Niesłusznie zapomniana zupa. Zrób według przepisu babci
Dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków krupnik to bardzo pożywna i sycąca zupa. Warto jednak przygotować go na naturalnych składnikach — żadnych kostek rosołowych i innych sztucznych dodatków. Krupnik na wywarze z tego mięsa będzie pyszny, aromatyczny i delikatny.
09.08.2023 10:26
Wiele osób przygotowuje krupnik na wywarze z mięsa wieprzowego — np. golonce lub żeberkach. Sporą popularnością cieszą się szczególnie wędzone żeberka. Niektórzy stawiają z kolei na delikatny wywar z porcji rosołowej. Jeśli zastanawiacie się, na jakim mięsie ugotować krupnik, zachęcamy do spróbowania krupniku na sercach drobiowych.
Wiemy, że ten składnik może budzić wątpliwości — wiele osób nie jada w końcu podrobów, ale gwarantujemy wam, że jeśli raz spróbujecie krupniku na sercach drobiowych, już nigdy nie przygotujecie go inaczej.
Serduszka po ugotowaniu w zupie stają się niesamowicie miękkie, a krupnikowi nadają bogatego smaku i przyjemnego aromatu. Dodatkową zaletą jest niska cena serc. Tak przyrządzona zupa to pożywny i niedrogi obiad dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na krupnik na sercach drobiowych
Składniki:
- 500 g serc drobiowych
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ korzenia selera
- mała garść suszonych, namoczonych grzybów
- 1 por
- 2-3 duże ziemniaki
- 5 listków laurowych
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa obieramy. Selera, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce.
- Ziemniaki kroimy w kostkę, a pora kroimy na krążki.
- Serca drobiowe dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wkładamy je do garnka i zalewamy 2 litrami wody.
- Dodajemy również przyprawy i gotujemy około 30 minut.
- Po tym czasie wrzucamy wszystkie warzywa, odsączone i posiekane grzyby oraz kaszę.
- Gotujemy do czasu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
- Doprawiamy do smaku.