Nie popełniaj błędu. Inaczej placki ziemniaczane rozpadną się na patelni

Nie ma nic gorszego niż rozpadające się placki ziemniaczane. Każdy z nas pragnie, aby były one chrupiące, ale jak osiągnąć ten efekt? To bardzo proste.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni?Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Większość na pamięć zna przepis na placki ziemniaczane - ziemniaki, jajko, mąka, sól, cebula i przyprawy. Niemniej prawie każdy z nas doświadczył nieprzyjemnej sytuacji, kiedy zamiast chrupiących i złotych placków, otrzymaliśmy nienadającą się do smażenia masę, lub przeciwnie - miękkie, gumowate kluchy. Gdzie leży problem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Dlaczego placki ziemniaczane rozpadają się na patelni?

Ziemniaki będące kluczowym składnikiem placków ziemniaczanych są źródłem skrobi, która "skleja" ciasto. Im więcej skrobi w ziemniaku, tym lepiej. Dlatego tak ważne jest, aby wybrać odpowiednie ziemniaki do przygotowania placków ziemniaczanych. Najlepsze będą ziemniaki mączyste - typu C, ale również sprawdzi się typ CB, ewentualnie B (ogólnoużytkowy). Powinniśmy unikać ziemniaków typu A (sałatkowych) oraz młodych ziemniaków, które są bardzo wodniste i trudno jest je odsączyć.

Ziemniaki mączyste skleją nasze placki, mają też mało wilgoci, co oznacza, że nie puszczą dużo wody, przez co placki będą się lepiej smażyć, nie będą chłonąć oleju oraz nabiorą chrupkości. Do ciasta dodać można nieco skrobi, która zostaje na dnie płynu z odsączania ziemniaków. Ważne: dokładnie odsączenie ziemniaków jest kluczowe, w przeciwnym razie ciasto będzie za "luźne" i placki będą się rozpadać.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie rozpadały?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie rozpadały? © Pixabay

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni?

Jeśli jednak mimo powyższych wskazówek ciasto na placki ziemniaczane nie chce się smażyć, dodaj do niego odrobinę mąki. Odrobinę, gdyż w tym przypadku łatwo o przesadę, która skutkować może gumowatymi plackami. Przyjmuje się, że na kilogram ziemniaków przypadają ok. 2 łyżki mąki.

Spoiwem ziemniaczanej masy są również jajka. Chcąc uzyskać bardziej puszyste wnętrze placków, przed dodaniem białek do masy, można je ubić na pianę. Ziemniaki można też zetrzeć na tarce o grubych okach - dzięki temu będą bardziej chrupiące. Warto dodać do nich nieco parmezanu - który nie dość, że mocno podkręci ich smak, to nada im aksamitnej konsystencji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat