Pokazała, co zrobić by sok z aronii nie był cierpki. Trik jest banalny i zapomnisz o mrożeniu
Sok z aronii w domowych spiżarniach powinien zajmować honorowe miejsce, bo to remedium na jesienne bolączki. Wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, bo zniechęca ich wyraźnie cierpki smak. Jest jednak patent, który sprawi, że szybko pożegnasz ten problem.
22.08.2024 09:52
Przetwory z aronii przygotowywały nasze mamy i babcie, a tradycję tę warto kontynuować. To owoce tanie, łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Nic nam jednak po ich właściwościach, gdy picie soku stanie się nieprzyjemną koniecznością. Z pomocą przychodzi jednak Instagram i prosty trik Carli M., influencerki, która na swoim profilu zdradza, jak wygląda życie na wsi i podpowiada przydatne wskazówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości soku z aronii
Sok z aronii jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera on witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo jest bogaty w witaminę K, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości, oraz witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Aronia słynie z wysokiej zawartości antocyjanów, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu sok z aronii może skutecznie zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się komórek i rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Antocyjany mogą również poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i przeciwdziałać miażdżycy oraz pomagać w regeneracji barwnika na siatkówce oka, co poprawia jakość widzenia i może opóźniać rozwój chorób takich jak zaćma czy jaskra.
Zobacz także
Co zrobić, żeby sok z aronii nie był kwaśny
Kto chociaż raz skusił się na świeży owoc aronii, ten wie, że daleko mu do słodkich malin czy borówek. Kwaśny smak wykrzywia buzię, a i sam sok niekonicznie zachęca do picia. Niektórzy zalecają, aby aronię zamrozić, jednak pochłania to mnóstwo miejsca w zamrażarce i przy okazji sporo czasu. Carla M., twórczyni profilu "wsiwesola31" ma jednak lepszy sposób.
Na każdy kilogram gotowanych w garnku owoców wrzucić należy ok. 20 liści wiśni, malin, jeżyny lub agrestu. To ekonomiczne rozwiązanie pozwoli wydobyć smak i pozbyć się cierpkiego smaku bez konieczności dodawania dużej ilości cukru.
- Rzucam skrzynkę (liści - przyp. red.) do 35l gara i zalewam wodą, dodaje do 20kg aronii jakieś 800 liści wiśni i gotuję. Zostawiam na noc, cedzę dodaje kwasek cytrynowy i cukier, zagotowuje i do butelek. Finito 😘 - zdradza Carla.
Wody do garnka należy wlać tyle, aby przykryła owoce i sięgała kilkanaście centymetrów wyżej. Po ugotowaniu sok smakuje tak, że nikt nie będzie krzywić się na myśl o jego piciu.