Plince z pomoćką brzmią tajemniczo. Jednak, gdy spróbujesz, to nie będziesz chciał jeść innych placków

Wieść niesie, że nigdzie nie wypoczywa się tak dobrze, jak na malowniczej Warmii i Mazurach. To miejsce, które obfituje nie tylko w piękne krajobrazy, ale też w niezwykłą kuchnię regionalną.

Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia regionalna Warmii i Mazur obfituje w pyszne, zdrowie i niedrogie dania, które z łatwością można przygotować samodzielnie, w zaciszu domowego ogniska. Z powodzeniem można nazwać ją kuchnią fusion, bowiem czuć w niej wpływy litewskie, ukraińskie czy niemieckie.

Mieszkańcy tego malowniczego regionu lubują się daniach mącznych i ziemniaczanych. Trudno się temu dziwić, ponieważ od XVIII wieku masowo uprawia się tam ziemniaki. Przedstawiamy przepis na warmiński odpowiednik placków ziemniaczanych, nazywany plincą z pomoćką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Plince z pomoćką. Przepis na kultowe, warmińskie danie

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (np. Vineta),
  • dwie cebule,
  • dwa duże jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 250 g tłustego twarogu dobrej jakości (np. ze Strzałkowa),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • olej lub oliwa,
  • opcjonalnie: 200 g boczku lub wędzonki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaku umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy ziemniaczanej.
  3. Odczekaj 15 minut, aż ziemniaku puszczą sok. Nadmiar skrobi wylej z miski.
  4. Szczypiorek umyj i posiekaj. Dodaj do go masy ziemniaczanej.
  5. Do miski wbij dwa jajka, dodaj mąkę, kminek, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, uformuj na niej spore placki. Smaż po 3 minuty po każdej stronie. Placki powinny być rumiane.
  7. Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  8. Czas na przygotowanie twarożku czosnkowego. Twaróg wymieszaj wraz ze śmietaną, solą, pieprzem i trzema rozgniecionymi ząbkami czosnku. Tak przygotowany twarożek, ułóż na usmażonych wcześniej plackach.
  9. Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej sycące, przygotuj okrasę z boczku lub wędzonki. Mięso pokrój w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi. Danie podawaj posypane dodatkową porcją szczypiorku.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇