Plince z pomoćką brzmią tajemniczo. Jednak, gdy spróbujesz, to nie będziesz chciał jeść innych placków

Wieść niesie, że nigdzie nie wypoczywa się tak dobrze, jak na malowniczej Warmii i Mazurach. To miejsce, które obfituje nie tylko w piękne krajobrazy, ale też w niezwykłą kuchnię regionalną.

Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia regionalna Warmii i Mazur obfituje w pyszne, zdrowie i niedrogie dania, które z łatwością można przygotować samodzielnie, w zaciszu domowego ogniska. Z powodzeniem można nazwać ją kuchnią fusion, bowiem czuć w niej wpływy litewskie, ukraińskie czy niemieckie.

Mieszkańcy tego malowniczego regionu lubują się daniach mącznych i ziemniaczanych. Trudno się temu dziwić, ponieważ od XVIII wieku masowo uprawia się tam ziemniaki. Przedstawiamy przepis na warmiński odpowiednik placków ziemniaczanych, nazywany plincą z pomoćką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Plince z pomoćką. Przepis na kultowe, warmińskie danie

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (np. Vineta),
  • dwie cebule,
  • dwa duże jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 250 g tłustego twarogu dobrej jakości (np. ze Strzałkowa),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • olej lub oliwa,
  • opcjonalnie: 200 g boczku lub wędzonki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaku umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy ziemniaczanej.
  3. Odczekaj 15 minut, aż ziemniaku puszczą sok. Nadmiar skrobi wylej z miski.
  4. Szczypiorek umyj i posiekaj. Dodaj do go masy ziemniaczanej.
  5. Do miski wbij dwa jajka, dodaj mąkę, kminek, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, uformuj na niej spore placki. Smaż po 3 minuty po każdej stronie. Placki powinny być rumiane.
  7. Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  8. Czas na przygotowanie twarożku czosnkowego. Twaróg wymieszaj wraz ze śmietaną, solą, pieprzem i trzema rozgniecionymi ząbkami czosnku. Tak przygotowany twarożek, ułóż na usmażonych wcześniej plackach.
  9. Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej sycące, przygotuj okrasę z boczku lub wędzonki. Mięso pokrój w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi. Danie podawaj posypane dodatkową porcją szczypiorku.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć