Pij regularnie, aby zregenerować trzustkę. Kuracja idealna po świątecznym obżarstwie

Po świętach, podczas których delektujemy się wieloma frykasami, trzustka musi pracować ponad miarę. Warto wspomóc jej pracę, stosując ziołowe napary. Taka naturalna kuracja może okazać się niezbędna.

Ziołowa kuracja poświąteczna dla wsparcia trzuskiZiołowa kuracja poświąteczna dla wsparcia trzuski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trzustka to niewielki narząd o gigantycznym znaczeniu dla zdrowia. Przede wszystkim produkuje enzymy umożliwiające trawienie tłuszczów, białek i węglowodanów. Ponadto wydziela insulinę oraz glukagon, czyli hormony regulujące poziom cukru we krwi. Funkcjonowanie tego narządu zaburzać może m.in. brak umiarkowania w jedzeniu, zwłaszcza ciężkostrawnych potraw. Jak sobie pomóc? Sięgnij po ziołowe napary.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Glistnik jaskółcze ziele - naturalna kuracja dla obciążonej trzustki

Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus) to roślina z rodziny makowatych, która ma żółte kwiaty i mleczny sok. Medycyna ludowa zalecała stosowanie glistnika przy problemach skórnych, a także związanych z układem pokarmowym. Roślina ta działa bakteriobójczo i grzybobójczo, co może być pomocne w zwalczaniu infekcji przewodu pokarmowego. Ponadto glistnik pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, poprawiając tym samym trawienie i zapobiegając kamicy żółciowej i trzustkowej.

Roślina ta wykazuje również działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, kolki, skurcze i skurczowe zapalenie trzustki. Co więcej, glistnik jaskółcze ziele obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę, a to może być korzystne w leczeniu cukrzycy. Warto jednak nadmienić, że glistnik powinno spożywać się z wielką ostrożnością, gdyż w zbyt dużych dawkach jest rośliną trującą. Kurację najlepiej skonsultować ze specjalistą.

Jakie zioła na trzuskę?
Jakie zioła na trzuskę? © Pixabay

Co jest dobre na trzustkę? Napar z rumianku

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) to roślina z rodziny astrowatych, która ma drobne, białe kwiaty z żółtym środkiem. Rumianek, znany przede wszystkim jako środek uspokajający, przeciwzapalny i przeciwbólowy, wykazuje również korzystny wpływ na trzustkę i układ pokarmowy. Badania wykazały, że rumianek może zmniejszać stan zapalny trzustki i chronić ją przed uszkodzeniem spowodowanym przez alkohol, leki lub toksyny, a także poprawiać wydzielanie enzymów trawiennych i żółci, ułatwiając tym samym trawienie i zapobiegając zaparciom.

Warto dodać, że rumianek może również obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę, łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (takie jak ból brzucha, wzdęcia, biegunka lub zaparcia), a także hamować wzrost bakterii Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Zarówno rumianek, jak i glistnik jaskółcze ziele mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak leki przeciwzakrzepowe, leki przeciwcukrzycowe, leki nasenne lub leki przeciwpadaczkowe. Dlatego przed ich stosowaniem rumianku skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości