Polacy patrzą z pogardą, a to źródło zdrowia. Najbardziej niedoceniane warzywo

Nie doceniamy i pomijamy. Nie wiemy, co z niej przyrządzić, a ma tak dużo zaoferowania. Rzepa wzmacnia odporność, chroni serce, poprawia trawienie i reguluje poziom cukru. Niesłusznie zepchnięta na margines może stać się drogocennym składnikiem diety.

Rzepa powinna znaleźć się w twoim jadłospisieRzepa powinna znaleźć się w twoim jadłospisie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rzepa (brassica rapa) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jest bogata w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Ponadto rzepa ma niską wartość energetyczną, co sprawia, że jest dobrym składnikiem diety odchudzającej. A to niejedyne plusy wynikające z regularnego spożywania rzepy. Oto dlaczego warto przekonać się do tego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Dlaczego warto jeść rzepę? Właściwości zdrowotne

Jednym z głównych powodów, dla których warto jeść rzepę, jest jej wpływ na układ odpornościowy. Rzepa zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu łagodzi stany zapalne i pomaga w gojeniu ran.

Kolejnym powodem, dla którego powinniśmy częściej sięgać po rzepę, jest jej wpływ na układ krwionośny. Rzepa obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, tym samym zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Dodatkowo może uchronić przed tworzeniem się kamieni nerkowych, poprzez zwiększanie wydalania wapnia z moczem. Rzepa może również wspomagać leczenie anemii - jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, niezbędnych do produkcji czerwonych krwinek.

Rzepa pozytywnie wpływa na układ trawienny, a konkretniej - dzięki zawartości błonnika i probiotyków - poprawia trawienie i reguluje pracę jelit. Regularne spożywanie tego warzywa może uchronić przed zaparciami czy hemoroidami poprzez stymulowanie perystaltyki i usuwanie toksyn. Ponadto rzepa obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę, a więc może wspomagać leczenie cukrzycy.

Rzepa to źródło zdrowia
Rzepa to źródło zdrowia © Pixabay

Jak jeść rzepę? Zastosowanie rzepy w kuchni

Rzepa ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją jeść na surowo, a także gotować i piec lub smażyć z dodatkiem ulubionych przypraw. Ponadto jest doskonałym składnikiem kiszonek. Na surowo warto dodać ją do sałatek czy surówek, a upieczona czy ugotowana odnajdzie się w towarzystwie zup, gulaszy, zapiekanek, placków, past, sosów i innych potraw. Rzepa ma delikatny, lekko pikantny smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami, ziołami i przyprawami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku