Oprócz karpia robię jeszcze jedno danie. Najpierw nikt nie chce spróbować, a potem okazuje się hitem Wigilii

Jeśli do dwunastu potraw na wigilijnym stole zabraknie ci jednej pozycji, śmiało możesz postawić na talerz z tą potrawą. Jest pyszna i chrupiąca, i chociaż w smaku oraz wyglądzie przypomina rybę, to nią nie jest.

Tofuryba na wigilijnym stole na pewno zachwyci całą rodzinęTofuryba na wigilijnym stole na pewno zachwyci całą rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Osoby niejedzące mięsa często wspinają się na wyżyny kulinarnych możliwości, aby stworzyć smaczne i pełnowartościowe posiłki — nie tylko na co dzień, ale również z okazji świąt. I tak jest też w tym przypadku. Jako alternatywę dla klasycznej ryby można przygotować chrupiącą i smaczną tofurybę. Niektórym na początku może wydawać się ona fanaberią, jednak po spróbowaniu nawet mięsożercy zmieniają o niej zdanie.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Jak przygotować smaczną tofurybę?

Aby przygotować smaczną alternatywę dla tradycyjnej ryby, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Na początku pamiętaj, aby dokładnie odsączyć tofu z zalewy, w której się znajduje, a następnie osuszyć je przy pomocy ręcznika papierowego. Potem wystarczy otoczyć je dobrze przygotowaną marynatą. Pamiętaj, że tofu samo w sobie nie ma smaku — to marynata nadaje mu charakter, i tak samo jest w tym przypadku.

Ważnym elementem jest również dodatek płatków nori. Na początku może brzmieć to zniechęcająco, ale to właśnie on nadaje tofurybie morski, lekko rybny smak. Nie ma go na tyle dużo, by przeszkadzał w jedzeniu, a po podaniu tofuryby na talerzu można go bez problemu zdjąć. Całość bardzo dobrze dopełnia kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowana potrawa z powodzeniem może konkurować z tradycyjną rybą.

Przepis na tofurybę

Składniki na tofu i marynatę:

  • 2 kostki tofu naturalnego,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb,
  • pół łyżeczki suszonego koperku,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Składniki do panierki:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 100 ml mleka roślinnego,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 3 płaty glonów nori,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu wyciągnij z zalewy i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie odsącz.
  2. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 1 cm.
  3. W miseczce połącz olej lniany, syrop klonowy, sok z cytryny oraz przyprawę do ryb, suszony koperek, tymianek i szczyptę pieprzu ziołowego.
  4. Zanurz w tej mieszance tofu, dokładnie obtaczając każdy plaster, a następnie wstaw do lodówki – minimum na 30 minut, ale najlepiej na kilka godzin lub całą noc, żeby tofu dobrze przeszło smakiem marynaty.
  5. W tym czasie przygotuj ciasto do panierowania: wymieszaj mleko roślinne z mąką pszenną i szczyptą soli, aż masa będzie przypominać gęste ciasto naleśnikowe.
  6. Glony nori potnij na wąskie paski i przed panierowaniem owiń nimi każdy plaster tofu – będą trzymać się dobrze, jeśli tofu jest lekko wilgotne.
  7. Gotowe plastry obtocz kolejno w cieście i bułce tartej, lekko dociskając panierkę.
  8. Smaż tofu na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron, aż uzyskają złocistą i chrupiącą skórkę.
  9. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Podawaj skropione sokiem z cytryny. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀