Polacy patrzą z pogardą, a to źródło zdrowia. Najbardziej niedoceniane warzywo
Nie doceniamy i pomijamy. Nie wiemy, co z niej przyrządzić, a ma tak dużo zaoferowania. Rzepa wzmacnia odporność, chroni serce, poprawia trawienie i reguluje poziom cukru. Niesłusznie zepchnięta na margines może stać się drogocennym składnikiem diety.
12.12.2023 14:16
Rzepa (brassica rapa) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jest bogata w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Ponadto rzepa ma niską wartość energetyczną, co sprawia, że jest dobrym składnikiem diety odchudzającej. A to niejedyne plusy wynikające z regularnego spożywania rzepy. Oto dlaczego warto przekonać się do tego warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść rzepę? Właściwości zdrowotne
Jednym z głównych powodów, dla których warto jeść rzepę, jest jej wpływ na układ odpornościowy. Rzepa zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu łagodzi stany zapalne i pomaga w gojeniu ran.
Kolejnym powodem, dla którego powinniśmy częściej sięgać po rzepę, jest jej wpływ na układ krwionośny. Rzepa obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, tym samym zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Dodatkowo może uchronić przed tworzeniem się kamieni nerkowych, poprzez zwiększanie wydalania wapnia z moczem. Rzepa może również wspomagać leczenie anemii - jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, niezbędnych do produkcji czerwonych krwinek.
Rzepa pozytywnie wpływa na układ trawienny, a konkretniej - dzięki zawartości błonnika i probiotyków - poprawia trawienie i reguluje pracę jelit. Regularne spożywanie tego warzywa może uchronić przed zaparciami czy hemoroidami poprzez stymulowanie perystaltyki i usuwanie toksyn. Ponadto rzepa obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę, a więc może wspomagać leczenie cukrzycy.
Jak jeść rzepę? Zastosowanie rzepy w kuchni
Rzepa ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją jeść na surowo, a także gotować i piec lub smażyć z dodatkiem ulubionych przypraw. Ponadto jest doskonałym składnikiem kiszonek. Na surowo warto dodać ją do sałatek czy surówek, a upieczona czy ugotowana odnajdzie się w towarzystwie zup, gulaszy, zapiekanek, placków, past, sosów i innych potraw. Rzepa ma delikatny, lekko pikantny smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami, ziołami i przyprawami.