Pod tym drzewem znajdziesz koźlarza babkę. Sprawdzi się w wielu potrawach

Doświadczeni grzybiarze znają miejsca, gdzie zawsze znajdują najpiękniejsze okazy. Jednak nawet jeśli w lesie bywasz sporadycznie, możesz wrócić z koszem pełnym popularnych "kozaków". Podpowiadam, gdzie ich szukać.

Koźlarz babka i jego właściwościKoźlarz babka i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tomasztc
Dorota Gepert

Koźlarz babka, często nazywany kozakiem, koźlakiem lub brzeziakiem, to najpopularniejszy grzyb leśny z rodziny koźlarzy. Rośnie na terenie całego kraju i to nie tylko w lasach. Można go spotkać w parkach, na łąkach i rzadkich krzakach. Zaczyna pojawiać się już w lipcu, a można go znaleźć do listopada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Jak rozpoznać koźlaki?

Kapelusze koźlaków z półkolistych z czasem stają się poduszkowate, a ich wierzch jest jednolity i aksamitnie gładki. Występują w wielu kolorach, od orzechowej po brunatną lub szarą.

Ważne! Koźlarz babka jest łatwy do rozpoznania, bo nie zmienia koloru miąższu i na trzonie ma charakterystyczne łuski.

Najlepiej jest zbierać wyłącznie młode okazy, ponieważ takie są najzdrowsze. Koźlarz babka składa się w ponad 70 proc. z wody, a jego miąższ jest bogaty w białko, aminokwasy, witaminy i mikroelementy.

Możesz wrócić z lasu z koszem pełnym tych grzybów.
Koźlarz babka © Adobe Stock

W symbiozie z drzewem

Koźlarz ma jedno, specyficzne wymaganie. Rośnie tylko w pobliżu brzóz, ponieważ właśnie z tym drzewem tworzy ścisłą mikoryzę. To oznacza, że korzenie grzyba żyją w symbiozie z korzeniami drzewa, wymieniając składniki odżywcze. Koźlak dostarcza roślinie wodę i minerały, a sam czerpie od niej węglowodany. Dlatego nie znajdziesz go w lesie iglastym. Gdy chcesz wrócić z koszem pełnym koźlarzy, trzeba wybrać się tam, gdzie są białokore brzozy.

Do suszenia i nie tylko

Do wykorzystania w kuchni szczególnie nadają się młode koźlarze. Wtedy wystarczy je tylko przesmażyć na maśle. Starsze egzemplarze mają trzon łykowaty i często zdrewniały. Dlatego lepiej z nich zrezygnować przygotowując potrawy, bo są zbyt włókniste, ale ich kapelusze jak najbardziej nadają się do suszenia czy sosów. Młode grzyby można gotować, dusić, mrozić, marynować, świetnie nadają się do suszenia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀