Nie każdy zna ten sposób. Jajka nie popękają w czasie gotowania i same wyskoczą ze skorupek

Gotowanie jajek wydaje się banalne, ale wiele osób zmaga się z problemem pękających skorupek i trudnościami w ich obieraniu. Istnieje jednak prosty sposób, dzięki któremu jajka będą gotować się idealnie, nie popękają, a po ugotowaniu bez problemu wyskoczą ze skorupek. Sprawdź ten trik i ciesz się doskonale ugotowanymi jajkami za każdym razem.

boiled eggs with still boiling water in a stainless pan
boiled eggs with still boiling water in a stainless pan
YNG PicturesIdealne jajko na miękko ma płynne żółtko i ścięte białko.
Źródło zdjęć: © Getty Images | YNG Pictures

Gotowanie jajek na twardo, miękko czy półmiękko może wydawać się łatwe, ale nie zawsze wychodzą one idealnie. Skorupki pękają, a późniejsze obieranie jajek bywa prawdziwym wyzwaniem. Kluczem do sukcesu jest przestrzeganie kilku prostych zasad, które sprawiają, że jajka będą gotować się bez niespodzianek, a ich obieranie stanie się dziecinnie proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Jak gotować jajka, by uniknąć pękania skorupek?

Pękające skorupki jajek to stosunkowo częsty problem. Główną przyczyną jest nagła zmiana temperatury – kiedy zimne jajka prosto z lodówki trafiają do wrzącej wody, skorupki nie wytrzymują gwałtownej różnicy ciepła i pękają. Dodatkowo, podczas gotowania mogą powstawać pęcherzyki powietrza pod skorupką, które również przyczyniają się do pęknięć.

  • jajka (dowolna liczba),
  • woda,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka octu.

Sól i ocet mają kluczowe znaczenie w zapobieganiu pękaniu skorupek. Sól wzmacnia skorupki, a ocet sprawia, że jajka po ugotowaniu łatwo odchodzą od skorupek. To prosty trik, który sprawi, że twoje jajka zawsze wyjdą perfekcyjnie.

  1. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy sól i ocet, jajka ostrożnie wkładamy do garnka z wodą, stawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy jajka według preferencji (4-5 minut na miękko, 6-7 minut półmiękko, 9-10 minut na twardo), po ugotowaniu od razu zalewamy jajka zimną wodą z kostkami lodu, po schłodzeniu obieramy jajka.

Dlaczego ten sposób działa?

Ocet i sól wzmacniają skorupki jajek, co zapobiega ich pękaniu podczas gotowania. Dodatkowo, szybkie schłodzenie jajek w zimnej wodzie powoduje kurczenie się białka, co oddziela je od skorupki. Dzięki temu proces obierania jajek staje się znacznie prostszy, a jajka zachowują swoją idealną formę.

Dodatkowe wskazówki:

  • świeże jajka mają mocniejsze białka i lepiej się gotują, ale starsze jajka łatwiej się obierają. Jeśli jajka są bardzo świeże, ten trik z octem i szybkim schładzaniem pomoże rozwiązać problem trudnego obierania,
  • jeśli gotujemy jajka na zapas, możemy przechowywać je w lodówce do 3-4 dni, ale najlepiej smakują, gdy są spożywane od razu po ugotowaniu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej