Polacy jedzą na potęgę, a dietetycy załamują ręce, Te produkty rujnują tarczycę

Tarczyca to bez wątpienia ważny organ w naszym organizmie. Niewłaściwa dieta zdecydowanie jej nie służy. Lekarz wskazali kilka produktów, na które lepiej uważać w codziennej diecie.

Bracia Rodzeń ostrzegają przed tymi produktamiBracia Rodzeń ostrzegają przed tymi produktami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Łukasz i Mateusz Rodzeń to braci bliźniacy i lekarze z czynnym prawem wykonywania zawodu. Pierwszy z nich specjalizuje się w chorobach wewnętrznych, drugi postawił na medycynę rodzinną. W mediach społecznościowych dzielą się wiedzą na temat zdrowego stylu życia, skupiając się na dietetyce. Tym razem pod lupę wzięli tarczycę i produkty, które niekoniecznie jej służą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Funkcje tarczycy

Tarczyca to niewielki gruczoł zlokalizowany w dolnej części szyi, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Produkuje hormony tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3), które wpływają na metabolizm, temperaturę ciała, ciśnienie krwi oraz pracę układu nerwowego. Prawidłowe działanie tarczycy jest niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Badanie tarczycy
Badanie tarczycy © Getty Images | Olga Yastremska; New Africa; Africa Studio

Zdrowa tarczyca jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, w tym serca, wątroby, jelit i mózgu. Zaburzenia tarczycy mogą prowadzić do poważnych chorób, takich jak nadciśnienie, niewydolność serca, a nawet depresja. Dlatego tak ważne jest dbanie o zdrowie tarczycy poprzez regularne badania i zdrowy tryb życia.

Tych produktów unikaj

Zdrowie zaczyna się od talerza. Osoby, które borykają się z problemami z tarczycą, powinni uważać na kilka produkty. Bracia Rodzeń twierdzą, że mogą one spowodować osłabienie pracy tego organu i gorsze samopoczucie, nawet przy dobrych wynikach. Na pierwszym miejscu lekarze wymienili gluten, który znaleźć można w pszenicy, życie i jęczmieniu.

- Gluten ma potencjał, żeby uszkodzić ściany jelit. Konkretnie pojawi się nieszczelność jelit. Trafia do krwi, a we krwi układ odpornościowy zaczyna go atakować. Problem glutenu polega na tym, że organizm myli gluten z cząsteczką własnego ciała. Efekt? Stan zapalny i zniszczenie komórek tarczycy - opowiada jeden z braci.
Wśród zakazanych produktów braci Rodzeń pojawił się gluten
Wśród zakazanych produktów braci Rodzeń pojawił się gluten © Pixabay

Drugim produktem jest cukier i przetworzone węglowodany. Podwyższa insulinę, kortyzol i zaburza działanie przysadki mózgowej, w której produkowany jest hormon TSH, który nadzoruje pracę cukrzycy. Uważać powinno się również na soję, która może blokować produkcję hormonów, utrudniając wchłanianie jodu. Powinno się także unikać rafinowanych olejów roślinnych, pestycydów, chemikaliów i toksyn w jedzeniu.

- To oczywiście ogólne pojęcia. To specjalnie, by zwrócić uwagę na jakość produktów sprzedawanych i jedzonych przez nas - zaznaczają bracia Rodzeń.

Produkty bogate w tyrozynę

Tak, jak niewłaściwa dieta może zaszkodzić, tak i są produkty, które wspomagają jej pracę. Produkty bogate w tyrozynę mogą wspierać pracę tarczycy, ponieważ tyrozyna jest aminokwasem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3). Aminokwas ten znaleźć można w jajkach, pestkach dyni, orzechach, owocach oraz mięsie, w tym również w rybach. Warto uwzględnić to podczas planowania jadłospisu. Najlepiej zmiany w sposobie żywienia skonsultować z doświadczonym, wyspecjalizowanym dietetykiem lub lekarzem prowadzącym, który zna historię naszych chorób i dolegliwości.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 PRODUKTÓW, KTÓRE NISZCZĄ TARCZYCĘ I ZABIERAJĄ ENERGIĘ

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce