Polacy jedzą na potęgę, a dietetycy załamują ręce, Te produkty rujnują tarczycę
Tarczyca to bez wątpienia ważny organ w naszym organizmie. Niewłaściwa dieta zdecydowanie jej nie służy. Lekarz wskazali kilka produktów, na które lepiej uważać w codziennej diecie.
Łukasz i Mateusz Rodzeń to braci bliźniacy i lekarze z czynnym prawem wykonywania zawodu. Pierwszy z nich specjalizuje się w chorobach wewnętrznych, drugi postawił na medycynę rodzinną. W mediach społecznościowych dzielą się wiedzą na temat zdrowego stylu życia, skupiając się na dietetyce. Tym razem pod lupę wzięli tarczycę i produkty, które niekoniecznie jej służą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser
Funkcje tarczycy
Tarczyca to niewielki gruczoł zlokalizowany w dolnej części szyi, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Produkuje hormony tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3), które wpływają na metabolizm, temperaturę ciała, ciśnienie krwi oraz pracę układu nerwowego. Prawidłowe działanie tarczycy jest niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Zdrowa tarczyca jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, w tym serca, wątroby, jelit i mózgu. Zaburzenia tarczycy mogą prowadzić do poważnych chorób, takich jak nadciśnienie, niewydolność serca, a nawet depresja. Dlatego tak ważne jest dbanie o zdrowie tarczycy poprzez regularne badania i zdrowy tryb życia.
Tych produktów unikaj
Zdrowie zaczyna się od talerza. Osoby, które borykają się z problemami z tarczycą, powinni uważać na kilka produkty. Bracia Rodzeń twierdzą, że mogą one spowodować osłabienie pracy tego organu i gorsze samopoczucie, nawet przy dobrych wynikach. Na pierwszym miejscu lekarze wymienili gluten, który znaleźć można w pszenicy, życie i jęczmieniu.
- Gluten ma potencjał, żeby uszkodzić ściany jelit. Konkretnie pojawi się nieszczelność jelit. Trafia do krwi, a we krwi układ odpornościowy zaczyna go atakować. Problem glutenu polega na tym, że organizm myli gluten z cząsteczką własnego ciała. Efekt? Stan zapalny i zniszczenie komórek tarczycy - opowiada jeden z braci.
Drugim produktem jest cukier i przetworzone węglowodany. Podwyższa insulinę, kortyzol i zaburza działanie przysadki mózgowej, w której produkowany jest hormon TSH, który nadzoruje pracę cukrzycy. Uważać powinno się również na soję, która może blokować produkcję hormonów, utrudniając wchłanianie jodu. Powinno się także unikać rafinowanych olejów roślinnych, pestycydów, chemikaliów i toksyn w jedzeniu.
- To oczywiście ogólne pojęcia. To specjalnie, by zwrócić uwagę na jakość produktów sprzedawanych i jedzonych przez nas - zaznaczają bracia Rodzeń.
Produkty bogate w tyrozynę
Tak, jak niewłaściwa dieta może zaszkodzić, tak i są produkty, które wspomagają jej pracę. Produkty bogate w tyrozynę mogą wspierać pracę tarczycy, ponieważ tyrozyna jest aminokwasem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3). Aminokwas ten znaleźć można w jajkach, pestkach dyni, orzechach, owocach oraz mięsie, w tym również w rybach. Warto uwzględnić to podczas planowania jadłospisu. Najlepiej zmiany w sposobie żywienia skonsultować z doświadczonym, wyspecjalizowanym dietetykiem lub lekarzem prowadzącym, który zna historię naszych chorób i dolegliwości.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo