PoradyNie popełniaj błędu. Inaczej placki ziemniaczane rozpadną się na patelni

Nie popełniaj błędu. Inaczej placki ziemniaczane rozpadną się na patelni

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.01.2024 13:06

Nie ma nic gorszego niż rozpadające się placki ziemniaczane. Każdy z nas pragnie, aby były one chrupiące, ale jak osiągnąć ten efekt? To bardzo proste.

Większość na pamięć zna przepis na placki ziemniaczane - ziemniaki, jajko, mąka, sól, cebula i przyprawy. Niemniej prawie każdy z nas doświadczył nieprzyjemnej sytuacji, kiedy zamiast chrupiących i złotych placków, otrzymaliśmy nienadającą się do smażenia masę, lub przeciwnie - miękkie, gumowate kluchy. Gdzie leży problem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego placki ziemniaczane rozpadają się na patelni?

Ziemniaki będące kluczowym składnikiem placków ziemniaczanych są źródłem skrobi, która "skleja" ciasto. Im więcej skrobi w ziemniaku, tym lepiej. Dlatego tak ważne jest, aby wybrać odpowiednie ziemniaki do przygotowania placków ziemniaczanych. Najlepsze będą ziemniaki mączyste - typu C, ale również sprawdzi się typ CB, ewentualnie B (ogólnoużytkowy). Powinniśmy unikać ziemniaków typu A (sałatkowych) oraz młodych ziemniaków, które są bardzo wodniste i trudno jest je odsączyć.

Ziemniaki mączyste skleją nasze placki, mają też mało wilgoci, co oznacza, że nie puszczą dużo wody, przez co placki będą się lepiej smażyć, nie będą chłonąć oleju oraz nabiorą chrupkości. Do ciasta dodać można nieco skrobi, która zostaje na dnie płynu z odsączania ziemniaków. Ważne: dokładnie odsączenie ziemniaków jest kluczowe, w przeciwnym razie ciasto będzie za "luźne" i placki będą się rozpadać.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie rozpadały?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie rozpadały? © Pixabay

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni?

Jeśli jednak mimo powyższych wskazówek ciasto na placki ziemniaczane nie chce się smażyć, dodaj do niego odrobinę mąki. Odrobinę, gdyż w tym przypadku łatwo o przesadę, która skutkować może gumowatymi plackami. Przyjmuje się, że na kilogram ziemniaków przypadają ok. 2 łyżki mąki.

Spoiwem ziemniaczanej masy są również jajka. Chcąc uzyskać bardziej puszyste wnętrze placków, przed dodaniem białek do masy, można je ubić na pianę. Ziemniaki można też zetrzeć na tarce o grubych okach - dzięki temu będą bardziej chrupiące. Warto dodać do nich nieco parmezanu - który nie dość, że mocno podkręci ich smak, to nada im aksamitnej konsystencji.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także