Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone

Gotowe chlebki pita kuszą wygodą, ale smak i zapach domowych nie mają sobie równych. Z prostego ciasta, które wyrabia się w kilka minut, można upiec puszyste, miękkie i elastyczne pity, które rosną w piekarniku jak szalone. Idealnie nadają się do kebaba, gyrosa albo jako kieszonka na ulubione dodatki. Raz spróbujesz, a już nie wrócisz do sklepowych gotowców.

Domowa pita jest prosta do przygotowaniaDomowa pita jest prosta do przygotowania
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba na świecie – jej korzenie sięgają starożytnej Mezopotamii i Egiptu. Przez wieki była podstawą diety w krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Co ciekawe, pita była wypiekana nie tylko w piekarnikach, ale także na rozgrzanych kamieniach czy w specjalnych glinianych piecach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Przepis na pity

Domowe pity robi się z kilku prostych składników, a efekt naprawdę zachwyca. Miękkie, puszyste i elastyczne – rosną w piekarniku jak szalone i są idealne do faszerowania ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiam na kilka minut, aż zaczną pracować.
  2. Do miski wsypuję mąkę, sól, dolewam rozczyn drożdżowy i oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1 godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
  4. Po tym czasie dzielę ciasto na 8 części, formuję kulki i wałkuję je na placki o grubości ok. 0,5 cm.
  5. Układam placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam na 15 minut, żeby lekko podrosły.
  6. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra-dół).
  7. Pity piekę przez 5-7 minut, aż pięknie urosną i lekko się zarumienią.
  8. Wyjmuję i przykrywam ściereczką, by pozostały miękkie.

Dlaczego pita ma kieszonkę w środku?

Tajemnica tkwi w sposobie pieczenia. Gdy cienko rozwałkowane ciasto trafi do bardzo gorącego piekarnika, woda w cieście zaczyna gwałtownie parować. Para rozpycha warstwy ciasta, tworząc charakterystyczną kieszonkę. Dzięki temu pita po przekrojeniu idealnie nadaje się do nadziewania mięsem, warzywami i sosami – a mimo to pozostaje miękka i elastyczna.

Z czym podawać pitę?

Pita to tradycyjny, pszenny chlebek pochodzący z kuchni Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Ma charakterystyczny, okrągły kształt i wypieka się go w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu wewnątrz tworzy się kieszonka z parą, do której można włożyć mięso, warzywa, sosy czy pasty.

Pity są niezwykle uniwersalne – podaje się je do kebaba, gyrosa, falafela, hummusu czy sałatek. Można traktować je jak bułkę do kanapek, ale też jak dodatek do dań głównych zamiast ziemniaków czy ryżu. W wielu krajach pita to chleb codzienny – zawsze świeży, miękki i idealny do dzielenia się przy stole.

Wybrane dla Ciebie
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇