Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach

Wśród bałtyckich gatunków ryb króluje przede wszystkim dorsz i to właśnie on najczęściej pojawia się na rachunku ze smażalni. Warto jednak zerwać z rutyną i postawić na inną, pyszną rybę.

Gładzicę łatwo pomylić z flądrąGładzicę łatwo pomylić z flądrą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Gładzica to gatunek ryby żyjącej w Bałtyku. Należy do flądrowatych, przez co przypomina flądrę lub turbota. Wyróżnia ją jednak smak i komfort jedzenia, bo ma mało ości, które na dodatek łatwo usunąć. W dobrej smażalni często trafisz na świeżą rybę, prosto z połowu. Warto dać jej szansę, bo delikatne mięso docenią wszyscy miłośnicy morskich przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Właściwości gładzicy

Gładzica jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To ryba chuda i mało kaloryczna, bogata w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W 100 gramach świeżej gładzicy znajduje się około 86-90 kcal i zaledwie około 2 g tłuszczu. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, selenu, jodu oraz fosforu.

Znaleźć w niej można również kwasy tłuszczowe omega-3. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, wspierając również procesy przeciwzapalne w organizmie. Ponieważ ciało ludzkie nie jest w stanie ich w pełni wytworzyć, muszą być dostarczane z dietą. W gładzicy jest ich mniej niż w tłustych rybach, np. łososiu, ale wciąż gładzica pozostaje cennym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety.

Postaw na gładzicę

Duże i nieliczne ości sprawiają, że filety z gładzicy są wygodne w jedzeniu, dzięki czemu sprawdzą się także dla dzieci. Mięso gładzicy jest białe, jędrne i soczyste. Ma bardzo delikatny, łagodny smak, który nie jest tak intensywny i "rybny" jak np. w przypadku śledzia czy makreli. Jest delikatnie słodkawa, dzięki czemu może przypaść do gustu bardziej niż flądra. Gładzica nie potrzebuje wielu przypraw – jej naturalny smak jest na tyle wyjątkowy, że minimalizm w przyprawianiu jest często najlepszym wyborem.

Gładzica
Gładzica © Adobe Stock

Gładzicę można smażyć w panierce z mąki lub bułki tartej. Ze względu na delikatność, gładzica świetnie nadaje się do duszenia w lekkim bulionie warzywnym z ziołami lub do gotowania na parze. Jest idealna na ruszt z odrobiną oliwy, czosnku i ziół, bo przepieka się w ekspresowym tempie.

Świetnie smakuje przygotowana w piekarniku. Rybę (całą lub filety) dopraw solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (np. koperkiem, pietruszką, tymiankiem, rozmarynem). Możesz dodać plasterki cytryny, cebuli, masło lub oliwę.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje