Zawsze dodaję odrobinkę do placków ziemniaczanych. Każdy chce znać składnik, który tak podbija smak

Placki ziemniaczane to bardzo dobrze znane danie. Ja wprost je uwielbiam i mogłabym zajadać się nimi codziennie. Często zdarza się jednak, że do masy wrzucam pewien składnik. To on sprawia, że moje placki smakują obłędnie.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Proste dania są najlepsze i ja od zawsze wyznaję taką zasadę. Dlatego też często przygotowuję potrawy z kartoflami w roli głównej. Pojawiają się u mnie frytki, kopytka, a jak mam więcej czasu, to i pyzy ulepię. Nie zapominam o kluskach ziemniaczanych ze skwarkami. Obowiązkowym punktem są też placki ziemniaczane. Przepis na nie przekazał mi dziadek. Chociaż są cudowne, to czasem urozmaicam tę recepturę i dodaję coś od siebie. Na przykład twarożek, dzięki któremu są puchate i mięciutkie. Najczęściej dodaję jednak inny składnik. On sprawia, że placki ziemniaczane wchodzą na wyższy poziom smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

Tym tajnym składnikiem jest żółty ser. Dzięki niemu placuszki są chrupiące i smakują obłędnie. Do tego dania idealnie pasuje klasyczna śmietana, sos koperkowy lub pieczarkowy. Chociaż to zabrzmi dziwnie, lubię też wersję z cukrem. To wyniosłam z domu.

Placki ziemniaczane z nietypowym składnikiem - przepis

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 200 g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © flickr

Sposób wykonania:

  1. Obieram ziemniaki i ścieram je na tarce o dużych oczkach. Jeśli masz blender kielichowy, to z niego skorzystaj. Przyspieszysz pracę. Powstałą masę doprawiam i odstawiam na 10 minut.
  2. Odsączam ziemniaki z nadmiaru wody i dodaje do nich bardzo drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę. Dorzucam też starty żółty ser. Wbijam dwa jajka i wsypuję obydwie mąki. Mieszam wszystkie składniki ze sobą.
  3. Placki ziemniaczane smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy jedna strona się zarumieni, przerzucam na drugą. Staram się też nie nakładać zbyt dużych i grubych porcji.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem