Pieczarki puszczają wodę? To przez błąd, który popełniają nawet eksperci kulinarni

Dlaczego pieczarki puszczają wodę podczas smażenia? Przyczyną tej przykrej sytuacji jest bardzo popularny błąd, notorycznie popełniany przez naprawdę wielu kucharzy. Dowiedz się jaki, a gwarantujemy, że następnym razem pieczarki wyjdą ci pyszne, zwarte i aromatyczne.

ObrazekDlaczego pieczarki puszczają wodę? - Pyszności; foto: Canva

Pieczarki stanowią popularny dodatek do mięs i makaronów, jednak wystarczy chwila nieuwagi podczas ich smażenia, by, zamiast wzbogacić danie o aromatyczną, grzybową nutę smakową, sprawić, że cała potrawa wyjdzie mdła i nieprzyjemnie wodnista. Jak tego uniknąć? Nic prostszego. To wszystko kwestia odpowiedniej kolejności dodawania przypraw. 

Dlaczego pieczarki puszczają wodę?

Obrazek
Dlaczego pieczarki puszczają wodę? - Pyszności; foto: Canva

Jeśli podczas smażenia pieczarek zauważyłeś, że ni z tego, ni z owego na patelni zebrała się nagle pokaźna ilość wody, w skutek której grzyby nabrały konsystencji mdłej papki, to prawdopodobnie nieco pospieszyłeś się z jedną czynnością. Chodzi tu mianowicie o doprawienie pieczarek solą. Żeby zrozumieć, dlaczego sól działa w ten sposób na pieczarki, warto zaczerpnąć krótkiego przypomnienia z lekcji przyrody.

Grzyby składają się w znacznej ilości z wody (w przypadku pieczarek stanowi ona 90-95 proc.), a sól powoduje jej nagłe wypłynięcie ze struktury. Za wcześnie doprawione solą grzyby puszczą wodę w ułamku sekundy, a wraz z nią zniknie cały ich cudowny, grzybowy aromat. Konsekwencją tego zdarzenia jest też to, że pieczarki, zamiast się smażyć, duszą się i stają nieapetycznie "sflaczałe". To dlatego powinno się solić grzyby dopiero na sam koniec smażenia.

Inne przyczyny pojawienia się wody podczas smażenia pieczarek

Jeśli doprawiasz pieczarki prawidłowo, a one dalej puszczają wodę, oznacza to, że przyczyna musi leżeć gdzie indziej. Zanim jednak rzucisz pieczarki w kąt, twierdząc, że te grzyby po prostu tak mają, zastanów się, czy znasz te zasady dotyczące prawidłowego smażenia pieczarek:

  • Po umyciu grzybów zawsze należy je dokładnie wysuszyć. Mokre grzyby na rozgrzanym oleju to nie tylko możliwość poparzenia się, ale również przyczyna ich sflaczałeś konsystencji.
  • No właśnie, olej. Zadbaj o to, by pieczarki umieścić na patelni dopiero wtedy, gdy tłuszcz będzie mocno nagrzany. Ta zasada dotyczy zresztą smażenia każdego innego produktu.
  • Zostaw pieczarkom trochę luzu i smaż je po trochu. Za dużo grzybów na patelni naraz może sprawić, że temperatura tłuszczu spadnie, a pieczarki przestaną się smażyć, a zaczną dusić.
Obrazek
Dlaczego pieczarki puszczają wodę?- Pyszności; foto: Canva

Teraz kiedy wiesz już, dlaczego pieczarki puszczają wodę, bez problemu poradzisz sobie z ich prawidłowym usmażeniem. Swoje nowe umiejętności możesz zastosować na przykład do stworzenia tego kulinarnego dzieła sztuki.

Zobacz jeszcze ten przepis na kremową czerwoną zupę z grzankami i serem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯