Polacy piją litrami, a ekspert ostrzega. Najgorszy rodzaj wody, zamienia się w truciznę

Odpowiednie nawodnienie to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdarza się jednak, że wypita woda może nam bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Specjalistka od biotechnologii mówi o tym wprost i warto jej w tej kwestii posłuchać.

Woda to samo zdrowie, ale w niektórych przypadkach staje się toksycznaWoda to samo zdrowie, ale w niektórych przypadkach staje się toksyczna
Źródło zdjęć: © Canva | sasirin-pamais-images

Bez wody nie ma życia. Każdy z nas powinien znać ten truizm i warto go powtarzać — również potomnym - bez względu na to, jak banalnie będzie brzmiał. Ostatnie upały sprawiły, że wielu z nas "przypomniało" sobie o tym, jak ważne jest to, by butelka z wodą towarzyszyła nam zawsze i wszędzie. Nie da się jednak ukryć, że wysokie temperatury zmusiły nas też do ponownego poruszenia innego, równie istotnego tematu: o momentach, w których woda może poważnie zaszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Woda, która staje się trucizną

Nie utrzymując prawidłowego poziomu nawodnienia, możemy nabawić się poważnych i bardzo szybkich problemów ze zdrowiem. Woda nawadnia tkanki i komórki, reguluje procesy metaboliczne, nawilża wszystkie narządy w ludzkim ciele, dba o efektywną pracę mięśni i stawów, a także rozrzedza krew. Z tego powodu butelka z wodą powinna towarzyszyć nam wszędzie. W pewnych warunkach należy jednak bardzo na to uważać, o czym w swoich mediach społecznościowych wspomniała dr Karolina Kowalczyk, inż. technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawca i biotechnolog.

W której sytuacji woda nabiera cech toksycznych? Kiedy plastikowa butelka, w której się znajduje, jest narażona na wysoką temperaturę. Jak wyjaśniła specjalistka, w takich momentach dochodzi do bardzo szybkiej migracji mikroplastiku, który następnie przenika przez ściany jelit i osadza się w tkankach i narządach. Badania dotyczące takiego schematu są jednoznaczne: problemy z gospodarką hormonalną i układem odpornościowym, a także zwiększone prawdopodobieństwo cukrzycy, otyłości, zawałów i nowotworów.

Plastik i wysokie temperatury to groźne połączenie
Plastik i wysokie temperatury to groźne połączenie © Canva | rosleymajid

Jak pić wodę w upały?

Takie informacje mogą sprawić, że wielu z nas rozłoży ręce i nie będzie wiedziało, jak w takim razie poradzić sobie z zabraniem ze sobą wody do samochodu w długą podróż, czy nawet krótszą — do pracy czy szkoły. Według dr Kowalczyk warto przemyśleć zabranie ze sobą wody w mniejszej butelce, takiej, żeby bez problemu chwycić ją w dłoń i wyciągnąć z samochodu podczas każdego przystanku. Specjalistka poleciła też kupno specjalnej butelki filtracyjnej, która zapobiegnie przedostawaniu się mikroplastiku do organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯