"Owocem węża" zajadają się za granicą. W Polsce mało kto o nim słyszał

Owoc salaka, znany również jako "owoc węża", to egzotyczna delicja pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Jego wyjątkowy wygląd i smak budzą ciekawość, ale to właściwości zdrowotne i szerokie zastosowanie czynią ten owoc naprawdę interesującym.

"Owoc węża" "Owoc węża"
Źródło zdjęć: © Canva | Indra Janu

Salak, nazywany również oszpilną jadalną lub potocznie "owocem węża", wywodzi się z południowo-wschodniej Azji, a szczególnie popularny jest w Malezji i Indonezji. Owoce te rosną w kiściach przy podstawie palmy, a swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznej skórce pokrytej drobnymi łuskami, która przypomina skórę gada. W Malezji i Indonezji salak jest uprawiany od setek lat. Znajduje się tam na targach i w supermarketach, a także jest wykorzystywany w lokalnej kuchni. Owoc ten nie tylko kusi wyglądem i smakiem, ale także swoimi cennymi właściwościami odżywczymi, co czyni go popularnym zarówno wśród rodzimych mieszkańców, jak i turystów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Jak smakuje "owoc węża"?

Salak ma twardą, brązową skorupkę, która chroni biały, galaretowaty i smaczny miąższ. Chcąc się do niego dostać, wystarczy rozłamać łamliwą skórkę. Jadalny jest miąższ dojrzałych owoców, który ma ciekawy orzeźwiający smak. Warto jednak zaznaczyć, że w opinii niektórych zostawia on w ustach lekko sfermentowany posmak.

Miąższ salaka jest słodko-kwaskowaty (może przypominać połączenie ananasa i banana lub truskawki i agrestu), co sprawia, że doskonale nadaje się do spożywania na surowo, ale także jako dodatek do różnych potraw i deserów. W Indonezji popularne są przetwory z tego owocu, np. marynowane w occie podobnie jak gruszki. Można go także dodawać do sałatek owocowych, ciast i deserów, wzbogacając ich smak.

"Owoc węża": właściwości zdrowotne

Salak jest doskonałym źródłem witamin C i A oraz z grupy B. Dodatkowo zawiera znaczące ilości wapnia, fosforu, żelaza i błonnika, co czyni go wartościowym elementem diety. Jedzenie salaka może korzystnie wpływać na układ trawienny, pomagając w poprawie perystaltyki jelit dzięki dużej zawartości błonnika. Również w tradycyjnych praktykach leczniczych owoc ten bywa wykorzystywany jako naturalny środek wspomagający trawienie, a także wzmacniający odporność. Ponadto spożywanie salaka może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, co czyni go wartościowym składnikiem diety dla osób z problemami metabolicznymi.

Choć jest to owoc dość kaloryczny - 100 g dostarcza około 82 kcal - to jego regularne spożycie w umiarkowanych ilościach (1-2 sztuki dziennie) może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że przesadne spożycie może prowadzić do biegunki, dlatego należy zachować umiar. Najlepiej jeść go na surowo, by w pełni wykorzystać jego właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥