Nie tylko ciasto. Oto sekret idealnie usmażonych naleśników

Jeśli marzysz o idealnie usmażonych naleśnikach, które rozpływają się w ustach, to kluczowe jest nie tylko ciasto, ale także odpowiednia patelnia i kilka sprytnych trików. O czym koniecznie musisz pamiętać?

Jak zrobić najlepsze naleśniki?Jak zrobić najlepsze naleśniki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | van der Steen Fotografie
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Naleśniki to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą się z domem i wspólnymi chwilami przy stole. Choć przepis na ciasto do naleśników jest prosty, to aby uzyskać najlepsze naleśniki, trzeba znać kilka sekretów, które gwarantują, że będą one nie tylko smaczne, ale i idealnie usmażone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jaka patelnia do naleśników?

Aby osiągnąć idealnie usmażone naleśniki, wybór odpowiedniej patelni ma kluczowe znaczenie. Patelnia do naleśników powinna charakteryzować się równomiernym rozprowadzaniem ciepła, aby uniknąć przypalonych miejsc. Idealna patelnia to ta z grubym dnem, które zapewnia równomierne smażenie, a najlepiej wybierać modele z powłoką nieprzywierającą. Jeśli nie masz specjalnej patelni do naleśników, spokojnie możesz użyć zwykłej patelni o dobrej jakości powierzchni nieprzywierającej.

Kolejnym ważnym aspektem jest odpowiednia wielkość patelni – nie za mała, aby ciasto mogło swobodnie się rozlać, ale też nie za duża, by naleśniki nie były zbyt cienkie i łatwo się nie rwały. Przed rozpoczęciem smażenia zawsze dobrze ją rozgrzej. Patelnia powinna być na tyle gorąca, by kropla ciasta natychmiast po kontakcie z nią zaczęła się ściągać, ale nie powinna być za gorąca, by nie przypalić naleśników. Odpowiednia temperatura to klucz do sukcesu w smażeniu naleśników.

Idealne ciasto na naleśniki – przygotowanie, triki, smażenie

Nie ma jednej recepty na idealnie usmażone naleśniki, ale są za to sprawdzone triki, które pomogą ci przygotować najlepsze ciasto na naleśniki. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni balans składników. Warto pamiętać, że ciasto na naleśniki powinno być gładkie i lekko lejące, ale nie za rzadkie. Przepis na idealne ciasto jest prosty: połącz jajka, mąkę, mleko i odrobinę oleju roślinnego. Pamiętaj, że do ciasta warto dodać szczyptę soli, co poprawi smak naleśników, a odrobina cukru – choć nie jest konieczna – sprawi, że staną się one delikatnie rumiane i złociste.

Aby uzyskać najlepsze naleśniki, zadbaj o to, by ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, ciasto łatwo się rwie, a naleśniki wychodzą grube i gumowate. Jeśli zdarzy ci się, że ciasto będzie zbyt rzadkie, wystarczy dodać nieco mąki, ale zachowaj ostrożność, by nie przesadzić. Aby uzyskać elastyczność, warto do ciasta dodać odrobinę wrzątku – to sprawi, że naleśniki będą bardziej miękkie i sprężyste.

Idealnie wysmażone naleśniki rozpływają się w ustach
Idealnie wysmażone naleśniki rozpływają się w ustach © Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

Jednym z najczęstszych błędów przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki jest dodanie zbyt dużej ilości cukru. Sprawia on, że ciasto staje się klejące, co może utrudnić smażenie naleśników. Zatem lepiej ograniczyć się do około dwóch łyżek na litr mleka. Jeśli ciasto jest idealnie przygotowane, jego konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę – wystarczająco płynne, by rozlewać się po patelni, ale nie na tyle rzadkie, by przelać się poza brzeg.

Pamiętaj, by ciasto odpoczywało przez około 20 minut po wymieszaniu – to pozwala składnikom się zintegrować, a gluten w mące złagodnieje, co zapobiegnie ewentualnym szarpaniom podczas smażenia. Gdy ciasto odpocznie, możesz przystąpić do smażenia – wówczas będzie już gotowe do przygotowania idealnych naleśników.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza