Pijesz kawę, bo wierzysz, że ułatwia ona naukę i pracę? Niestety, możesz się przeliczyć
Spośród wielu korzyści regularnego picia kawy często podkreśla się jej pozytywny wpływ na koncentrację i proces przyswajania wiedzy. Tymczasem naukowcy ze szpitala Butler Hospital w Providence w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które przeczy tej konotacji, a nawet sugeruje coś zgoła innego. Czyżby kawa źle wpływała na zdolność nauki ludzkiego mózgu?
02.12.2023 | aktual.: 02.12.2023 11:22
Dietetycy, lekarze, naukowcy i specjaliści żywieniowi od wielu już lat walczą z krzywdzącym mitem na temat szkodliwości kawy. Krok po kroku mierzą się oni z kolejnymi pomówieniami i oszczerstwami, które powstały na temat tego popularnego napoju. W ten sposób udowodniono już, że kawa — oczywiście mowa tu cały czas o piciu jej w rozsądnej ilości — wcale nie wypłukuje magnezu. Nie odwadnia i nie powoduje nadciśnienia tętniczego. A jak tak naprawdę wpływa na kondycję człowieka?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa. Wiele korzyści z jednej filiżanki
Według opinii wielu specjalistów żywieniowych, a także rzetelnych badań naukowych, kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Są to dolegliwości będące wynikiem tzw. zespołu metabolicznego, którego istotą zajęli się m.in. naukowcy z Uniwersytetu w Nawarze w Hiszpanii i włoskiego Uniwersytetu w Katanii. Wyniki ich badań potwierdziły, że jedna kawa dziennie zmniejsza to ryzyko o 2 proc., a cztery kawy — o 44 proc.
Ponadto kawa ma zmniejszać poziom stresu, poprawiać potencję, chronić przed chorobą parkinsona i pozytywnie wpływać na pracę mózgu. Tę ostatnią konotację postanowili wyjaśnić naukowcy z amerykańskiej placówki Butler Hospital. Wyniki prac opisano w czasopiśmie "Frontiers in Psychiatry". Je z kolei zacytował portal tvn24.pl. Wnioski badaczy były zaskakujące.
Kawa nie pomaga w nauce?
W badaniu przeprowadzonym w szpitalu Butler w USA brało udział 20 pacjentów. Części z nich podawano kawę, innym nie. Sprawdzano aktywność ich mózgów za pomocą przezczaszkowej stymulacji magnetycznej. Mówiąc bardziej po ludzku: przeprowadzono eksperyment sprawdzający, jak kawa wpływa na plastyczność naszych mózgów.
Wyrazem takiej wspomnianej "plastyczności" jest proces nazywany profesjonalnie długotrwałym wzmocnieniem synaptycznym, w skrócie LTP. To właśnie on, według wyników badań, ma cierpieć na spożywaniu dużej ilości kawy. Naukowcy z Butler Hospital przyznają jednak, że to dopiero hipoteza i wymaga ona większej ilości testów. Nie wiemy jak ty, ale my mimo to i tak już czujemy się zaniepokojeni!