Podaj zamiast owsianki. Wzmocni odporność i otuli bolące jelita
Jeśli myślimy o śniadaniu, to jednym ze skojarzeń od razu jest owsianka. Gości na naszych stołach od przedszkola, ale na półce ze zbożowymi produktami czeka jeszcze jeden przysmak, który świetnie zastąpi stare, dobre płatki owsiane.
27.11.2024 | aktual.: 27.11.2024 07:43
Jaglanka idealnie rozgrzeje i doda energii w chłodny poranek. Łatwo można ją zapakować na drugie śniadanie, a same płatki wykorzystać również do babeczek, placuszków i naleśników. Chociaż wygląda niepozornie, to kryje w sobie całą moc składników odżywczych, które wzniosą nasz organizm na zupełnie nowy poziom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Płatki jaglane to skarbnica zdrowia
Płatki jaglane, obok kaszy jaglanej, należą do najbardziej pożywnych produktów zbożowych. Płatki jaglane są poddawane delikatnej obróbce parowej, dzięki czemu są gotowe do spożycia znacznie szybciej. Mimo tego zachowują większość cennych składników odżywczych charakterystycznych dla kaszy jaglanej.
Płatki jaglane to znakomite źródło witamin z grupy B oraz witaminy E, którą nazywa się "eliksirem młodości". Dzięki temu wspomagają układ nerwowy, pomagając w walce z uczuciem zmęczeniami i problemami z koncentracją oraz wspierają wzrok. Pomagają one również utrzymać dobrą odporność, co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań.
Błonnik zawarty w płatkach jaglanych reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Działa jak naturalny opatrunek, który ukoi zmęczone jelita, wspomagając w codziennej pracy. Dzięki temu płatki jaglane stają się naturalnym wsparciem w diecie odchudzającej. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują powolny wzrost poziomu cukru we krwi.
Jak wykorzystać płatki jaglane w kuchni?
Płatki jaglane mogą być idealnym wyborem na śniadanie, lunch czy kolację, a ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Mogą być przygotowywane na wiele sposobów: na słodko z owocami i miodem, jak również na słono z warzywami i przyprawami. Ugotowane na mleku roślinnym lub wodzie, doskonale sprawdzają się jako składnik śniadań dziecięcych. Można dorzucać je również do koktajlu, jogurtu czy nawet posypywać nimi sałatkę lub dorzucać do kotletów zamiast bułki.
Przygotowując płatki jaglane na słodko, warto zadbać o to, by wciąż pozostały zbilansowanym posiłkiem - nadmiar cukru zdecydowanie nie jest wskazany w diecie. Zamiast cukru, sięgnij po naturalne słodziki, takie jak miód, syrop klonowy, daktyle, figi czy stewia. Są one mniej przetworzone i dostarczają dodatkowych wartości odżywczych. Dodaj do płatków jaglanych świeże lub mrożone owoce, orzechy, nasiona i korzenne przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon. Takie śniadanie będzie smaczne, zdrowe i sycące.