Nie oliwa czy rzepakowy. W kuchni używam tego polskiego skarbu w płynie

Olej rydzowy, choć przez niektórych mylnie łączony z grzybami, pochodzi z lnianki siewnej, rośliny blisko spokrewnionej z rzepakiem. Ze względu na swój korzenny smak z wyczuwalnymi nutami cebuli i gorczycy, znalazł swoje miejsce w kuchni polskiej. Znany już z czasów Biskupina, do dziś jest uznawany za produkt wyjątkowo zdrowy.

Olej rydzowy, czyli z nasion lnianki, wspomaga układ nerwowyOlej rydzowy, czyli z nasion lnianki, wspomaga układ nerwowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dawniej olej z lnianki siewnej był popularnym składnikiem potraw w biedniejszych gospodarstwach. Stosowany był jako zamiennik do tłuszczów zwierzęcych, szczególnie w okresie postu. Nasiona tej rośliny znaleziono nawet podczas badań archeologicznych na terenie osady sprzed prawie 3 tysięcy lat w Biskupinie. Sugeruje to, że olej rydzowy od dawna był używany na ziemiach dzisiejszej Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Dlaczego zapomniano o oleju rydzowym?

Popularny olej w przeszłości, w drugiej połowie XX wieku został zapomniany. To dlatego, że o wiele bardziej wydajne i łatwiejsze w produkcji okazały się oleje rzepakowe i słonecznikowe. Jednak moda na zdrowe odżywianie przyniosła ponowne zainteresowanie olejem rydzowym, co doprowadziło do odnowienia jego produkcji, stosując tradycyjne metody tłoczenia na zimno.

Bogactwo wartości odżywczych

Olej rydzowy jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego. Za jego zasługa wykazuje właściwości przeciwzapalne i obniża poziom tzw. złego cholesterolu. W oleju znajduje się także kwas ikozenowy, który ma pozytywny wpływ na pracę mózgu, układ nerwowy i wzrok.

Co istotne, ten olej roślinny posiada idealne proporcje kwasów omega-6 i omega-3, co jeszcze szczególnie ważne dla prawidłowej pracy układu krążenia. Dzięki temu wspiera naturalną odporność organizmu i dba o równowagę hormonalną. W składzie oleju rydzowego znajdziemy także witaminy A, E i z grupy B, które pozytywnie wpływają na wzrok, zdrowy wygląd skóry i dobre samopoczucie.

Zastosowanie oleju rydzowego w kuchni

Olej rydzowy nie nadaje się do obróbki cieplnej, ale doskonale sprawdza się na zimno. Cieszy się rosnącą popularnością jako dodatek do sałatek, surówek czy składnik sosów. Ze względu na charakterystyczny smak, doskonale komponuje się z wyrazistymi składnikami, takimi jak śledź czy cebula.

Odrobina oleju rydzowego doda animuszu pastom kanapkowym i hummusom, zarówno w klasycznej wersji, jak w kolorowych wariacjach z burakami czy ostrą papryką. Wybornie smakuje jako dodatek do moczenia chleba. Spróbuj przygotować z niego maczankę z cebulą, a przywołasz smaki z przeszłości.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne