Pokazała, co zrobić by sok z aronii nie był cierpki. Trik jest banalny i zapomnisz o mrożeniu

Sok z aronii w domowych spiżarniach powinien zajmować honorowe miejsce, bo to remedium na jesienne bolączki. Wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, bo zniechęca ich wyraźnie cierpki smak. Jest jednak patent, który sprawi, że szybko pożegnasz ten problem.

Sok z aronii Sok z aronii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przetwory z aronii przygotowywały nasze mamy i babcie, a tradycję tę warto kontynuować. To owoce tanie, łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Nic nam jednak po ich właściwościach, gdy picie soku stanie się nieprzyjemną koniecznością. Z pomocą przychodzi jednak Instagram i prosty trik Carli M., influencerki, która na swoim profilu zdradza, jak wygląda życie na wsi i podpowiada przydatne wskazówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Właściwości soku z aronii

Sok z aronii jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera on witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo jest bogaty w witaminę K, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości, oraz witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Sok z aronii  - Pyszności
Sok z aronii - Pyszności © Adobe Stock

Aronia słynie z wysokiej zawartości antocyjanów, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu sok z aronii może skutecznie zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się komórek i rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Antocyjany mogą również poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i przeciwdziałać miażdżycy oraz pomagać w regeneracji barwnika na siatkówce oka, co poprawia jakość widzenia i może opóźniać rozwój chorób takich jak zaćma czy jaskra.

Co zrobić, żeby sok z aronii nie był kwaśny

Kto chociaż raz skusił się na świeży owoc aronii, ten wie, że daleko mu do słodkich malin czy borówek. Kwaśny smak wykrzywia buzię, a i sam sok niekonicznie zachęca do picia. Niektórzy zalecają, aby aronię zamrozić, jednak pochłania to mnóstwo miejsca w zamrażarce i przy okazji sporo czasu. Carla M., twórczyni profilu "wsiwesola31" ma jednak lepszy sposób.

Aronia - Pyszności
Aronia - Pyszności © Canva

Na każdy kilogram gotowanych w garnku owoców wrzucić należy ok. 20 liści wiśni, malin, jeżyny lub agrestu. To ekonomiczne rozwiązanie pozwoli wydobyć smak i pozbyć się cierpkiego smaku bez konieczności dodawania dużej ilości cukru.

- Rzucam skrzynkę (liści - przyp. red.) do 35l gara i zalewam wodą, dodaje do 20kg aronii jakieś 800 liści wiśni i gotuję. Zostawiam na noc, cedzę dodaje kwasek cytrynowy i cukier, zagotowuje i do butelek. Finito 😘 - zdradza Carla.

Wody do garnka należy wlać tyle, aby przykryła owoce i sięgała kilkanaście centymetrów wyżej. Po ugotowaniu sok smakuje tak, że nikt nie będzie krzywić się na myśl o jego piciu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥