Odstaw na dwa tygodnie. Nie uwierzysz, jak zmieni się twoje samopoczucie
Dr Eric Berg specjalizuje się w zdrowej ketozie i przerywanym poście. W swoich mediach społecznościowych rozkłada mylące i złożone zagadnienia dotyczące zdrowia na łatwą do zrozumienia i użyteczną wiedzę. W jednym z wideo opublikowanym na YouTube poleca całkowicie wykluczyć z diety cukier na dwa tygodnie. Tłumaczy, jak doświadczenie to może wpłynąć na organizm.
31.07.2023 17:26
Jak tłumaczy dr Eric Berg, ograniczając spożycie cukru, zmniejszamy ryzyko występowania napadów głodu. Co więcej, rzadziej pojawiać się będzie ochota na słodkości. Im mniej cukru w diecie, tym mniejsze prawdopodobieństwo energetycznych "zjazdów". Ponadto, wykluczając cukier z diety, możemy spodziewać się utraty nadmiaru wody i tłuszczu. Mniej cukru w diecie wpłynie też na lepszy nastrój i skupienie oraz na zdrowszy wygląd skóry. Istnieje wiele badań, potwierdzających te tezy.
Co się dzieje z organizmem po odstawieniu cukru?
W kwestii poprawy koncentracji i zdolności poznawczych: badanie z 2014 roku opublikowane w "Nutritional Neuroscience" wyjaśnia, w jaki sposób dieta bogata we fruktozę powoduje oporność hipokampa na insulinę, jednocześnie zaostrzając deficyty pamięci. Inne badanie opublikowane w "Molecular Neurobiology" wykazało związek między spożyciem cukru a negatywnymi zmianami w korze czołowej mózgu, związanymi z dodatkowymi problemami poznawczymi.
Spożycie cukru sieje spustoszenie w hormonach odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowej wagi, a także tych, które wspierają zdrowe odchudzanie. Co więcej, cukier wpływa na obszary mózgu kontrolujące apetyt. Spożywanie diety bogatej w cukier sprawia, że mózg myśli, że wciąż jest głodny, podczas gdy w rzeczywistości nie ma potrzeby dalszego jedzenia. Cukier powoduje również zmiany w mózgu, stojące za apetytem na coraz większe ilości słodyczy.
Wyklucz z diety cukier na dwa tygodnie. Zobacz, jak wiele się zmieni
Warto również wiedzieć, że przejadanie się cukrem jest związane z depresją. Badanie z 2015 roku opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że kobiety, które jadły słodkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym, zwiększały ryzyko depresji. Inne badanie opublikowane w 2017 roku w czasopiśmie "Scientific Reports" wykazało, że mężczyźni, którzy spożywali więcej niż 67 gramów cukru dziennie, zwiększali ryzyko depresji w porównaniu z mężczyznami, którzy jedli mniej niż 40 gramów dziennie.
Dieta bogata w cukier została powiązana z chorobami skóry, takimi jak trądzik, pryszcze, wysypki i przebarwienia. Badanie opublikowane w czasopiśmie "Clinical, Cosmetic and Investigative Dermatology" dowodzi, że osoby spożywające duże ilości pokarmów zawierających cukier są bardziej podatne na trądzik i inne choroby skóry. Natomiast dieta bezcukrowa bogata w składniki odżywcze i duże ilości wody może poprawić wygląd cery.
Cukier zakłóca sen. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może nawet powodować nocne poty. Kiedy przestajesz spożywać cukier, hormony odpowiedzialne za zdrowy, regenerujący sen zaczną działać efektywniej. Warto również wiedzieć, że częstymi winowajcami złej jakości snu są hormony stresu. Dlatego też sięgając nocą po słodką przekąskę, prawdopodobnie zwiększysz poziom hormonów stresu i zmniejszysz tym samym szanse na regenerujący sen.