Nie wylewaj zużytego oleju do zlewu. Ten błąd może cię sporo kosztować

Zwłaszcza w okresie świątecznym produkowane są duże ilości śmieci. Wiesz, jak sobie poradzić z większością odpadów. Kompost wyrzucasz do brązowego pojemnika, szkło, papier i plastik — odpowiednio do zielonych, niebieskich i żółtych kontenerów. Pozostaje kwestia oleju po smażeniu. Wiele osób wylewa gorący tłuszcz z patelni prosto do zlewu lub toalety. Eksperci ostrzegają przed konsekwencjami.

Co zrobić z zużytym olejem? Wylewanie go do zlewu do zły pomysłCo zrobić z zużytym olejem? Wylewanie go do zlewu do zły pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kungverylucky
Anna Galuhn

W kuchni podczas smażenia wigilijnego karpia trudno o porządek. Tłuszcz na kuchence, panierka na blacie, zapach smażonej ryby. Nic dziwnego, że chcesz jak najszybciej się tego pozbyć. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie patelni, od której rozchodzi się bałagan wraz z nieprzyjemnym aromatem. Są dwa sposoby na pozbycie się oleju spożywczego bez ryzyka uszkodzenia rur odpływowych i z dbałością o środowisko. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Jak najlepiej usunąć tłuszcz z patelni?

Jeśli tłuszczu jest niewiele, najprościej skorzystać z metody praktykowanej przez szefów kuchni. Sprawa jest banalna. Wystarczy wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i zużyty ręcznik wyrzucić do kosza na odpady zmieszane. Problem powstaje w sytuacji, gdy oleju jest więcej.

Gdzie wylać olej z patelni?

Według wytycznych zużyty olej spożywczy powinien zostać zlany do butelki PET i umieszczony w czarnym pojemniku na odpady zmieszane. Nie wylewaj oleju do szklanego słoika, ponieważ może on się stłuc podczas wyrzucania śmieci.

Przy przelewaniu do butelki z tworzywa sztucznego również należy zachować ostrożność. Nie można wylewać gorącego oleju, ponieważ plastik się roztopi. Poczekaj, aż tłuszcz przestygnie. Większe ilości tłuszczu należy przewieźć w szczelnie zamkniętym pojemniku do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych.

Dlaczego nie mogę wylać oleju do zlewu lub toalety?

Płynny tłuszcz osadza się w rurach. Do lepiącej się cieczy przyklejają się inne resztki żywności. Całość po wystygnięciu tworzy zator, który blokuje odpływ. Taki korek trudno jest udrożnić przy pomocy popularnych środków chemicznych. Jeśli odpływ zapcha się całkowicie, niezbędna będzie interwencja hydraulika, za którego wizytę trzeba będzie słono zapłacić.

Wylewanie oleju spożywczego do zlewu lub toalety ma też konsekwencje ekologiczne. Tłuszcz nie jest całkowicie usuwany w oczyszczalniach ścieków. Dlatego najmniej szkodliwym rozwiązaniem jest wrzucenie butelki ze zużytym tłuszczem do pojemnika na zmieszane odpadki.

Czy można segregować olej spożywczy?

W niektórych regionach w Polsce znajdują się specjalne pojemniki do segregowania zużytego oleju spożywczego. Wtedy olej przelany do butelki PET powinien wylądować właśnie w takim miejscu. Po oczyszczeniu i przetworzeniu tłuszcz może być wykorzystany w produkcji przemysłowej, na przykład jako dodatek do biopaliw. Do segregacji można przeznaczyć nie tylko olej po smażeniu kotletów czy ryby, ale także zalewę po przetworach warzywnych lub rybach marynowanych w oleju.

Zużytego oleju nie należy przeznaczać na kompost. Dodatek brudnego tłuszczu zaburza pracę bakterii, które rozkładają materię organiczną. Olej w glebie stanowi także zagrożenie dla organizmów żyjących pod ziemią i może prowadzić do skażenia wód powierzchniowych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej