WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone

Gotowe chlebki pita kuszą wygodą, ale smak i zapach domowych nie mają sobie równych. Z prostego ciasta, które wyrabia się w kilka minut, można upiec puszyste, miękkie i elastyczne pity, które rosną w piekarniku jak szalone. Idealnie nadają się do kebaba, gyrosa albo jako kieszonka na ulubione dodatki. Raz spróbujesz, a już nie wrócisz do sklepowych gotowców.

Domowa pita jest prosta do przygotowaniaDomowa pita jest prosta do przygotowania
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba na świecie – jej korzenie sięgają starożytnej Mezopotamii i Egiptu. Przez wieki była podstawą diety w krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Co ciekawe, pita była wypiekana nie tylko w piekarnikach, ale także na rozgrzanych kamieniach czy w specjalnych glinianych piecach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Przepis na pity

Domowe pity robi się z kilku prostych składników, a efekt naprawdę zachwyca. Miękkie, puszyste i elastyczne – rosną w piekarniku jak szalone i są idealne do faszerowania ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiam na kilka minut, aż zaczną pracować.
  2. Do miski wsypuję mąkę, sól, dolewam rozczyn drożdżowy i oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1 godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
  4. Po tym czasie dzielę ciasto na 8 części, formuję kulki i wałkuję je na placki o grubości ok. 0,5 cm.
  5. Układam placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam na 15 minut, żeby lekko podrosły.
  6. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra-dół).
  7. Pity piekę przez 5-7 minut, aż pięknie urosną i lekko się zarumienią.
  8. Wyjmuję i przykrywam ściereczką, by pozostały miękkie.

Dlaczego pita ma kieszonkę w środku?

Tajemnica tkwi w sposobie pieczenia. Gdy cienko rozwałkowane ciasto trafi do bardzo gorącego piekarnika, woda w cieście zaczyna gwałtownie parować. Para rozpycha warstwy ciasta, tworząc charakterystyczną kieszonkę. Dzięki temu pita po przekrojeniu idealnie nadaje się do nadziewania mięsem, warzywami i sosami – a mimo to pozostaje miękka i elastyczna.

Z czym podawać pitę?

Pita to tradycyjny, pszenny chlebek pochodzący z kuchni Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Ma charakterystyczny, okrągły kształt i wypieka się go w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu wewnątrz tworzy się kieszonka z parą, do której można włożyć mięso, warzywa, sosy czy pasty.

Pity są niezwykle uniwersalne – podaje się je do kebaba, gyrosa, falafela, hummusu czy sałatek. Można traktować je jak bułkę do kanapek, ale też jak dodatek do dań głównych zamiast ziemniaków czy ryżu. W wielu krajach pita to chleb codzienny – zawsze świeży, miękki i idealny do dzielenia się przy stole.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona