Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach

Wśród bałtyckich gatunków ryb króluje przede wszystkim dorsz i to właśnie on najczęściej pojawia się na rachunku ze smażalni. Warto jednak zerwać z rutyną i postawić na inną, pyszną rybę.

Gładzicę łatwo pomylić z flądrąGładzicę łatwo pomylić z flądrą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gładzica to gatunek ryby żyjącej w Bałtyku. Należy do flądrowatych, przez co przypomina flądrę lub turbota. Wyróżnia ją jednak smak i komfort jedzenia, bo ma mało ości, które na dodatek łatwo usunąć. W dobrej smażalni często trafisz na świeżą rybę, prosto z połowu. Warto dać jej szansę, bo delikatne mięso docenią wszyscy miłośnicy morskich przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Właściwości gładzicy

Gładzica jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To ryba chuda i mało kaloryczna, bogata w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W 100 gramach świeżej gładzicy znajduje się około 86-90 kcal i zaledwie około 2 g tłuszczu. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, selenu, jodu oraz fosforu.

Znaleźć w niej można również kwasy tłuszczowe omega-3. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, wspierając również procesy przeciwzapalne w organizmie. Ponieważ ciało ludzkie nie jest w stanie ich w pełni wytworzyć, muszą być dostarczane z dietą. W gładzicy jest ich mniej niż w tłustych rybach, np. łososiu, ale wciąż gładzica pozostaje cennym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety.

Postaw na gładzicę

Duże i nieliczne ości sprawiają, że filety z gładzicy są wygodne w jedzeniu, dzięki czemu sprawdzą się także dla dzieci. Mięso gładzicy jest białe, jędrne i soczyste. Ma bardzo delikatny, łagodny smak, który nie jest tak intensywny i "rybny" jak np. w przypadku śledzia czy makreli. Jest delikatnie słodkawa, dzięki czemu może przypaść do gustu bardziej niż flądra. Gładzica nie potrzebuje wielu przypraw – jej naturalny smak jest na tyle wyjątkowy, że minimalizm w przyprawianiu jest często najlepszym wyborem.

Gładzica
Gładzica © Adobe Stock

Gładzicę można smażyć w panierce z mąki lub bułki tartej. Ze względu na delikatność, gładzica świetnie nadaje się do duszenia w lekkim bulionie warzywnym z ziołami lub do gotowania na parze. Jest idealna na ruszt z odrobiną oliwy, czosnku i ziół, bo przepieka się w ekspresowym tempie.

Świetnie smakuje przygotowana w piekarniku. Rybę (całą lub filety) dopraw solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (np. koperkiem, pietruszką, tymiankiem, rozmarynem). Możesz dodać plasterki cytryny, cebuli, masło lub oliwę.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba