WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Polacy jedzą to niemal codziennie. Nie zdają sobie sprawy, że przez to mają problemy z sercem

Z jednej strony świadomość żywieniowa jest w Polsce na coraz wyższym poziomie. Z drugiej — zajmujemy trzecie miejsce spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej pod względem ilości spożywanego mięsa. Dane z raportu Compassion in World Farming są dla nas bardzo niepokojące.

Jemy je codziennie i chorujemy. Oto wady nadużywania mięsaJemy je codziennie i chorujemy. Oto wady nadużywania mięsa
Źródło zdjęć: © canva

Rozwój technologii i nieograniczony dostęp do ogromnej ilości informacji w internecie przyniosły swoje następstwa. Wzrósł poziom świadomości żywieniowej i konsumenckiej, tego, co dla nas dobre, a co złe; nastąpiło powszechne poznanie konsekwencji nieprawidłowego odżywiania. Dzisiaj każdy w ciągu kilku minut może dowiedzieć się, które produkty zwiększą u niego ryzyko zachorowania na raka, a które sprawią, że poczuje się lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Mimo to dane, które pokazano w raporcie Compassion in World Farming napawają zgrozą i przybiciem. W badaniu wykazano, że ilość spożywanego przez Polaków mięsa znajduje się wysoko ponad średnią europejską i stawia nas na trzecim miejscu spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej, a czwartym — na całym kontynencie. Statystyki są więc dla nas bezwzględne i to niezmiernie ważne, by poznać ich nieuchronne następstwa.

Ogromne spożycie mięsa wśród Polaków

Jak podkreśla raport Compassion in World Farming ogromne spożycie mięsa ma swoje skutki nie tylko w postaci problemów zdrowotych, ale również ekologicznych. Europejscy specjaliści zaznaczają, że przetwórstwo mięsne odpowiada za wzrost globalnego ocieplenia i zmian klimatycznych.

Mięso powoduje problemy ze zdrowiem i zmiany klimatyczne
Mięso powoduje problemy ze zdrowiem i zmiany klimatyczne © canva

Skala jest tu potężna i warto o niej pomyśleć. Nie od dziś jednak wiadomo, że przełomy zawsze zaczynają się u nas w domu. Do takiego zjawiska można pchnąć nas poznanie zdrowotnych konsekwencji nadużywania mięsa. Tych jest z kolei bardzo, bardzo dużo. Oto zaledwie niektóre z następstw codziennego jedzenia mięsa:

  • Tłuste, czerwone mięso działa niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu, prowadząc do zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby krążenia.
  • Substancje konserwujące takie jak azotyny i azotany obecne w przetworzonym mięsie powodują bóle głowy, rozszerzanie naczyń krwionośnych, owrzodzenia i krwawienie jelit.
  • Za dużo mięsa w diecie powoduje również odwodnienia i zaparcia, a w konsekwencji tego ciągłe uczucie zmęczenia i problemy z pracą układu pokarmowego.

Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że to zaledwie kropla w morzu przykładów. Mięso — a raczej jego nieograniczona niczym ilość w diecie i zastępowanie nim innych potrzebnych organizmowi składników odżywczych — rujnuje również wzrok, pogarsza płodność, powoduje przybieranie na wadze, a nawet zwiększa potliwość. Warto się nad tym zastanowić!

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik