Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba

Jak Tomasz Strzelczyk przygotuje pastę do chleba, to musi być dobra. W jego przepisie nie ma miejsca na kompromis. Wątróbka zrobiona jest po królewsku – nie tylko w towarzystwie jabłek i cebuli, ale także warzyw korzeniowych i aromatycznego dodatku. Pasta wychodzi kremowa i pełna smaku.

Tomasz Strzelczyk dzieli się przepisem na pastę z wątróbkiTomasz Strzelczyk dzieli się przepisem na pastę z wątróbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Chociaż wątróbka nie cieszy się dziś dużą popularnością, warto włączyć ją do jadłospisu nie tylko ze względu na niską cenę, ale przede wszystkim z powodu jej wyjątkowych wartości odżywczych.

Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalną formą tego pierwiastka. Zawiera również duże ilości witaminy A, niezbędnej dla wzroku, odporności i prawidłowego funkcjonowania skóry.

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Aromatyczny dodatek do pasty z wątróbki

W paście Tomasza Strzelczyka znajduje się pieczony czosnek, który po wyjęciu z piekarnika staje się wyjątkowo delikatny, słodkawy i aromatyczny. W połączeniu ze smażoną cebulą tworzy bazę, która łagodzi charakterystyczny smak wątróbki i dodaje głębi. Słodki smak to zasługa pieczonych jabłek, kolor poprawia czerwona cebula, teksturę tworzą warzywa korzeniowe, a kremowy finisz zapewnia topione masło. Pastę wystarczy doprawić solą, pieprzem i majerankiem, aby jej smak był doskonały.

Przepis na pastę z wątróbki od Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk wrzuca wszystkie składniki do pieca, a potem blenduje razem z sosem na kremową pastę. Oczywiście wcześniej trzeba wyjąć z brytfanny główkę czosnku i wycisnąć z niej aromatyczny środek.

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych kurzych wątróbek,
  • 120 g masła,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1/2 średniej pietruszki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść wątróbki i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Obok połóż całą główkę czosnku z odciętym czubkiem – tak, żeby tylko odsłonić ząbki.
  3. Na wierzch połóż marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w półplasterki i pokrojone na kawałki jabłka (bez skórki i gniazd nasiennych).
  4. Dodaj listki tymianku i 2 łyżki masła – jedną połóż na czosnek, a drugą na warzywa.
  5. Tak wypełnione naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45 minut.
  6. Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmij z brytfanny główkę czosnku, a pozostałe składniki przełóż razem z sosem do dużej miski.
  7. Z upieczonych ząbków wyciśnij czosnek i dodaj do miski. Dołóż 2 łyżki masła i zmiksuj na pastę przy pomocy blendera ręcznego.
  8. Na koniec wymieszaj z majerankiem, solą i pieprzem (według uznania).
  9. W rondelku roztop pozostałe masło i polej nim pastę. Wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji