Plince z pomoćką brzmią tajemniczo. Jednak, gdy spróbujesz, to nie będziesz chciał jeść innych placków

Wieść niesie, że nigdzie nie wypoczywa się tak dobrze, jak na malowniczej Warmii i Mazurach. To miejsce, które obfituje nie tylko w piękne krajobrazy, ale też w niezwykłą kuchnię regionalną.

Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków Plince z pomoćką. Ulepszona wersja klasycznych placków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia regionalna Warmii i Mazur obfituje w pyszne, zdrowie i niedrogie dania, które z łatwością można przygotować samodzielnie, w zaciszu domowego ogniska. Z powodzeniem można nazwać ją kuchnią fusion, bowiem czuć w niej wpływy litewskie, ukraińskie czy niemieckie.

Mieszkańcy tego malowniczego regionu lubują się daniach mącznych i ziemniaczanych. Trudno się temu dziwić, ponieważ od XVIII wieku masowo uprawia się tam ziemniaki. Przedstawiamy przepis na warmiński odpowiednik placków ziemniaczanych, nazywany plincą z pomoćką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Plince z pomoćką. Przepis na kultowe, warmińskie danie

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (np. Vineta),
  • dwie cebule,
  • dwa duże jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 250 g tłustego twarogu dobrej jakości (np. ze Strzałkowa),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • olej lub oliwa,
  • opcjonalnie: 200 g boczku lub wędzonki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaku umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy ziemniaczanej.
  3. Odczekaj 15 minut, aż ziemniaku puszczą sok. Nadmiar skrobi wylej z miski.
  4. Szczypiorek umyj i posiekaj. Dodaj do go masy ziemniaczanej.
  5. Do miski wbij dwa jajka, dodaj mąkę, kminek, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Kiedy zacznie skwierczeć, uformuj na niej spore placki. Smaż po 3 minuty po każdej stronie. Placki powinny być rumiane.
  7. Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  8. Czas na przygotowanie twarożku czosnkowego. Twaróg wymieszaj wraz ze śmietaną, solą, pieprzem i trzema rozgniecionymi ząbkami czosnku. Tak przygotowany twarożek, ułóż na usmażonych wcześniej plackach.
  9. Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej sycące, przygotuj okrasę z boczku lub wędzonki. Mięso pokrój w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi. Danie podawaj posypane dodatkową porcją szczypiorku.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier