Otwórz pudełko i sprawdź jajka. Jeśli to zauważysz, nadają się tylko do kosza

Jajka to nieodłączny element wielkanocnych potraw. Jednak, aby uniknąć przykrej niespodzianki, warto wiedzieć, jak rozpoznać te, które nadają się tylko do kosza. Zepsute jajko to nie tylko strata składnika, ale przede wszystkim ryzyko zatrucia salmonellą.

Jak rozpoznać zepsute jajko?Jak rozpoznać zepsute jajko?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajka to niezastąpiony składnik wielu potraw, zwłaszcza w czasie Wielkanocy, kiedy są podstawą licznych przysmaków. Jednak sięgając po nie w sklepie lub wyjmując je z lodówki, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Zepsute jajka mogą nie tylko zepsuć smak dania, ale również stanowić zagrożenie dla zdrowia. Jak rozpoznać nieświeże jajka i uniknąć przykrych konsekwencji? Oto najważniejsze wskazówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Jajka – pierwsze oględziny w sklepie

Już w sklepie możemy ocenić świeżość jajek, zanim jeszcze trafią do naszego koszyka. Zwróćmy uwagę na datę ważności, ale także na wygląd skorupek. Pęknięcia, nawet te najmniejsze, plamy i odbarwienia, cienka lub gładka, błyszcząca skorupka to sygnały ostrzegawcze. Matowa i chropowata skorupka, która wydaje się być pokryta delikatnym, naturalnym nalotem, świadczy o świeżości jajka. Pamiętajmy, że jajka przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od produktów o intensywnym zapachu, które skorupka łatwo absorbuje.

Domowe sposoby na sprawdzenie świeżości jajka

Jeśli nie masz pewności, czy jajko nadaje się do spożycia, wystarczy kilka prostych testów, które można wykonać w domowych warunkach.

  1. Test wodny – Wypełnij miskę wodą i włóż do niej jajko. Jeśli opadnie na dno i leży płasko, jest świeże. Jeśli stoi pionowo, lepiej je zużyć jak najszybciej. Natomiast jeśli unosi się na powierzchni – nadaje się tylko do kosza.
  2. Sprawdzenie zapachu – Po rozbiciu jajka zwróć uwagę na jego woń. Świeże jajko jest niemal bezzapachowe, podczas gdy nieświeże może wydzielać nieprzyjemny, siarkowy aromat.
  3. Analiza białka i żółtka – Jeśli białko jest wodniste i nie trzyma się żółtka, a to drugie rozlewa się po talerzu zamiast zachować zwartą strukturę, jajko może być nieświeże.
  4. Kolor białka – Zdrowe białko powinno być przejrzyste. Jeśli jest różowawe lub mętne, może świadczyć o obecności bakterii i nie nadaje się do spożycia.

Unikaj zatrucia – nie lekceważ oznak zepsucia

Spożycie zepsutego jajka niesie ryzyko poważnych dolegliwości żołądkowych, a nawet zatrucia salmonellą. Dlatego lepiej dmuchać na zimne i unikać podejrzanych produktów. Zawsze przechowuj jajka w lodówce i spożywaj je w odpowiednim czasie – im starsze, tym większe ryzyko ich zepsucia.

Dzięki tym prostym metodom unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek i upewnisz się, że jajka, które spożywasz, są w pełni bezpieczne i świeże.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze