Nie ma lepszego przepisu na fasolkę szparagową. Nie jesteś skazany na nudną omastę z bułki i masła

Choć fasolkę szparagową można obecnie kupić przez cały rok, bez wątpienia najlepiej smakuje latem – jest wtedy delikatna i przyjemnie chrupiąca. Zazwyczaj podajemy ją jako dodatek do obiadu, ale warzywo można też wykorzystać w bardziej kreatywny sposób. Oto kilka przykładów…

fasolka szparagowafasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszotto z białą kaszą gryczaną, fasolką szparagową i pieczarkami

Pyszny pomysł na letni obiad, z wykorzystaniem kaszy z niepalonych ziaren gryki, która syci i zapewnia solidną dawkę energii.

Białą kaszę gryczaną (ok. 200 g) gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Równocześnie obgotowujemy także fasolkę szparagową (100 g), najlepiej na parze – warzywo powinno pozostać dość jędrne. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki (6-8 sztuk), pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę. Następnie dodajemy kaszę, przecier pomidorowy (6 łyżek) oraz mleko (100 ml). Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i lubczykiem. Dusimy jeszcze kilka minut. Kaszotto świetnie smakuje z jajkiem sadzonym i posiekanym koperkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Fasolka szparagowa z migdałami i czosnkiem

Znakomita przekąska lub dodatek do innych potraw.

Zaczynamy od ugotowania fasolki szparagowej (500 g). Jeśli chcemy, by warzywo zachowało intensywny kolor, smak, aromat, chrupkość i jak najwięcej składników odżywczych, powinniśmy ugotować je na parze, w specjalnym parowarze lub po prostu na sicie umieszczonym nad garnkiem z wrzątkiem. Obróbka termiczna powinna trwać od 10 do 20 minut, wszystko zależy od tego, jak młoda jest fasolka. Później na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek (2 ząbki) i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dokładamy odcedzoną fasolkę oraz płatki migdałowe (3 łyżki). Smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Frytki z fasolki szparagowej

Z fasolki szparagowej przygotujemy pyszną alternatywę dla ziemniaczanych frytek, np. smażąc ją w japońskiej tempurze.

Fasolkę, zieloną lub żółtą, myjemy i pozbawiamy końcówek. Mąkę (pszenną i kukurydzaną, w proporcji 3:1) mieszamy z lodowatą wodą, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W zimnej masie obtaczamy fasolkę, a następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju (sezamowym, ryżowym lub rzepakowym). Jego temperatura również jest bardzo istotna, powinna wynosić około 170 st. Jak ją sprawdzić? Wrzucając do tłuszczu kawałek ciasta – gdy zanurzy się do połowy, a później wypłynie na powierzchnię, to znak, że możemy dodawać fasolkę. Frytki będą gotowe, gdy ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.

Fasolka szparagowa z sosem sojowym i sezamem

Lubisz kuchnię azjatycką? Spróbuj jak smakuje fasolka szparagowa z orientalnym "twistem".

Fasolkę, najlepiej żółtą (500 g), myjemy, pozbawiamy końcówek i gotujemy na parze przez około 5-8 minut. W miseczce mieszamy sos sojowy (3 łyżki), olej sezamowy (łyżka), miód (łyżeczka) i posiekany czosnek (ząbek). Odcedzoną fasolkę łączymy z przygotowanym sosem. Przed podaniem posypujemy uprażonym na patelni sezamem (łyżka).

Fasolka
Fasolka © Adobe Stock

Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów włoskich

Fasolkę szparagową z powodzeniem można też jeść na zimno, choćby jako składnik pysznej, chrupiącej sałatki.

Fasolkę (500 g) myjemy, pozbawiamy końcówek i gotujemy przez 5-6 minut (powinna być lekko chrupiąca, nierozgotowana). Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie (pół szklanki). Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Fasolę, orzechy i cebulę przekładamy do miski. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy (3 łyżki) i octu balsamicznego (łyżka), doprawionym solą i pieprzem. Mieszamy i umieszczamy na godzinę w lodówce, by wszystkie smaki się "przegryzły".

Zapiekanka z fasolki szparagowej i bryndzy

Fasolka szparagowa bardzo lubi towarzystwo serów, na przykład bryndzy, najlepiej oryginalnej, wytwarzanej z mleka owiec wypasanych na tatrzańskich łąkach.

Fasolkę (kilogram) gotujemy kilka minut w osolonej wodzie z łyżeczką masła, cukrem, sokiem i skórą z cytryny. Następnie przelewamy zimną wodą, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kwaśną śmietanę (1,5 szklanki) rozkłócamy z solą, pieprzem i żółtkiem. Posiekany czosnek (3-4 ząbki) ucieramy z bryndzą (200 g), masłem (łyżeczka) i solą. Mieszamy z fasolką, tartym serem (50 g) i koperkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nie przygotowaną fasolkę, polewamy śmietaną, posypujemy serem (50 g) i grudkami masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekamy 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀