Pod tym drzewem znajdziesz koźlarza babkę. Sprawdzi się w wielu potrawach

Doświadczeni grzybiarze znają miejsca, gdzie zawsze znajdują najpiękniejsze okazy. Jednak nawet jeśli w lesie bywasz sporadycznie, możesz wrócić z koszem pełnym popularnych "kozaków". Podpowiadam, gdzie ich szukać.

Koźlarz babka i jego właściwościKoźlarz babka i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tomasztc
Dorota Gepert

Koźlarz babka, często nazywany kozakiem, koźlakiem lub brzeziakiem, to najpopularniejszy grzyb leśny z rodziny koźlarzy. Rośnie na terenie całego kraju i to nie tylko w lasach. Można go spotkać w parkach, na łąkach i rzadkich krzakach. Zaczyna pojawiać się już w lipcu, a można go znaleźć do listopada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Jak rozpoznać koźlaki?

Kapelusze koźlaków z półkolistych z czasem stają się poduszkowate, a ich wierzch jest jednolity i aksamitnie gładki. Występują w wielu kolorach, od orzechowej po brunatną lub szarą.

Ważne! Koźlarz babka jest łatwy do rozpoznania, bo nie zmienia koloru miąższu i na trzonie ma charakterystyczne łuski.

Najlepiej jest zbierać wyłącznie młode okazy, ponieważ takie są najzdrowsze. Koźlarz babka składa się w ponad 70 proc. z wody, a jego miąższ jest bogaty w białko, aminokwasy, witaminy i mikroelementy.

Możesz wrócić z lasu z koszem pełnym tych grzybów.
Koźlarz babka © Adobe Stock

W symbiozie z drzewem

Koźlarz ma jedno, specyficzne wymaganie. Rośnie tylko w pobliżu brzóz, ponieważ właśnie z tym drzewem tworzy ścisłą mikoryzę. To oznacza, że korzenie grzyba żyją w symbiozie z korzeniami drzewa, wymieniając składniki odżywcze. Koźlak dostarcza roślinie wodę i minerały, a sam czerpie od niej węglowodany. Dlatego nie znajdziesz go w lesie iglastym. Gdy chcesz wrócić z koszem pełnym koźlarzy, trzeba wybrać się tam, gdzie są białokore brzozy.

Do suszenia i nie tylko

Do wykorzystania w kuchni szczególnie nadają się młode koźlarze. Wtedy wystarczy je tylko przesmażyć na maśle. Starsze egzemplarze mają trzon łykowaty i często zdrewniały. Dlatego lepiej z nich zrezygnować przygotowując potrawy, bo są zbyt włókniste, ale ich kapelusze jak najbardziej nadają się do suszenia czy sosów. Młode grzyby można gotować, dusić, mrozić, marynować, świetnie nadają się do suszenia.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀