Nie tylko ciasto. Oto sekret idealnie usmażonych naleśników

Jeśli marzysz o idealnie usmażonych naleśnikach, które rozpływają się w ustach, to kluczowe jest nie tylko ciasto, ale także odpowiednia patelnia i kilka sprytnych trików. O czym koniecznie musisz pamiętać?

Jak zrobić najlepsze naleśniki?Jak zrobić najlepsze naleśniki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | van der Steen Fotografie
Karol Wiak

Naleśniki to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą się z domem i wspólnymi chwilami przy stole. Choć przepis na ciasto do naleśników jest prosty, to aby uzyskać najlepsze naleśniki, trzeba znać kilka sekretów, które gwarantują, że będą one nie tylko smaczne, ale i idealnie usmażone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Jaka patelnia do naleśników?

Aby osiągnąć idealnie usmażone naleśniki, wybór odpowiedniej patelni ma kluczowe znaczenie. Patelnia do naleśników powinna charakteryzować się równomiernym rozprowadzaniem ciepła, aby uniknąć przypalonych miejsc. Idealna patelnia to ta z grubym dnem, które zapewnia równomierne smażenie, a najlepiej wybierać modele z powłoką nieprzywierającą. Jeśli nie masz specjalnej patelni do naleśników, spokojnie możesz użyć zwykłej patelni o dobrej jakości powierzchni nieprzywierającej.

Kolejnym ważnym aspektem jest odpowiednia wielkość patelni – nie za mała, aby ciasto mogło swobodnie się rozlać, ale też nie za duża, by naleśniki nie były zbyt cienkie i łatwo się nie rwały. Przed rozpoczęciem smażenia zawsze dobrze ją rozgrzej. Patelnia powinna być na tyle gorąca, by kropla ciasta natychmiast po kontakcie z nią zaczęła się ściągać, ale nie powinna być za gorąca, by nie przypalić naleśników. Odpowiednia temperatura to klucz do sukcesu w smażeniu naleśników.

Idealne ciasto na naleśniki – przygotowanie, triki, smażenie

Nie ma jednej recepty na idealnie usmażone naleśniki, ale są za to sprawdzone triki, które pomogą ci przygotować najlepsze ciasto na naleśniki. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni balans składników. Warto pamiętać, że ciasto na naleśniki powinno być gładkie i lekko lejące, ale nie za rzadkie. Przepis na idealne ciasto jest prosty: połącz jajka, mąkę, mleko i odrobinę oleju roślinnego. Pamiętaj, że do ciasta warto dodać szczyptę soli, co poprawi smak naleśników, a odrobina cukru – choć nie jest konieczna – sprawi, że staną się one delikatnie rumiane i złociste.

Aby uzyskać najlepsze naleśniki, zadbaj o to, by ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, ciasto łatwo się rwie, a naleśniki wychodzą grube i gumowate. Jeśli zdarzy ci się, że ciasto będzie zbyt rzadkie, wystarczy dodać nieco mąki, ale zachowaj ostrożność, by nie przesadzić. Aby uzyskać elastyczność, warto do ciasta dodać odrobinę wrzątku – to sprawi, że naleśniki będą bardziej miękkie i sprężyste.

Idealnie wysmażone naleśniki rozpływają się w ustach
Idealnie wysmażone naleśniki rozpływają się w ustach © Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

Jednym z najczęstszych błędów przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki jest dodanie zbyt dużej ilości cukru. Sprawia on, że ciasto staje się klejące, co może utrudnić smażenie naleśników. Zatem lepiej ograniczyć się do około dwóch łyżek na litr mleka. Jeśli ciasto jest idealnie przygotowane, jego konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę – wystarczająco płynne, by rozlewać się po patelni, ale nie na tyle rzadkie, by przelać się poza brzeg.

Pamiętaj, by ciasto odpoczywało przez około 20 minut po wymieszaniu – to pozwala składnikom się zintegrować, a gluten w mące złagodnieje, co zapobiegnie ewentualnym szarpaniom podczas smażenia. Gdy ciasto odpocznie, możesz przystąpić do smażenia – wówczas będzie już gotowe do przygotowania idealnych naleśników.

Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji