Polacy kupują na potęgę, bo jest tania i łatwo dostępna. Szkodzi bardziej niż panga

Jeśli kupując tę konkretną rybę, kierujesz się przekonaniem, że jedzenie ryb — jakiekolwiek gatunki by to nie były — to zdrowie, koniecznie zaktualizuj swoją wiedzę. Niektóre ryby w polskich sklepach to istne kulinarne zło, które zdecydowanie nie wpłynie pozytywnie na twój organizm.

Ta ryba to odżywcza katastrofa. Lepiej jej unikajTa ryba to odżywcza katastrofa. Lepiej jej unikaj
Źródło zdjęć: © Canva | Joshua Resnick

Mówi się, że dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. W kwestiach spożywczych to porzekadło sprawdza się doskonale. I bardzo boleśnie. W końcu wszyscy wiemy, że ryby to mięso nad wyraz zdrowe i polecane przez lekarzy i dietetyków. Kierując się tymi wskazówkami, możemy sobie jednak bardzo zaszkodzić. Jak? Kupując pewien gatunek ryby, który w polskich sklepach nadal jest niezwykle popularny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy makaron szpinakowy z pysznym łososiem. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie

Ryby — nie zawsze samo zdrowie

Ten schemat wyrecytowalibyśmy nawet obudzeni w środku nocy. Łatwo przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, mnóstwo witamin, jod, selen, żelazo, a przy tym wszystkim niewiele kalorii. Tak, na pierwszy rzut oka nie ma co dziwić się słowom dietetyków, że spożywanie ryb 2 razy w tygodniu to rzecz wręcz obowiązkowa. I wiesz co? Na drugi rzut oka to nadal ma sens. I na trzeci, i na czwarty. Ryby są zdrowe i warto po nie sięgać. Ale nie po wszystkie.

Od dłuższego czasu dużo mówi się o negatywnych skutkach spożywania hodowlanego łososia. Większość z nas kojarzy również pangę jako rybę niezdrową — czy wręcz toksyczną. Pytanie brzmi: skoro te gatunki zdążyliśmy już zakwalifikować do "persona non grata" w naszych dietach, to dlaczego nadal tak mało mówi się o tym, co reprezentuje sobą tilapia?

W takich warunkach hodowana jest tilapia
W takich warunkach hodowana jest tilapia © Canva | rawintanpin

Tilapia. Przemyśl to dwa razy

W gruncie rzeczy tilapia to casus bliźniaczy do przypadku pangi. Ten gatunek — pochodzący tak naprawdę z Afryki — wiele lat temu został uznany przez azjatyckich hodowców za potencjalną żyłę złota. I cóż, nie można odmówić im żyłki do interesów. To jednak, co można im zarzucić, to brak etyki.

Uzmysłówmy sobie kilka rzeczy. Po pierwsze, tilapia z naszych sklepów to w przeważającej części produkt hodowli z Wietnamu i Chin. Po drugie, jej szybki wzrost (gwarantujący duże zyski) nie ma w sobie nic z naturalności, lecz jest wynikiem stosowania modyfikowanej paszy. Po trzecie — w wymienionych krajach standardy hodowlane odbiegają od tych, które respektujemy. Zatłoczone, cierpiące katusze ryby nie są źródłem wartości odżywczych, lecz, niestety, metali ciężkich.

Poczęstowanie kogoś ołowiem może sprawdzało się na Dzikim Zachodzie, ale chyba nie chcemy tego już kultywować, prawda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟