Nie smażę na maśle. Z fasolki robię pyszną sałatkę, która znika w mgnieniu oka

Fasolka szparagowa w maśle i bułce tartej? To już przeżytek! Odkąd poznałem przepis na tę sałatkę, każdą fasolkę przeznaczam tylko na nią. Daj szansę tej recepturze i sam się przekonaj, jaka jest genialna!

Sałatka z fasolki szparagowej to nowy hit w moim domuSałatka z fasolki szparagowej to nowy hit w moim domu
Źródło zdjęć: © Canva | HandMadePictures

Sezon na fasolkę szparagową od zawsze kojarzył mi się z podawaniem tego zdrowego warzywa z zasmażką z masła i bułki tartej. Dopiero niedawno porzuciłem ten schemat (to oczywiście nie oznacza, że to danie mi się znudziło) i zacząłem eksperymentować z różnymi podaniami fasolki. Niektóre z nich znajdziesz tutaj; dzisiaj chcę ci jednak opowiedzieć o jeszcze innym przepisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Co konkretnie mam na myśli? Sałatkę, którą przygotowuję z fasolki szparagowej i tylko kilku innych składników. Odkąd zrobiłem ją po raz pierwszy, moja rodzina się w niej totalnie zakochała i chyba nieprędko wrócę do klasyki z zasmażką. Nie sądziłem, że ta potrawa przyjmie się aż tak dobrze — dzisiaj już to wiem i tym bardziej nie żałuję, że dałem szansę tej prostej recepturze. Tobie polecam to samo. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że już za chwilę odkryjesz danie, które stanie się hitem również w twoim domu!

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 800 g fasolki szparagowej,
  • 2 płaskie łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy (może domowej?),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz.
Sezon na fasolkę szparagową warto wykorzystać
Sezon na fasolkę szparagową warto wykorzystać © Canva | al62

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę ugotuj. W przypadku żółtej odmiany zajmuje to około 8 minut, a zielonej — mniej więcej dwa razy dłużej. Chodzi o to, by fasolka nie była ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Nie zapomnij posolić i pocukrzyć wody. Wiele osób zapomina o tej drugiej przyprawie, a to bardzo ważne!
  2. Teraz odstaw fasolkę do wystudzenia, a zajmij się sosem. Wymieszaj majonez z musztardą, dodaj drobni posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też przemyśleć odrobinę soku z cytryny. Wymieszaj.
  3. Przygotowany sos przełóż do naczynia z fasolką. Raz jeszcze wymieszaj całość, uważaj, żeby nie robić tego zbyt intensywnie, żeby strąki się nie rozpadły. Gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥