Polski superowoc to antyrakowy mocarz. Powinniśmy jeść na kilogramy, ale mało kto docenia

Minikiwi to polski owoc, który zyskuje coraz większą popularność. Jest bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Mini kiwiMini kiwi
Źródło zdjęć: © Getty Images | AnnA Mudrevskaya
Marcin Michałowski

Minikiwi zdobywa coraz więcej fanów w Polsce. W ubiegłym roku aż 5,2 miliona Polaków rozsmakowało się w tym małym superowocu, co jest imponującym wynikiem. Ale co sprawia, że minikiwi jest tak wyjątkowe?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Minikiwi: skarbnica składników odżywczych

Badania naukowe wykazują, że minikiwi jest bogate w ponad 20 niezbędnych składników odżywczych, w tym związki fenolowe, karotenoidy takie jak luteina, witaminy (w tym z grupy B, C, A oraz E), mio-inozytol i wiele minerałów.

Najbardziej imponujący jest poziom mio-inozytolu, który może osiągać nawet 982 mg na 100 g owoców, co stanowi rekord wśród owoców.

Minikiwi wyróżnia się także dużą ilością luteiny, która przynależy do grupy karotenoidów.

  1. Wspomaganie trawienia: Minikiwi zawiera enzym zwanym aktynidyną, która pomaga w trawieniu białek w naszym pokarmie. Dlatego warto spożywać minikiwi po posiłku, co może przyczynić się do uniknięcia problemów trawiennych.
  2. Ochrona przed miażdżycą: Regularne spożywanie owoców, w tym minikiwi, pomaga w profilaktyce miażdżycy. Luteina obecna w minikiwi chroni lipoproteiny o niskiej gęstości przed utlenianiem, co przekłada się na regulację poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
  3. Poprawa wrażliwości na insulinę: Minikiwi może być korzystny dla osób cierpiących na insulinooporność, która jest prekursorem cukrzycy. Dzięki obecności inozytolu minikiwi może pomóc w regulacji glikemii i zwiększeniu wrażliwości komórek na insulinę.
  4. Działanie przeciwzapalne: Badania naukowe wykazują, że minikiwi ma działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, co jest istotne w kontekście chorób cywilizacyjnych.

Dojrzałe minikiwi jest miękkie i ma słodki smak. Jest to doskonały dodatek do codziennej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety