Naukowcy przebadali ten napój. Jego wpływ na jelita jest zbawienny

Chociaż na co dzień nie każdy po nią sięga, to powoli nabiera popularności. Dostać ją można w różnych smakach w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. To napój, który nie tylko zaskoczy smakiem, ale przede wszystkim swoimi właściwościami prozdrowotnymi.

Kombucha to smaczny i zdrowy napójKombucha to smaczny i zdrowy napój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pod nazwą kombucha skrywa się fermentowany napój na bazie herbaty czarnej lub zielonej, wzbogaconej często o smakowe dodatki. Proces fermentacji sprawia, że nabiera naturalnych bąbelków. Dzięki temu kombucha może być alternatywą dla niezbyt zdrowych napojów gazowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jak robić się kombuchę?

Chociaż podstawą napoju jest herbata, to przygotowanie nie byłoby możliwe bez SCOBY, czyli specjalnej kultury bakterii i drożdży. Nazywa się ją potocznie grzybkiem herbacianym lub japońskim. Sam proces fermentacji trwa zwykle od 7 do 30 dni i przebiega w temperaturze pokojowej. Wszystko zależy od tego, jak kwaśna ma być kombucha. Trochę jak z ogórkami — im dłużej kiszone, tym mocniej wykręcają buzię.

W czasie fermentacji drożdże oraz bakterie metabolizują cukier, dzięki czemu powstają w kombuchy różne związki. Znaleźć tam można kwas octowy i mlekowy, które dodają lekko kwaśny smak, dwutlenek węgla, który naturalnie gazuje napój, czy też probiotyki, enzymy i polifenole.

Właściwości kombuchy

Kombucha to nie tylko ciekawostka na rynku i alternatywa dla gazowanych napojów. To również źródło cennych składników odżywczych i naturalne wsparcie dla organizmu. Proces fermentacji prowadzi do powstania żywych kultur bakterii, które mogą wspierać zdrowy mikrobiom jelit. Stąd już prosta droga do poprawy trawienia czy wzmocnienia układu odpornościowego. Naukowcy nie mają wątpliwości, że jelita są naszym drugim mózgiem i zasługują na odpowiednie wsparcie. Na dodatek w kombuchy znaleźć można polifenole (w szczególności w tej z zielonej herbaty), które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, czy też witaminy z grupy B oraz C, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wspierają układ nerwowy i odporność.

Kombucha w ostatnich latach zyskała na popularności
Kombucha w ostatnich latach zyskała na popularności © Adobe Stock

Przeprowadzono badanie na grupie 38 osób. Każdy uczestnik codziennie przez osiem tygodni spożywał 200 ml kombuchy. Po tym czasie zaobserwowano zwiększenie populacji bakterii Subdoligranulum, które produkują korzystny dla jelit maślan sodu. Na dodatek kombucha przyczyniła się do wzrostu różnorodności grzybów, jednocześnie ograniczając niepożądane rodzaje. U osób z otyłością stwierdzono znaczną redukcję bakterii Ruminococcus i Dorea, które są powiązane z nadwagą.

Badanie sugeruje, że regularne spożywanie kombuchy może być prostym sposobem na poprawę zdrowia jelit, co potencjalnie może przyczynić się do redukcji masy ciała. Dzięki temu kombucha może okazać się naturalnym wsparciem w walce z dodatkowymi kilogramami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku