O wiele słodsza od zwykłego cukru. W Skandynawii to prawdziwy hit, ale w Polsce wciąż jest niedoceniana

Jedni ją kochają, a inni krzywią się na samą myśl. Chociaż w Polsce podchodzimy do niej sceptycznie, w Skandynawii ma ogrom fanów, a sklepowe półki wręcz uginają się od słodyczy z jej dodatkiem. Na czym polega fenomen lukrecji?

Jak używać lukrecji? Jak używać lukrecji?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lukrecja to roślina korzenna, obecna w diecie od wieków. Już w starożytności była doceniana przez Egipcjan i Greków za swoje właściwości prozdrowotne i stosowana leczniczo, na przykład przy dolegliwościach żołądkowych czy jako środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy. Chociaż dziś wzbudza sporo kontrowersji, jej charakterystyczny smak został doceniony w Skandynawii, gdzie uchodzi za prawdziwy rarytas. Najczęściej można ją spotkać w formie cukierków lub żelek, jednak jej obecność w tamtejszej kuchni nie kończy się na słodyczach.

Kotlety ruskie z niespodzianką. Kiedy je serwuję, nikogo nie trzeba wołać na obiad

Wyjątkowy smak lukrecji

Lukrecja jest często używana w cukiernictwie i nie bez powodu. Swoją słodycz zawdzięcza związkowi chemicznemu o nazwie glicyryzyna, który jest znacznie słodszy od zwykłego cukru i z tego powodu często bywa używana jako naturalny słodzik, na przykład w naparach czy wypiekach.

Zastosowanie w słodkościach sugeruje nawet jej łacińska nazwa, czyli glycyrrhiza glabra, co oznacza dosłownie "słodki korzeń". Jednak o jej smaku można powiedzieć znacznie więcej, ponieważ nie jest po prostu słodki jak zwykły cukier, a ma również wyczuwalne nuty goryczki i anyżu. Jedni po spróbowaniu natychmiast się krzywią, natomiast inni doceniają ją za głębię smaku i chętnie doprawiają nią najróżniejsze potrawy, od słodyczy po dania wytrawne.

Lukrecja w Skandynawii

Fanów lukrecji nie brakuje w Skandynawii. Popularna jest zarówno klasyczna słodka, obecna w cukierkach czy żelkach, jak i słona znana jako salmiak — charakterystyczna dzięki dodatkowi chlorku amonu, który nadaje jej wyrazisty, nieco pikantny posmak. Używana jest do wzbogacenia smaku sosów i marynat, szczególnie do mięs takich jak wieprzowina, jagnięcina czy dziczyzna, ale również jako dodatek do duszonych warzyw czy zup. Doskonale łączy się chociażby z sosem sojowym, cytrusami, koperkiem, czosnkiem, chili i imbirem.

Jak używać lukrecji?

Jeśli zastanawiasz się, do czego ją dodać, spróbuj od ulubionych wypieków. Dopełni smak ciasteczek, tart czy babeczek, a także świetnie sprawdzi się jako naturalny słodzik do różnych naparów. Pamiętaj, że lukrecji należy używać oszczędnie, ponieważ jej intensywny smak może łatwo zdominować całą potrawę.

Najlepiej sięgać po lukrecję sproszkowaną i zaczynać od naprawdę małej ilości, ponieważ już niewielka szczypta może być wyraźnie wyczuwalna, zwłaszcza dla wrażliwych kubków smakowych. Z czasem, gdy lepiej poznasz jej smak, możesz stopniowo zwiększać dodawaną ilość, ale nadal z umiarem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥