Polacy nagminnie wylewają olej z patelni do zlewu. Nie wiedzą, że łamią prawo

Wiedza na temat zarządzania odpadkami w domu jest coraz lepsza. Jednak nadal problematyczny pozostaje olej po smażeniu. Okazuje się, że wiele osób wylewa brudny olej do zlewu lub toalety, nie zdając sobie sprawy z możliwych konsekwencji.

Co zrobić z olejem po smażeniu?Co zrobić z olejem po smażeniu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zwłaszcza w okresie karnawału w kuchni wykorzystywane są duże ilości oleju lub innego tłuszczu, na przykład do smażenia faworków czy pączków. To zrozumiałe, że po zakończeniu pracy chcesz jak najszybciej pozbyć się resztek i nieprzyjemnego tłustego zapachu. Może o tym nie wiesz, ale nieroztropne wylanie zużytego oleju do kanalizacji, to najgorsze rozwiązanie. W ten sposób łamiesz prawo, prowadzisz do skażenia środowiska i narażasz rury na uszkodzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki smażone w cieście. Poznaj smaczny i ekspresowy przepis

Gdzie utylizować olej po smażeniu?

Kiedy ilość tłuszczu na patelni jest niewielka, możesz skorzystać z metody stosowanej przez szefów kuchni. Sięgnij po ręcznik papierowy, wytrzyj patelnię, a brudny ręcznik wyrzuć do kosza na odpady zmieszane. Jednak jeśli oleju jest więcej, musisz zastosować się do zaleceń jednostek samorządowych, które odpowiadają za segregację odpadów w twojej miejscowości. Urzędy mogą nakładać kary za niestosowanie się do obowiązujących przepisów.

Na przykład na stronie Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy można znaleźć informację o tym, że zużyty olej jadalny należy zlać do słoika lub butelki PET, a następnie oddać do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Jednak nie w każdym mieście w tego typu punktach jest zbierany zużyty olej. Upewnij się, czy możesz dostarczyć tam tłuszcz z patelni, zanim spakujesz odpadki do bagażnika. Jeśli w twoim mieście nie możesz oddać oleju do punktu zbiórki, po ostudzeniu zlej tłuszcz do butelki PET i wrzuć do pojemnika na odpady zmieszane.

Olejomaty już w 37 gminach w Polsce

Na terenie województwa śląskiego i małopolskiego stanęło już kilkadziesiąt pojemników do segregacji zużytego oleju jadalnego. Również w Płocku pojawiły się olejomaty, rozszerzając tym samym zasięg recyklingu.

Aby korzystać z olejomatów w Płocku, należy zainstalować bezpłatną aplikację. Po zarejestrowaniu, udaj się do wybranego olejomatu po bezpłatną butelkę PET, która jest odporna na działanie wysokich temperatur. Do takiej butelki zlewaj zużyty olej z patelni. Gdy ją zapełnisz, oddaj ją do automatu, a automatycznie otrzymasz nową. Jednocześnie na twoim koncie w aplikacji pojawią się punkty, które możesz wymienić na ekologiczne nagrody, na przykład sadzonki drzew (za: warszawa.tvp.pl)

Recykling zużytych olejów jadalnych

Recyklingowi mogą zostać poddane wszystkie rodzaje tłuszczów jadalnych, czyli zarówno płynne oleje roślinne, jak i przetopione twarde tłuszcze, takie jak masło, margaryna czy smalec. Zużyty olej zostanie oczyszczony, a następnie ponownie wykorzystany, tym razem w produkcji przemysłowej. Olej z recyklingu może być składnikiem biopaliw, paliw lotniczych, a także kosmetyków i środków czystości. Na stronie samorządu w Płocku można przeczytać, że:

"To jednak niejedyna możliwość – oczyszczony, przetworzony olej może być także zastosowany w piecach olejowych jako swoiste paliwo, zapewniając energię cieplną. Ponadto w przemyśle chemicznym tego rodzaju oczyszczone już odpady znajdują dodatkowe zastosowanie przy produkcji różnego rodzaju tworzyw syntetycznych. Wówczas oczyszczony olej poddaje się dalszej obróbce wraz z innymi substancjami" – za: nowy.plock.eu.

Wylewanie oleju do kanalizacji może prowadzić do powstawania zatorów w rurach, co wiąże się z koniecznością kosztownej pomocy specjalisty. Dodatkowo tłuszcz nie jest w pełni usuwany w oczyszczalniach ścieków, co może prowadzić do skażenia powierzchniowego gleb i zanieczyszczenia wody.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej