Polacy robią wielkie oczy, kiedy widzą ten owoc. Jest pomocny w leczeniu cukrzycy i chorób serca

W Chinach traktuje się ją zarówno za owoc, jak i warzywo. W przekroju przypomina gwiazdę, jest więc wspaniałym dekoracyjnym dodatkiem deserów czy sałatek. Na tym jednak nie kończą się pozytywy wynikające z włączenia karamboli do jadłospisu.

Dlaczego warto jeść karambolę? Dlaczego warto jeść karambolę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karambola to egzotyczny owoc, który pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Indonezji i Malezji. Niektóre jej odmiany występują także na wyspach karaibskich, Ameryce Środkowej i na Zanzibarze. Karambola w przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy i żółtą lub zielonkawą skórkę. Jej miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny i aromatyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

Właściwości zdrowotne karamboli

Karambola ma wiele właściwości zdrowotnych, które wynikają z jej bogatego składu odżywczego. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. 100 g karamboli dostarcza około 34,4 mg witaminy C, co stanowi 38 proc. zalecanego dziennego spożycia. Karambola zawiera również błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, wzdęciom i biegunkom. Błonnik pomaga także w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, co zapobiega cukrzycy i chorobom serca.

Ponadto karambola to źródło witaminy A, która poprawia wzrok i stan skóry, a także minerałów, takich jak wapń, magnez, potas i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto dodać, że karambola ma także działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga wydalanie toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Karambola jest bogata w związki polifenolowe, takie jak kwercetyna i kwas galusowy, które mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Te związki mogą poprawiać stan skóry, zmniejszać ryzyko nowotworów, łagodzić objawy alergii i astmy, a także chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Karambola
Karambola © Pixabay

Kto nie powinien jeść karamboli?

Ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego częste spożywanie karamboli może powodować kamienie nerkowe i osłabiać kości oraz zęby. Karambola nie powinna być spożywana przez osoby z chorobami nerek, trzustki, żołądka, a także przez kobiety w ciąży. Owoc ten może też wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, dlatego należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem.

Jak jeść karambolę?

Karambolę można ją jeść na surowo, ze skórką lub bez. W Chinach karambola jedzona ze skórką traktowana jest jako warzywo, a bez - jako owoc. Nadaje się zarówno jako dodatek do sałatek, koktajli, deserów i dżemów, jak i wytrawnych sosów, marynat, a nawet wina. Można ją także suszyć, kandyzować lub marynować. Karambola świetnie komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, a także serami, jogurtami, miodem, orzechami, przyprawami i ziołami.

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój