Polacy jedzą to niemal codziennie. Nie zdają sobie sprawy, że przez to mają problemy z sercem

Z jednej strony świadomość żywieniowa jest w Polsce na coraz wyższym poziomie. Z drugiej — zajmujemy trzecie miejsce spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej pod względem ilości spożywanego mięsa. Dane z raportu Compassion in World Farming są dla nas bardzo niepokojące.

Jemy je codziennie i chorujemy. Oto wady nadużywania mięsaJemy je codziennie i chorujemy. Oto wady nadużywania mięsa
Źródło zdjęć: © canva

Rozwój technologii i nieograniczony dostęp do ogromnej ilości informacji w internecie przyniosły swoje następstwa. Wzrósł poziom świadomości żywieniowej i konsumenckiej, tego, co dla nas dobre, a co złe; nastąpiło powszechne poznanie konsekwencji nieprawidłowego odżywiania. Dzisiaj każdy w ciągu kilku minut może dowiedzieć się, które produkty zwiększą u niego ryzyko zachorowania na raka, a które sprawią, że poczuje się lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Mimo to dane, które pokazano w raporcie Compassion in World Farming napawają zgrozą i przybiciem. W badaniu wykazano, że ilość spożywanego przez Polaków mięsa znajduje się wysoko ponad średnią europejską i stawia nas na trzecim miejscu spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej, a czwartym — na całym kontynencie. Statystyki są więc dla nas bezwzględne i to niezmiernie ważne, by poznać ich nieuchronne następstwa.

Ogromne spożycie mięsa wśród Polaków

Jak podkreśla raport Compassion in World Farming ogromne spożycie mięsa ma swoje skutki nie tylko w postaci problemów zdrowotych, ale również ekologicznych. Europejscy specjaliści zaznaczają, że przetwórstwo mięsne odpowiada za wzrost globalnego ocieplenia i zmian klimatycznych.

Mięso powoduje problemy ze zdrowiem i zmiany klimatyczne
Mięso powoduje problemy ze zdrowiem i zmiany klimatyczne © canva

Skala jest tu potężna i warto o niej pomyśleć. Nie od dziś jednak wiadomo, że przełomy zawsze zaczynają się u nas w domu. Do takiego zjawiska można pchnąć nas poznanie zdrowotnych konsekwencji nadużywania mięsa. Tych jest z kolei bardzo, bardzo dużo. Oto zaledwie niektóre z następstw codziennego jedzenia mięsa:

  • Tłuste, czerwone mięso działa niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu, prowadząc do zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby krążenia.
  • Substancje konserwujące takie jak azotyny i azotany obecne w przetworzonym mięsie powodują bóle głowy, rozszerzanie naczyń krwionośnych, owrzodzenia i krwawienie jelit.
  • Za dużo mięsa w diecie powoduje również odwodnienia i zaparcia, a w konsekwencji tego ciągłe uczucie zmęczenia i problemy z pracą układu pokarmowego.

Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że to zaledwie kropla w morzu przykładów. Mięso — a raczej jego nieograniczona niczym ilość w diecie i zastępowanie nim innych potrzebnych organizmowi składników odżywczych — rujnuje również wzrok, pogarsza płodność, powoduje przybieranie na wadze, a nawet zwiększa potliwość. Warto się nad tym zastanowić!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo