Nie smażę na maśle. Z fasolki robię pyszną sałatkę, która znika w mgnieniu oka
Fasolka szparagowa w maśle i bułce tartej? To już przeżytek! Odkąd poznałem przepis na tę sałatkę, każdą fasolkę przeznaczam tylko na nią. Daj szansę tej recepturze i sam się przekonaj, jaka jest genialna!
18.07.2024 12:04
Sezon na fasolkę szparagową od zawsze kojarzył mi się z podawaniem tego zdrowego warzywa z zasmażką z masła i bułki tartej. Dopiero niedawno porzuciłem ten schemat (to oczywiście nie oznacza, że to danie mi się znudziło) i zacząłem eksperymentować z różnymi podaniami fasolki. Niektóre z nich znajdziesz tutaj; dzisiaj chcę ci jednak opowiedzieć o jeszcze innym przepisie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co konkretnie mam na myśli? Sałatkę, którą przygotowuję z fasolki szparagowej i tylko kilku innych składników. Odkąd zrobiłem ją po raz pierwszy, moja rodzina się w niej totalnie zakochała i chyba nieprędko wrócę do klasyki z zasmażką. Nie sądziłem, że ta potrawa przyjmie się aż tak dobrze — dzisiaj już to wiem i tym bardziej nie żałuję, że dałem szansę tej prostej recepturze. Tobie polecam to samo. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że już za chwilę odkryjesz danie, które stanie się hitem również w twoim domu!
Sałatka z fasolki szparagowej
Składniki:
- 800 g fasolki szparagowej,
- 2 płaskie łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy (może domowej?),
- 1 pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę ugotuj. W przypadku żółtej odmiany zajmuje to około 8 minut, a zielonej — mniej więcej dwa razy dłużej. Chodzi o to, by fasolka nie była ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Nie zapomnij posolić i pocukrzyć wody. Wiele osób zapomina o tej drugiej przyprawie, a to bardzo ważne!
- Teraz odstaw fasolkę do wystudzenia, a zajmij się sosem. Wymieszaj majonez z musztardą, dodaj drobni posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też przemyśleć odrobinę soku z cytryny. Wymieszaj.
- Przygotowany sos przełóż do naczynia z fasolką. Raz jeszcze wymieszaj całość, uważaj, żeby nie robić tego zbyt intensywnie, żeby strąki się nie rozpadły. Gotowe. Smacznego!