WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Polacy robią wielkie oczy, kiedy widzą ten owoc. Jest pomocny w leczeniu cukrzycy i chorób serca

W Chinach traktuje się ją zarówno za owoc, jak i warzywo. W przekroju przypomina gwiazdę, jest więc wspaniałym dekoracyjnym dodatkiem deserów czy sałatek. Na tym jednak nie kończą się pozytywy wynikające z włączenia karamboli do jadłospisu.

Dlaczego warto jeść karambolę? Dlaczego warto jeść karambolę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karambola to egzotyczny owoc, który pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Indonezji i Malezji. Niektóre jej odmiany występują także na wyspach karaibskich, Ameryce Środkowej i na Zanzibarze. Karambola w przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy i żółtą lub zielonkawą skórkę. Jej miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny i aromatyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

Właściwości zdrowotne karamboli

Karambola ma wiele właściwości zdrowotnych, które wynikają z jej bogatego składu odżywczego. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. 100 g karamboli dostarcza około 34,4 mg witaminy C, co stanowi 38 proc. zalecanego dziennego spożycia. Karambola zawiera również błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, wzdęciom i biegunkom. Błonnik pomaga także w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, co zapobiega cukrzycy i chorobom serca.

Ponadto karambola to źródło witaminy A, która poprawia wzrok i stan skóry, a także minerałów, takich jak wapń, magnez, potas i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto dodać, że karambola ma także działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga wydalanie toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Karambola jest bogata w związki polifenolowe, takie jak kwercetyna i kwas galusowy, które mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Te związki mogą poprawiać stan skóry, zmniejszać ryzyko nowotworów, łagodzić objawy alergii i astmy, a także chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Karambola
Karambola © Pixabay

Kto nie powinien jeść karamboli?

Ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego częste spożywanie karamboli może powodować kamienie nerkowe i osłabiać kości oraz zęby. Karambola nie powinna być spożywana przez osoby z chorobami nerek, trzustki, żołądka, a także przez kobiety w ciąży. Owoc ten może też wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, dlatego należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed jej spożyciem.

Jak jeść karambolę?

Karambolę można ją jeść na surowo, ze skórką lub bez. W Chinach karambola jedzona ze skórką traktowana jest jako warzywo, a bez - jako owoc. Nadaje się zarówno jako dodatek do sałatek, koktajli, deserów i dżemów, jak i wytrawnych sosów, marynat, a nawet wina. Można ją także suszyć, kandyzować lub marynować. Karambola świetnie komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, a także serami, jogurtami, miodem, orzechami, przyprawami i ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy