Niedoceniana ryba ma więcej wartości niż każde mięso. Powinniśmy jeść jak najczęściej

Na liście 100. najbardziej odżywczych produktów na świecie na 4. miejscu znajdują się płastugi, czyli ryby oceaniczne takie jak sola, halibut czy flądra. Według amerykańskich naukowców są one zdrowsze od nasion chia i pestek słonecznika. W odróżnieniu od łososia czy tuńczyka zawierają jedynie śladowe ilości rtęci.

Pieczone lub gotowane płastugi warto jeść 2 razy w tygodniuPieczone lub gotowane płastugi warto jeść 2 razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Naukowcy co roku weryfikują ranking i spośród 1000 różnych produktów na świecie wybierają takie, które najlepiej odpowiadają aktualnemu zapotrzebowaniu ludzi na substancje odżywcze. Na pierwszym miejscu od lat znajdują się migdały, które są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Drugie miejsce zajmuje mało znany w Polsce owoc flaszowca peruwiańskiego. Kolejne zajmują ryby – labraks, czyli okoń morski, i wspomniane wyżej płastugi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Dlaczego warto włączyć płastugi do codziennej diety?

Ryby, takie jak sola, flądra, halibut czy gładzica zawierają bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Amerykańscy naukowcy cenią ją bardziej niż inne gatunki oceaniczne ze względu na niewielką zawartość rtęci (źródło: bbc.com). Bardzo mała ilość tłuszczów nasyconych sprawia, że płastugi jest o wiele zdrowsze od czerwonego mięsa, czyli wołowiny i wieprzowiny (za: rmf.fm).

Ryby jako stały element diety

Dietetycy zalecają spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo. Jednak nie tylko sam wybór mięsa jest ważny, ale również sposób jego obróbki. Najzdrowsze jest gotowanie lub pieczenie bez dodatkowego tłuszczu. Smażenie ryby w panierce i w głębokim oleju zwiększa udział nasyconych kwasów tłuszczowych w posiłku, co może być przyczyną wielu chorób.

Staraj się podawać rybę w towarzystwie świeżych warzyw – tłuszcze nienasycone znacznie zwiększają wchłanianie witamin do organizmu. Zamiast frytek, podaj warzywa gotowane na parze lub surówkę z marchewki, selera lub pora. Doskonałym dodatkiem jest lekki sos na bazie jogurtu w stylu greckiego tzatziki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo