PrzepisWegetariańskaPlince z pomoćką brzmią tajemniczo. Jednak, gdy spróbujesz, to nie będziesz chciał jeść innych placków

Plince z pomoćką brzmią tajemniczo. Jednak, gdy spróbujesz, to nie będziesz chciał jeść innych placków

Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków
Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.09.2023 16:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wieść niesie, że nigdzie nie wypoczywa się tak dobrze, jak na malowniczej Warmii i Mazurach. To miejsce, które obfituje nie tylko w piękne krajobrazy, ale też w niezwykłą kuchnię regionalną.

Kuchnia regionalna Warmii i Mazur obfituje w pyszne, zdrowie i niedrogie dania, które z łatwością można przygotować samodzielnie, w zaciszu domowego ogniska. Z powodzeniem można nazwać ją kuchnią fusion, bowiem czuć w niej wpływy litewskie, ukraińskie czy niemieckie.

Mieszkańcy tego malowniczego regionu lubują się daniach mącznych i ziemniaczanych. Trudno się temu dziwić, ponieważ od XVIII wieku masowo uprawia się tam ziemniaki. Przedstawiamy przepis na warmiński odpowiednik placków ziemniaczanych, nazywany plincą z pomoćką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Plince z pomoćką. Przepis na kultowe, warmińskie danie

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (np. Vineta),
  • dwie cebule,
  • dwa duże jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 250 g tłustego twarogu dobrej jakości (np. ze Strzałkowa),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • olej lub oliwa,
  • opcjonalnie: 200 g boczku lub wędzonki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaku umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy ziemniaczanej.
  3. Odczekaj 15 minut, aż ziemniaku puszczą sok. Nadmiar skrobi wylej z miski.
  4. Szczypiorek umyj i posiekaj. Dodaj do go masy ziemniaczanej.
  5. Do miski wbij dwa jajka, dodaj mąkę, kminek, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, uformuj na niej spore placki. Smaż po 3 minuty po każdej stronie. Placki powinny być rumiane.
  7. Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  8. Czas na przygotowanie twarożku czosnkowego. Twaróg wymieszaj wraz ze śmietaną, solą, pieprzem i trzema rozgniecionymi ząbkami czosnku. Tak przygotowany twarożek, ułóż na usmażonych wcześniej plackach.
  9. Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej sycące, przygotuj okrasę z boczku lub wędzonki. Mięso pokrój w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi. Danie podawaj posypane dodatkową porcją szczypiorku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także