Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób według przepisu babci

Dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków krupnik to bardzo pożywna i sycąca zupa. Warto jednak przygotować go na naturalnych składnikach — żadnych kostek rosołowych i innych sztucznych dodatków. Krupnik na wywarze z tego mięsa będzie pyszny, aromatyczny i delikatny.

Krupnik Krupnik
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arkadiusz Fajer "arfo"

Wiele osób przygotowuje krupnik na wywarze z mięsa wieprzowego — np. golonce lub żeberkach. Sporą popularnością cieszą się szczególnie wędzone żeberka. Niektórzy stawiają z kolei na delikatny wywar z porcji rosołowej. Jeśli zastanawiacie się, na jakim mięsie ugotować krupnik, zachęcamy do spróbowania krupniku na sercach drobiowych.

Wiemy, że ten składnik może budzić wątpliwości — wiele osób nie jada w końcu podrobów, ale gwarantujemy wam, że jeśli raz spróbujecie krupniku na sercach drobiowych, już nigdy nie przygotujecie go inaczej.

Serduszka po ugotowaniu w zupie stają się niesamowicie miękkie, a krupnikowi nadają bogatego smaku i przyjemnego aromatu. Dodatkową zaletą jest niska cena serc. Tak przyrządzona zupa to pożywny i niedrogi obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne danie z ryżu i jajek. Czegoś takiego jeszcze nie było!

Przepis na krupnik na sercach drobiowych

Składniki:

  • 500 g serc drobiowych
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • mała garść suszonych, namoczonych grzybów
  • 1 por
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 5 listków laurowych
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieramy. Selera, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce.
  2. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pora kroimy na krążki.
  3. Serca drobiowe dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wkładamy je do garnka i zalewamy 2 litrami wody.
  4. Dodajemy również przyprawy i gotujemy około 30 minut.
  5. Po tym czasie wrzucamy wszystkie warzywa, odsączone i posiekane grzyby oraz kaszę.
  6. Gotujemy do czasu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  7. Doprawiamy do smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀