WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Pokazała, co zrobić by sok z aronii nie był cierpki. Trik jest banalny i zapomnisz o mrożeniu

Sok z aronii w domowych spiżarniach powinien zajmować honorowe miejsce, bo to remedium na jesienne bolączki. Wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, bo zniechęca ich wyraźnie cierpki smak. Jest jednak patent, który sprawi, że szybko pożegnasz ten problem.

Sok z aronii Sok z aronii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przetwory z aronii przygotowywały nasze mamy i babcie, a tradycję tę warto kontynuować. To owoce tanie, łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Nic nam jednak po ich właściwościach, gdy picie soku stanie się nieprzyjemną koniecznością. Z pomocą przychodzi jednak Instagram i prosty trik Carli M., influencerki, która na swoim profilu zdradza, jak wygląda życie na wsi i podpowiada przydatne wskazówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Właściwości soku z aronii

Sok z aronii jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera on witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo jest bogaty w witaminę K, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości, oraz witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Sok z aronii  - Pyszności
Sok z aronii - Pyszności © Adobe Stock

Aronia słynie z wysokiej zawartości antocyjanów, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu sok z aronii może skutecznie zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się komórek i rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Antocyjany mogą również poprawiać elastyczność naczyń krwionośnych i przeciwdziałać miażdżycy oraz pomagać w regeneracji barwnika na siatkówce oka, co poprawia jakość widzenia i może opóźniać rozwój chorób takich jak zaćma czy jaskra.

Co zrobić, żeby sok z aronii nie był kwaśny

Kto chociaż raz skusił się na świeży owoc aronii, ten wie, że daleko mu do słodkich malin czy borówek. Kwaśny smak wykrzywia buzię, a i sam sok niekonicznie zachęca do picia. Niektórzy zalecają, aby aronię zamrozić, jednak pochłania to mnóstwo miejsca w zamrażarce i przy okazji sporo czasu. Carla M., twórczyni profilu "wsiwesola31" ma jednak lepszy sposób.

Aronia - Pyszności
Aronia - Pyszności © Canva

Na każdy kilogram gotowanych w garnku owoców wrzucić należy ok. 20 liści wiśni, malin, jeżyny lub agrestu. To ekonomiczne rozwiązanie pozwoli wydobyć smak i pozbyć się cierpkiego smaku bez konieczności dodawania dużej ilości cukru.

- Rzucam skrzynkę (liści - przyp. red.) do 35l gara i zalewam wodą, dodaje do 20kg aronii jakieś 800 liści wiśni i gotuję. Zostawiam na noc, cedzę dodaje kwasek cytrynowy i cukier, zagotowuje i do butelek. Finito 😘 - zdradza Carla.

Wody do garnka należy wlać tyle, aby przykryła owoce i sięgała kilkanaście centymetrów wyżej. Po ugotowaniu sok smakuje tak, że nikt nie będzie krzywić się na myśl o jego piciu.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą