Pieczarki puszczają wodę? To przez błąd, który popełniają nawet eksperci kulinarni

Dlaczego pieczarki puszczają wodę podczas smażenia? Przyczyną tej przykrej sytuacji jest bardzo popularny błąd, notorycznie popełniany przez naprawdę wielu kucharzy. Dowiedz się jaki, a gwarantujemy, że następnym razem pieczarki wyjdą ci pyszne, zwarte i aromatyczne.

ObrazekDlaczego pieczarki puszczają wodę? - Pyszności; foto: Canva

Pieczarki stanowią popularny dodatek do mięs i makaronów, jednak wystarczy chwila nieuwagi podczas ich smażenia, by, zamiast wzbogacić danie o aromatyczną, grzybową nutę smakową, sprawić, że cała potrawa wyjdzie mdła i nieprzyjemnie wodnista. Jak tego uniknąć? Nic prostszego. To wszystko kwestia odpowiedniej kolejności dodawania przypraw. 

Dlaczego pieczarki puszczają wodę?

Obrazek
Dlaczego pieczarki puszczają wodę? - Pyszności; foto: Canva

Jeśli podczas smażenia pieczarek zauważyłeś, że ni z tego, ni z owego na patelni zebrała się nagle pokaźna ilość wody, w skutek której grzyby nabrały konsystencji mdłej papki, to prawdopodobnie nieco pospieszyłeś się z jedną czynnością. Chodzi tu mianowicie o doprawienie pieczarek solą. Żeby zrozumieć, dlaczego sól działa w ten sposób na pieczarki, warto zaczerpnąć krótkiego przypomnienia z lekcji przyrody.

Grzyby składają się w znacznej ilości z wody (w przypadku pieczarek stanowi ona 90-95 proc.), a sól powoduje jej nagłe wypłynięcie ze struktury. Za wcześnie doprawione solą grzyby puszczą wodę w ułamku sekundy, a wraz z nią zniknie cały ich cudowny, grzybowy aromat. Konsekwencją tego zdarzenia jest też to, że pieczarki, zamiast się smażyć, duszą się i stają nieapetycznie "sflaczałe". To dlatego powinno się solić grzyby dopiero na sam koniec smażenia.

Inne przyczyny pojawienia się wody podczas smażenia pieczarek

Jeśli doprawiasz pieczarki prawidłowo, a one dalej puszczają wodę, oznacza to, że przyczyna musi leżeć gdzie indziej. Zanim jednak rzucisz pieczarki w kąt, twierdząc, że te grzyby po prostu tak mają, zastanów się, czy znasz te zasady dotyczące prawidłowego smażenia pieczarek:

  • Po umyciu grzybów zawsze należy je dokładnie wysuszyć. Mokre grzyby na rozgrzanym oleju to nie tylko możliwość poparzenia się, ale również przyczyna ich sflaczałeś konsystencji.
  • No właśnie, olej. Zadbaj o to, by pieczarki umieścić na patelni dopiero wtedy, gdy tłuszcz będzie mocno nagrzany. Ta zasada dotyczy zresztą smażenia każdego innego produktu.
  • Zostaw pieczarkom trochę luzu i smaż je po trochu. Za dużo grzybów na patelni naraz może sprawić, że temperatura tłuszczu spadnie, a pieczarki przestaną się smażyć, a zaczną dusić.
Obrazek
Dlaczego pieczarki puszczają wodę?- Pyszności; foto: Canva

Teraz kiedy wiesz już, dlaczego pieczarki puszczają wodę, bez problemu poradzisz sobie z ich prawidłowym usmażeniem. Swoje nowe umiejętności możesz zastosować na przykład do stworzenia tego kulinarnego dzieła sztuki.

Zobacz jeszcze ten przepis na kremową czerwoną zupę z grzankami i serem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć