Polacy suszą w nim grzyby na potęgę. Wielu popełnia kardynalny błąd

W lasach znaleźć można coraz więcej grzybów, więc to najlepsza okazja, by zabrać się za przygotowanie zapasów. Suszone grzyby świetnie sprawdzą się do zup czy sosów, a i w czasie świąt nie może ich zabraknąć do tradycyjnych potraw.

Suszone grzybySuszone grzyby
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Jedni grzyby suszą w piekarniku, inni zaopatrzyli się w specjalną suszarkę. Na fali popularności frytkownic beztłuszczowych pojawiają się również tacy, którzy grzyby suszą właśnie w aifryerze. Ta metoda ma sens i może działać, jednak wiele osób popełnia błąd, który niweczy cały trud włożony w suszenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Jakie grzyby wybrać do suszenia?

Wybieraj tylko świeże i zdrowe grzyby. Unikaj tych, które są robaczywe, przejrzałe lub uszkodzone. Najlepiej do suszenia nadają się grzyby o zwartej strukturze, takie jak borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze, opieńki.

Zbieranie grzybów - Pyszności
Zbieranie grzybów - Pyszności © Adobe Stock

Grzyby oczyszczaj delikatnie, unikając moczenia ich w wodzie. Nadmiar wilgoci wydłuży proces suszenia i może wpłynąć na jakość suszu.

Suszenie grzybów w airfryerze

Mogłoby się wydawać, że w tym nic skomplikowanego nie ma - wystarczy oczyszczone grzyby pokroić i wrzucić do urządzenia. Dzięki gorącemu powietrzu krążącemu wewnątrz urządzenia grzyby suszą się równomiernie i szybko, zachowując swój aromat i smak. Nic trudnego, ale i tutaj można popełnić błędy.

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia © Pixabay

Mowa tutaj o czasie suszenia. Urządzenia typu airfryer przyzwyczaiły nas do skrócenia czasu pieczenia i pozornie może się wydawać, że już po kilkunastu minutach grzyby są już gotowe. Tak naprawdę potrzebne są często dwa cykle po 60 minut w maksymalnie 60 st. Celsjusza. Jeśli twoja frytkownica ma różne tryby, wybierz ten przeznaczony do suszenia lub dehydratacji. W międzyczasie trzeba grzyby przemieszać i kontrolować sytuację, bo sam czas suszenia zależy od tego, ile wody było w grzybach.

Temperatura nie może być za wysoka, bo wszystko się upiecze, zamiast wysuszyć. To wciąż krócej niż suszenie w piekarniku, ale wciąż zajmuje trochę czasu. Jeśli Twoja frytkownica ma różne tryby, wybierz ten przeznaczony do suszenia lub dehydratacji.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"