji sprawia, że nabiera naturalnych bąbelków. Dzięki temu kombucha może być alternatywą dla niezbyt zdrowych napojów gazowanych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Jak robić się kombuchę?
Chociaż podstawą napoju jest herbata, to przygotowanie nie byłoby możliwe bez SCOBY, czyli specjalnej kultury bakterii i drożdży. Nazywa się ją potocznie grzybkiem herbacianym lub japońskim. Sam proces fermentacji trwa zwykle od 7 do 30 dni i przebiega w temperaturze pokojowej. Wszystko zależy od tego, jak kwaśna ma być kombucha. Trochę jak z ogórkami — im dłużej kiszone, tym mocniej wykręcają buzię.
W czasie fermentacji drożdże oraz bakterie metabolizują cukier, dzięki czemu powstają w kombuchy różne związki. Znaleźć tam można kwas octowy i mlekowy, które dodają lekko kwaśny smak, dwutlenek węgla, który naturalnie gazuje napój, czy też probiotyki, enzymy i polifenole.
Właściwości kombuchy
Kombucha to nie tylko ciekawostka na rynku i alternatywa dla gazowanych napojów. To również źródło cennych składników odżywczych i naturalne wsparcie dla organizmu. Proces fermentacji prowadzi do powstania żywych kultur bakterii, które mogą wspierać zdrowy mikrobiom jelit. Stąd już prosta droga do poprawy trawienia czy wzmocnienia układu odpornościowego. Naukowcy nie mają wątpliwości, że jelita są naszym drugim mózgiem i zasługują na odpowiednie wsparcie. Na dodatek w kombuchy znaleźć można polifenole (w szczególności w tej z zielonej herbaty), które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, czy też witaminy z grupy B oraz C, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wspierają układ nerwowy i odporność.
Przeprowadzono badanie na grupie 38 osób. Każdy uczestnik codziennie przez osiem tygodni spożywał 200 ml kombuchy. Po tym czasie zaobserwowano zwiększenie populacji bakterii Subdoligranulum, które produkują korzystny dla jelit maślan sodu. Na dodatek kombucha przyczyniła się do wzrostu różnorodności grzybów, jednocześnie ograniczając niepożądane rodzaje. U osób z otyłością stwierdzono znaczną redukcję bakterii Ruminococcus i Dorea, które są powiązane z nadwagą.
Badanie sugeruje, że regularne spożywanie kombuchy może być prostym sposobem na poprawę zdrowia jelit, co potencjalnie może przyczynić się do redukcji masy ciała. Dzięki temu kombucha może okazać się naturalnym wsparciem w walce z dodatkowymi kilogramami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.