Nie ma lepszego przepisu na fasolkę szparagową. Nie jesteś skazany na nudną omastę z bułki i masła

Choć fasolkę szparagową można obecnie kupić przez cały rok, bez wątpienia najlepiej smakuje latem – jest wtedy delikatna i przyjemnie chrupiąca. Zazwyczaj podajemy ją jako dodatek do obiadu, ale warzywo można też wykorzystać w bardziej kreatywny sposób. Oto kilka przykładów…

fasolka szparagowafasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszotto z białą kaszą gryczaną, fasolką szparagową i pieczarkami

Pyszny pomysł na letni obiad, z wykorzystaniem kaszy z niepalonych ziaren gryki, która syci i zapewnia solidną dawkę energii.

Białą kaszę gryczaną (ok. 200 g) gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Równocześnie obgotowujemy także fasolkę szparagową (100 g), najlepiej na parze – warzywo powinno pozostać dość jędrne. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki (6-8 sztuk), pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę. Następnie dodajemy kaszę, przecier pomidorowy (6 łyżek) oraz mleko (100 ml). Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i lubczykiem. Dusimy jeszcze kilka minut. Kaszotto świetnie smakuje z jajkiem sadzonym i posiekanym koperkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Fasolka szparagowa z migdałami i czosnkiem

Znakomita przekąska lub dodatek do innych potraw.

Zaczynamy od ugotowania fasolki szparagowej (500 g). Jeśli chcemy, by warzywo zachowało intensywny kolor, smak, aromat, chrupkość i jak najwięcej składników odżywczych, powinniśmy ugotować je na parze, w specjalnym parowarze lub po prostu na sicie umieszczonym nad garnkiem z wrzątkiem. Obróbka termiczna powinna trwać od 10 do 20 minut, wszystko zależy od tego, jak młoda jest fasolka. Później na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek (2 ząbki) i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dokładamy odcedzoną fasolkę oraz płatki migdałowe (3 łyżki). Smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Frytki z fasolki szparagowej

Z fasolki szparagowej przygotujemy pyszną alternatywę dla ziemniaczanych frytek, np. smażąc ją w japońskiej tempurze.

Fasolkę, zieloną lub żółtą, myjemy i pozbawiamy końcówek. Mąkę (pszenną i kukurydzaną, w proporcji 3:1) mieszamy z lodowatą wodą, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W zimnej masie obtaczamy fasolkę, a następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju (sezamowym, ryżowym lub rzepakowym). Jego temperatura również jest bardzo istotna, powinna wynosić około 170 st. Jak ją sprawdzić? Wrzucając do tłuszczu kawałek ciasta – gdy zanurzy się do połowy, a później wypłynie na powierzchnię, to znak, że możemy dodawać fasolkę. Frytki będą gotowe, gdy ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.

Fasolka szparagowa z sosem sojowym i sezamem

Lubisz kuchnię azjatycką? Spróbuj jak smakuje fasolka szparagowa z orientalnym "twistem".

Fasolkę, najlepiej żółtą (500 g), myjemy, pozbawiamy końcówek i gotujemy na parze przez około 5-8 minut. W miseczce mieszamy sos sojowy (3 łyżki), olej sezamowy (łyżka), miód (łyżeczka) i posiekany czosnek (ząbek). Odcedzoną fasolkę łączymy z przygotowanym sosem. Przed podaniem posypujemy uprażonym na patelni sezamem (łyżka).

Fasolka
Fasolka © Adobe Stock

Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów włoskich

Fasolkę szparagową z powodzeniem można też jeść na zimno, choćby jako składnik pysznej, chrupiącej sałatki.

Fasolkę (500 g) myjemy, pozbawiamy końcówek i gotujemy przez 5-6 minut (powinna być lekko chrupiąca, nierozgotowana). Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie (pół szklanki). Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Fasolę, orzechy i cebulę przekładamy do miski. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy (3 łyżki) i octu balsamicznego (łyżka), doprawionym solą i pieprzem. Mieszamy i umieszczamy na godzinę w lodówce, by wszystkie smaki się "przegryzły".

Zapiekanka z fasolki szparagowej i bryndzy

Fasolka szparagowa bardzo lubi towarzystwo serów, na przykład bryndzy, najlepiej oryginalnej, wytwarzanej z mleka owiec wypasanych na tatrzańskich łąkach.

Fasolkę (kilogram) gotujemy kilka minut w osolonej wodzie z łyżeczką masła, cukrem, sokiem i skórą z cytryny. Następnie przelewamy zimną wodą, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kwaśną śmietanę (1,5 szklanki) rozkłócamy z solą, pieprzem i żółtkiem. Posiekany czosnek (3-4 ząbki) ucieramy z bryndzą (200 g), masłem (łyżeczka) i solą. Mieszamy z fasolką, tartym serem (50 g) i koperkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nie przygotowaną fasolkę, polewamy śmietaną, posypujemy serem (50 g) i grudkami masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekamy 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka