Po tym rozpoznasz, czy grzyb jest robaczywy. To najprostszy sposób
Znalezienie dorodnego okazu to tylko połowa sukcesu. Za kolejną połową stoi to, czy grzyb jest zdrowy, czy może stał się już ucztą dla larw. Jedzenie robaczywych grzybów, nawet po odkrojeniu zanieczyszczone fragmentu, nie jest zalecane. Jak więc upewnić się, że grzyb nie jest robaczywy?
11.10.2024 13:21
Dorodny i zdrowy grzyb to prawdziwe trofeum dla zapalonego grzybiarza. Niestety na robaczywe okazy naciąć się nietrudno. Jak uniknąć pomyłki?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak rozpoznać czy grzyb jest robaczywy?
Zanim zdecydujesz się na zerwanie grzyba, sprawdź, czy nie zamieszkują go niechciany lokatorzy. Po pierwsze obejrzyj dokładnie trzon i kapelusz - każda mała dziurka czy tunel mogą sugerować, że larwy opanowały wnętrze grzyba. Charakterystyczny dla mocno robaczywych grzybów jest nieprzyjemny, kwaśny zapach. Taki egzemplarz z pewnością nie nadaje się do jedzenia.
Zdrowe grzyby to grzyby o twardym miąższu. Jeśli znaleziony okaz jest miękki w dotyku, może to oznaczać, że larwy już nadgryzły sporą jego część. Z tego też powody grzyby robaczywe są lżejsze. To jednak można stwierdzić dopiero po zerwaniu okazu.
Jednym z często stosowanych przez grzybiarzy sposobów na sprawdzenie stanu znalezionego okazu, jest obstukanie kapelusza grzyba. Zdrowy grzyb powinien wydać dźwięk podobny do ostukiwanego arbuza. Dodatkowo sam kapelusz powinien być twardy i mięsisty. Jeśli jednak grzyb jest miękki i nie wydaje dźwięku, najpewniej jest już stary lub robaczywy. Taki okaz lepiej zostawić w lesie.
Zasady rozsądnego grzybobrania. O tym pamiętaj
Sanepid rokrocznie przypomina o najważniejszych zasadach, jakimi kierować się należy podczas grzybobrania.
- Odpowiednie ubranie (bluzka lub kurtka z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz) ochroni nas przed ukąszeniami owadów i żmij.
- Ubiór to nie wszystko. Należy pamiętać o odpowiednim środku odstraszającym owady, który ochroni nas przed komarami i kleszczami.
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący, czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.