Plince z pomoćką brzmią tajemniczo. Jednak, gdy spróbujesz, to nie będziesz chciał jeść innych placków
Wieść niesie, że nigdzie nie wypoczywa się tak dobrze, jak na malowniczej Warmii i Mazurach. To miejsce, które obfituje nie tylko w piękne krajobrazy, ale też w niezwykłą kuchnię regionalną.
11.09.2023 16:10
Kuchnia regionalna Warmii i Mazur obfituje w pyszne, zdrowie i niedrogie dania, które z łatwością można przygotować samodzielnie, w zaciszu domowego ogniska. Z powodzeniem można nazwać ją kuchnią fusion, bowiem czuć w niej wpływy litewskie, ukraińskie czy niemieckie.
Mieszkańcy tego malowniczego regionu lubują się daniach mącznych i ziemniaczanych. Trudno się temu dziwić, ponieważ od XVIII wieku masowo uprawia się tam ziemniaki. Przedstawiamy przepis na warmiński odpowiednik placków ziemniaczanych, nazywany plincą z pomoćką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Plince z pomoćką. Przepis na kultowe, warmińskie danie
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków (np. Vineta),
- dwie cebule,
- dwa duże jajka,
- pół szklanki mąki,
- sól, pieprz
- łyżeczka kminku,
- łyżeczka majeranku,
- pół pęczka szczypiorku,
- 250 g tłustego twarogu dobrej jakości (np. ze Strzałkowa),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- olej lub oliwa,
- opcjonalnie: 200 g boczku lub wędzonki.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Ziemniaku umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy ziemniaczanej.
- Odczekaj 15 minut, aż ziemniaku puszczą sok. Nadmiar skrobi wylej z miski.
- Szczypiorek umyj i posiekaj. Dodaj do go masy ziemniaczanej.
- Do miski wbij dwa jajka, dodaj mąkę, kminek, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, uformuj na niej spore placki. Smaż po 3 minuty po każdej stronie. Placki powinny być rumiane.
- Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
- Czas na przygotowanie twarożku czosnkowego. Twaróg wymieszaj wraz ze śmietaną, solą, pieprzem i trzema rozgniecionymi ząbkami czosnku. Tak przygotowany twarożek, ułóż na usmażonych wcześniej plackach.
- Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej sycące, przygotuj okrasę z boczku lub wędzonki. Mięso pokrój w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi. Danie podawaj posypane dodatkową porcją szczypiorku.