Polacy robią wielkie oczy, kiedy widzą ten owoc. Jest pomocny w leczeniu cukrzycy i chorób serca
W Chinach traktuje się ją zarówno za owoc, jak i warzywo. W przekroju przypomina gwiazdę, jest więc wspaniałym dekoracyjnym dodatkiem deserów czy sałatek. Na tym jednak nie kończą się pozytywy wynikające z włączenia karamboli do jadłospisu.
20.11.2023 13:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Karambola to egzotyczny owoc, który pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Indonezji i Malezji. Niektóre jej odmiany występują także na wyspach karaibskich, Ameryce Środkowej i na Zanzibarze. Karambola w przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy i żółtą lub zielonkawą skórkę. Jej miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny i aromatyczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości zdrowotne karamboli
Karambola ma wiele właściwości zdrowotnych, które wynikają z jej bogatego składu odżywczego. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. 100 g karamboli dostarcza około 34,4 mg witaminy C, co stanowi 38 proc. zalecanego dziennego spożycia. Karambola zawiera również błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, wzdęciom i biegunkom. Błonnik pomaga także w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, co zapobiega cukrzycy i chorobom serca.
Ponadto karambola to źródło witaminy A, która poprawia wzrok i stan skóry, a także minerałów, takich jak wapń, magnez, potas i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto dodać, że karambola ma także działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga wydalanie toksyn i nadmiaru wody z organizmu.
Karambola jest bogata w związki polifenolowe, takie jak kwercetyna i kwas galusowy, które mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Te związki mogą poprawiać stan skóry, zmniejszać ryzyko nowotworów, łagodzić objawy alergii i astmy, a także chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Kto nie powinien jeść karamboli?
Ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego częste spożywanie karamboli może powodować kamienie nerkowe i osłabiać kości oraz zęby. Karambola nie powinna być spożywana przez osoby z chorobami nerek, trzustki, żołądka, a także przez kobiety w ciąży. Owoc ten może też wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, dlatego należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem.
Jak jeść karambolę?
Karambolę można ją jeść na surowo, ze skórką lub bez. W Chinach karambola jedzona ze skórką traktowana jest jako warzywo, a bez - jako owoc. Nadaje się zarówno jako dodatek do sałatek, koktajli, deserów i dżemów, jak i wytrawnych sosów, marynat, a nawet wina. Można ją także suszyć, kandyzować lub marynować. Karambola świetnie komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, a także serami, jogurtami, miodem, orzechami, przyprawami i ziołami.