Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób według przepisu babci

Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób według przepisu babci

Krupnik
Krupnik
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arkadiusz Fajer "arfo"
09.08.2023 10:26

Dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków krupnik to bardzo pożywna i sycąca zupa. Warto jednak przygotować go na naturalnych składnikach — żadnych kostek rosołowych i innych sztucznych dodatków. Krupnik na wywarze z tego mięsa będzie pyszny, aromatyczny i delikatny.

Wiele osób przygotowuje krupnik na wywarze z mięsa wieprzowego — np. golonce lub żeberkach. Sporą popularnością cieszą się szczególnie wędzone żeberka. Niektórzy stawiają z kolei na delikatny wywar z porcji rosołowej. Jeśli zastanawiacie się, na jakim mięsie ugotować krupnik, zachęcamy do spróbowania krupniku na sercach drobiowych.

Wiemy, że ten składnik może budzić wątpliwości — wiele osób nie jada w końcu podrobów, ale gwarantujemy wam, że jeśli raz spróbujecie krupniku na sercach drobiowych, już nigdy nie przygotujecie go inaczej.

Serduszka po ugotowaniu w zupie stają się niesamowicie miękkie, a krupnikowi nadają bogatego smaku i przyjemnego aromatu. Dodatkową zaletą jest niska cena serc. Tak przyrządzona zupa to pożywny i niedrogi obiad dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na krupnik na sercach drobiowych

Składniki:

  • 500 g serc drobiowych
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • mała garść suszonych, namoczonych grzybów
  • 1 por
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 5 listków laurowych
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieramy. Selera, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce.
  2. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pora kroimy na krążki.
  3. Serca drobiowe dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wkładamy je do garnka i zalewamy 2 litrami wody.
  4. Dodajemy również przyprawy i gotujemy około 30 minut.
  5. Po tym czasie wrzucamy wszystkie warzywa, odsączone i posiekane grzyby oraz kaszę.
  6. Gotujemy do czasu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  7. Doprawiamy do smaku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także