Burmistrz Mielna wkurzona na turystów i ich paragony grozy. "Każdy chyba umie czytać"

"Paragony grozy" z nadmorskich miejscowości krążą w sieci, wzbudzając niemałe poruszenie. Nagonka na ceny rośnie, a słowa krytyki najczęściej spadają na przedsiębiorców, zarządzających restauracjami. W opozycji do tezy jakoby nad morzem miała panować drożyzna, stoi Olga Roszak-Pezała, burmistrz Mielna. "Są w Mielnie obiady za 17 zł, serdecznie zapraszam" - przekonywała w programie "Newsroom" WP.

Obrazek"Paragony grozy" w Mielnie. Burmistrz miasta odpowiada - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Burmistrz mówi wprost, że drażnią ją anonimowo rozpowszechniane w sieci "paragony grozy". Nie uważa, że te rzetelnie oddają, jakie rzeczywiście ceny panują nad polskim morzem. Kobieta wskazuje, że trudno jej uwierzyć, by obiad dla jednej osoby miał kosztować 200 zł. Dodaje przy tym, że cena widoczna na paragonie zależy od rangi miejsca, ale też liczby osób, które na daną kwotę wygenerowały rachunek.

Ile kosztuje ryba z frytkami w Mielnie?

Olga Roszak-Pezała odpowiada na zarzuty, jakoby w Mielnie nie dało się zjeść obiadu w rozsądnej cenie. W programie "Newsroom" WP przyznała, że w nadmorskiej miejscowości nawet za niecałe 20 zł można zamówić posiłek dla jednej osoby. Dodaje przy tym, że goście restauracji powinni być świadomi tego, ile zapłacą, bowiem ceny posiłków widnieją w kartach menu.

- W Mielnie można znaleźć rybę z frytkami za 27 zł. Wszystko zależy, czy jest to ryba na wagę, czy w gotowych zestawach. Wszystko można sobie wybrać. Przedsiębiorcy pokazują kartę i każdy chyba umie czytać i wybrać to, na co go stać. Są w Mielnie obiady za 17 zł, serdecznie zapraszam - powiedziała w programie "Newsroom" WP Olga Roszak-Pezała, burmistrz Mielna.

"Paragony grozy" w Mielnie. Burmistrz miasta wkurzona na turystów

W sieci natomiast krążą "paragony grozy", wskazujące nawet na trzycyfrowe ceny, jakie turyści płacą za obiady w Mielnie. Nagonka na nadmorskie kurorty rośnie, goście restauracji skarżą się na drożyznę, z czym nie zgadza się burmistrz miasta. Krytykuje przy tym obiegające sieć "paragony grozy", zaznaczając że informacje o cenach, wskazujących na 200 czy nawet 500 zł, są nierzetelne.

- Drażni mnie to, że kolejny raz anonimowe osoby wysyłają tzw. paragony grozy. Piszą o 200 zł za obiad. A nie wiadomo, ile osób ten obiad jadło. Nie wierzę w takie ceny. Można nawet 500 zł zapłacić za obiad, ale nie wiadomo, jakiej rangi jest miejsce i jaka dokładnie była sytuacja. Irytują mnie te paragony, które atakują nadmorskie kurorty. Najgorsze są ogólnikowe stwierdzenia: knajpa koło Mielna. Po co to komu? Tak się nie robi - dodała wyraźnie zirytowana burmistrz.
Obrazek
"Paragony grozy" w Milenie. Burmistrz: obiad zjemy za 17 zł - Pyszności; Fot. Pixabay

Ceny nad morzem 2023. Strach się bać?

Według danych przedstawionych w  raporcie dział analiz banku PKO BP ceny nad Bałtykiem w wakacje 2023 r. w porównaniu z wakacjami 2022 r. spadły od 4 do nawet 25 proc. To jednak bardzo ogólne stwierdzenie. Przyglądając się bliżej sytuacji cenowej nad morzem (ale nie tylko tam) trudno wysnuć wniosek, jakoby ceny rzeczywiście były niższe niż w ubiegłym roku. Za przykład może posłużyć sytuacja w Mielnie.

Jak czytamy na stronie inwestycjewkurortach.pl:

"Pobyt z wyżywieniem HB (śniadanie + obiadokolacja) dla rodziny 2+2 w dniach 25-31 lipca 2023 r. kosztuje średnio 861 zł/doba (cena obejmuje pokój + wyżywienie dla 4 osób). Tymczasem w zeszłym roku w analogicznym okresie to była cena 717 zł/doba. Inny tygodniowy wypoczynek, tym razem początek lipca (1-7 lipca) – taki sam pokój z wyżywieniem HB dla rodziny 2+2 kosztuje w tym roku 753 zł, w 2022 r. turyści płacili 710 zł."

My zaś porównaliśmy ceny popularnego zestawu, czyli ryby z frytkami nad morzem w Polsce oraz w jednym z miast Wielkiej Brytanii. Wnioski mogą być zaskakujące. Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości